Basiskleuren. Wit, zwart, grijs en beige zijn altijd een goede keuze voor basics. Deze neutrale tinten kan je eindeloos combineren en kun je ook het langste door dragen. De rest van je garderobe kun je hierop verder uitbouwen met andere kleuren en prints.
Ze zijn tijdloos, stijlvol en kunnen overal bij gedragen worden. Basics zijn er vooral in rustige kleuren zoals zwart, wit en grijs zodat je ze goed met elkaar kunt combineren. Je kunt altijd uitbreiden in stukken met meer kleur, prints en materialen.
De basisgarderobe bestaat uit kwalitatieve kledingstukken die je een aantal seizoenen achter elkaar draagt. Ze vervelen niet snel en hebben een perfecte pasvorm. Je basis is neutraal qua kleur, tijdloos en combineert moeiteloos met trenditems. Denk aan een mooie kasjmier trui, een klassieke blouse of een blazer.
Basics hoeven niet altijd zwart of wit te zijn. Ga eens voor een opvallende kleur en combineer het item met een kledingstuk dat iets minder opvalt. Jeans komen altijd goed van pas, of het nou in je weekend of op een casual werkdag is. Een slipdress mag natuurlijk niet missen!
Dit soort kleding wordt ook wel 'klassieke kleding' genoemd. Dit soort kleding is vaak wat duurder, heeft een mooie pasvorm en is van mooie materialen gemaakt. Je betaalt er dus meer voor, maar kunt er ook heel lang mee doen. De kleuren van tijdloze kleuren zijn vaak rustig.
Het minimum aantal kledingstukken dat je in je bezit moet hebben, verschilt echt van persoon tot persoon. Het hangt af van je leefstijl, je werk, of en hoeveel je sport en je andere hobby's en bezigheden, hoeveel je zweet, hoe vaak je kunt en wilt wassen en veel nog meer factoren.
Denk aan: een mooie basic jeans, een wit en/of zwart shirt, een fijne sweater, een little black dress, een wit overhemd, een tijdloze blazer en nog veel meer.
Wanneer je meedoet aan het experiment én je aan de spelregels houdt, mag je gedurende drie maanden (een seizoen) 'maar' 37 kledingstukken in je kast hebben. Wat hieronder valt? Broeken, truien, vesten, t-shirts, jurken, rokjes, schoenen en jassen.
Hoeveel jeans je nodig hebt, is natuurlijk een beetje afhankelijk van of je een echte jeans-girl bent of dat je misschien liever jurkjes of rokjes draagt. Toch zijn de experts het erover eens dat je niet meer dan zes paar nodig hebt, ook als je eigenlijk elke dag een jeans draagt.
20-24 graden: blote benen
Ben je veel in beweging, dan kun je bij 20 graden al prima shorts, een korte rok of een kort jurkje aan. Een panty is niet nodig. Voorkom dat je langdurig stil gaat zitten, want een wind kan erg fris aanvoelen.
Officieel bestaat een capsule uit 37 items qua broeken, rokjes, jurken, t-shirts, truien, vesten, jassen en schoenen. Al houden sommigen zelfs een aantal van 33 stuks aan. Je verwacht het niet, maar met die items kun je al gauw meer dan 80 outfits samenstellen.
dat de bijna 7 miljoen Nederlandse vrouwen van 15 jaar en ouder jaarlijks ongeveer 150 miljoen kledingstukken kopen. Dat is gemiddeld 21 kledingstukken per persoon per jaar. Tegelijkertijd heeft bijna 70% van de Nederlanders tussen de 5 en 20 ongedragen kledingstukken in de kast hangen. Die ze nooit dragen!
Zorg dan voor voldoende legplanken. Je bedlinnen kan op een plank bovenin je kast, aangezien je dit niet dagelijks gebruikt. Je handdoeken daarentegen wel, dus leg die op een plek waar je makkelijk bij kan. Ook sportkleding, jeans en t-shirts kun je netjes opvouwen en op de schappen leggen.
Hang alles op kleur van licht naar donker als een echte pro. Lichte en witte items aan de ene kant en donkere stukken aan de andere kant. Zo zie je in één oogopslag hoeveel je hebt per kleurcategorie. Je kunt ook organiseren op lengte en materiaal.
Let op het volgende: 1) Sorteer op artikelgroep, ongeacht of je nou hangt of legt. Broeken bij broeken, T-shirts bij T-shirts, alle jurkjes bij elkaar, jasjes en ga zo maar door. 2) Het liefste leg en hang je ook nog alles op kleur.
Volgens het Nederlands Centrum voor Financiële Informatie (NFCI) ligt dat bedrag iets hoger. Volgens hen geven we gemiddeld 1.600 euro per jaar uit aan kleding, waarvan iets meer dan 300 euro aan schoenen. Als we alleen uitgaan van kleding, komt dat uit op 106 euro per maand.
Maak makkelijke stapeltjes
Wanneer je hebt uitgezocht wat je houdt en wat er weg kan is het tijd om de kleding die je houdt op te delen in makkelijke stapeltjes. Het beste kun je dit doen door soort per soort te stapelen. Dus per kledingstuk, maar het liefst ook gesorteerd op stofsoort of kleur en print.
Omdat de standaarden behoorlijk zijn veranderd, is kleding nu niet meer zo'n lang leven beschoren. Uit Brits onderzoek blijkt dat het gemiddelde kledingstuk in het Verenigd Koninkrijk ongeveer 2,2 jaar 'overleeft'. Daarna wordt het weggedaan.
Heel kort gezegd is het een minimalistische garderobe met enkel essentiële kledingitems, die makkelijk met elkaar te combineren zijn. Officieel wordt er een aantal van 37 items aangehouden voor een bepaald seizoen. Nu denk je misschien: saai! Maar dat hoeft het niet te zijn.
Maar hoeveel kleding heb je dan daadwerkelijk nodig? Zo'n dertig items. Oftewel de inhoud van een capsule kledingkast. Een capsule kledingkast is een kast met weinig inhoud, maar wel met dertig slimme items zodat je zeker tachtig combinaties kunt maken.