Als je door het rietje blaast in het glas met water, dan ontstaan er luchtbellen. De luchtbellen gaan in het water omhoog, want een liter lucht is lichter dan een liter water (lucht heeft een kleinere dichtheid dan water). Bovenaan in het water mengt de lucht uit de bel met de lucht boven het water.
Koolzuur heet officieel koolstofdioxide (CO2). Het is de prik in frisdrank, bier en champagne.
Opgeloste gassen
Rechtstreeks uit de kraan is het water nog lekker fris, maar als het langer in je glas zit warmt het op tot kamertemperatuur. Door de opwarming komen zuurstof en stikstof uit het water weer vrij als gassen. Met andere woorden: er vindt verdamping plaats. Daardoor zie je kleine luchtbelletjes ontstaan.
Naast alcohol scheidt de gist namelijk ook het gas koolzuur af. Bij de eerste gisting kon het koolzuur nog ontsnappen. Nu zit er een kurk op de fles en blijven de bubbels in de fles. Wanneer je de fles openmaakt en dus de druk eraf haalt komen de bubbels tevoorschijn.
Wat champagne zo duur maakt, is de exclusiviteit. Er zijn strenge regels voor de streek en de druiven, maar ook voor het productieproces. Champagne wordt eerst gegist en gebotteld, zoals normale wijn. Vervolgens wordt er aan de fles wat extra suiker en gist toegevoegd voor de tweede gisting, die voor de bubbel zorgt.
Er wordt dus altijd een jaartal, het jaar van de oogst, vermeld. Millésime champagne moet minimaal 3 jaar rijpen, terwijl 'reguliere' champagne minimaal 15 maanden moet rijpen. Langer rijpen komt de kwaliteit en de smaak ten goede. De smaak is complexer en daarmee interessanter.
De bubbels in champagne ontstaan doordat tijdens het gistingsproces in de fles de gist de suiker tot zich neemt, hierdoor komen gassen vrij. Omdat er een kurk op de fles zit en de gassen niet kunnen ontsnappen ontstaat er druk: hier ontstaat koolzuur, oftewel de bubbeltjes.
Waar komen bubbels vandaan? is de eerste Nederlandse podcastserie over champagne. Podcastmaakster Liesbeth Rasker praat met Bob Bron, directeur van Moët Hennessy Nederland. “Monsieur Champagne”, zoals hij ook wel wordt genoemd, is dé champagnekenner van Nederland, met meer dan 30 jaar kennis en ervaring op zak.
Hoe wordt Champagne gemaakt: methode traditionelle. De belletjes komen in de wijn door de wijn een tweede keer te laten vergisten. Het maken van mousserende wijnen zoals Champagne gaat net zoals gewone wijn. Bij mousserende wijnen wordt er niet één keer, maar twee keer vergist.
Veel mensen denken dat het drinken van koolzuurhoudend water je kan uitdrogen, maar gezondheidsdeskundigen zeggen dat dit slechts een mythe is. Het drinken van bruisend water heeft dezelfde dorstlessende voordelen van gewoon water en nog meer als het bruiswater wordt gefilterd.
Nadat je twee glazen cola hebt ingeschonken, kun je in de fles knijpen, zodat al het overige lucht weg is. Het koolzuur kan in een volle fles frisdrank niet uit de vloeistof ontsnappen, omdat er nauwelijks lucht in de fles zit. Hoe leger de fles wordt, hoe groter de hoeveelheid lucht waar het koolzuur naartoe kan gaan.
Door suiker toe te voegen bij het bottelen, kan je bier gaan hergisten op de fles. Er komt dan koolzuur in en het zorgt voor een schuimkraag. Als je te weinig suiker toevoegt, kan de hergisting misschien wat moeilijk op gang komen.
Een wijn mag lichtjes sprankelen zonder daarom een schuimwijn te zijn. De Europese wijnwetgeving maakt duidelijk onderscheid tussen mousserende wijn en licht sprankelende wijn. Volgens de EU-regelgeving moet de koolstofdioxidedruk van een licht sprankelende wijn tussen 1 bar en maximaal 2,5 bar liggen.
Na de rijping wordt de hals van de fles bevroren en de kurk verwijderd. Dit heet dégorgement. Door dit bevriezen gaat er zo min mogelijk koolzuur en wijn verloren. Door de druk die zich heeft opgestapeld in de fles, schiet het bezinksel nu uit de fles samen met een deel van de wijn inhoud.
Het zilveren lepeltje in de flessenhals is dus niet meer dan een fabeltje. Om je fles te bewaren, gebruik je best een stop die de fles goed afsluit maar niet vacuüm trekt want dan verdwijnen de bubbeltjes. En zo snel mogelijk opnieuw koud zetten. De beste oplossing is de fles meteen leegdrinken, schol!
Dosage: een mengsel van wijn en suiker (de zogenaamde liqueur d'expedition) wordt toegevoegd om de flessen af te vullen en vervolgens worden flessen gekurkt, krijgen een muselet (het traliewerkje om de kurk) en worden geëtiketteerd.
Champagne is een mousserende wijn die gemaakt wordt van druiven die in de champagnestreek groeien, geoogst worden en die in de champagnestreek geproduceerd wordt. Mousserende wijn mag alleen 'Champagne' genoemd worden als de drank afkomstig is uit de champagnestreek.
Dom Pérignon begon in 1668 met het produceren van wijnen in de Champagnestreek. Hij is de uitvinder van de tweede fermentatie in de fles en dat maakt hem met recht de uitvinder van de Champagnewijn zoals wij het momenteel kennen. Dom Pérignon was ook de eerste wijnproducent die witte wijn maakte van blauwe druiven.
Deze methode komt uit de horeca. Flessen die de ene avond werden geopend, kregen een lepeltje in de hals, zodat je snel kon zien, welke fles al open was geweest. De dag erna kon deze dan nog gebruikt worden.
Als de champagne al geopend is, is hij houdbaar tot maximaal 5 dagen nadat hij is geopend. Champagne die geen jaartal hebben, zijn houdbaar tot 9 maanden. De overige champagnes mits ze van een goed jaar komen, zijn van 1 tot maximaal 15 jaar houdbaar.
Hoe je het best cava kunt bewaren
Gebruik, om de fles cava goed te bewaren na opening, een vacuümstop en bewaar de fles liggend in de koelkast. Probeer de fles zo min mogelijk te bewegen om de bubbels te behouden. Hoe lang kun je de cava dan bewaren? Zo'n drie dagen lang.
Antioxidanten
Doordat de hoofdingrediënten van champagne uit druiven bestaan zou er eigenlijk geen twijfel mogen bestaan dat champagne gezond is. In druiven zitten namelijk onder andere polyfenolen. Polyfenolen zijn goede antioxidanten, die er onder andere voor zorgen dat de bloedvaten een goede doorstroming behouden.
De smaak van de champagne wordt versterkt door aardbeien en komt zo helemaal tot zijn recht. Verse aardbeien zijn super gezond vanwege hun hoge vitamine C gehalte en daarnaast zorgt de champagne natuurlijk voor een extra feestelijk effect.
Andere bubbels en een minder lange houdbaarheid van prosecco. Smaak: champagne heeft een frisse smaak, cava is vaak licht gekruid en prosecco smaakt meestal wat zoeter.
Een wijn is echt fout en dus slecht op het moment dat er sprake is van bijvoorbeeld kurk, oxidatie, maderisatie of als de wijn kleine belletjes heeft. Bij een wijn die last heeft van kurk zal de wijn over het algemeen muf ruiken. Bijvoorbeeld naar oude kelders, nat karton of natte hond in een oud vaatdoekje.