Rattengif komt onbedoeld ook voor in veel wilde vogels en zoogdieren. Dat geldt vooral voor knaagdiereters zoals steenmarters, steenuilen, vossen, bunzings, kerkuilen en buizerds. Ook de vogeljagende havik en sperwer scoren hoog.
Hoe lang het duurt voordat muizengif werkt ligt aan de grootte en leeftijd van de muis. Soms sterft de muis al na 1 dag, maar gemiddeld is dit na 3 tot 5 dagen. Een muis moet meerdere keren eten van het gif voordat hij dood gaat.
Ook huisdieren als katten kunnen het gif in hun lichaam krijgen. In principe zullen Bunzings en Steenmarters rattengif niet rechtstreeks opnemen. Knaagdieren zoals ratten en muizen uiteraard wel. Maar net die knaagdieren vormen een lekkere hap voor een hongerige Bunzing of Steenmarter.
Wat er gebeurt wanneer het ongedierte van het vergif eet? Dat hangt ervan af welk soort muizengif je gebruikt. Sommige soorten muizengif zorgen voor problemen in de bloedstolling, terwijl muizen bij ander vergif sterven in hun slaap. Een muis sterft overigens niet altijd direct wanneer hij vergif binnenkrijgt.
Hoe werkt Muizengif
Muizengif is een multidosis middel waarvan muizen meerdere keren moeten eten om dood te gaan. Muizengif is op basis van anticoagulantia. Het vergiftigt lokaas moet aangeboden blijven worden totdat alle muizen bestreden zijn.
Nee, want muizen willen voedsel, warmte en beschutting. Vinden ze dit allemaal in jouw woning of bedrijf en voelen ze zich daar niet bedreigd, dan is de kans zeer klein tot niet bestaand dat ze uit vrije wil vertrekken.
Houd uw kat dus uit de garage! rat- en muisvergif: katten eten niet het pure rat- en muisvergif. Wel eten ze muizen en ratten op die dit gif in zich hebben. Het stofje alfachloralose in deze middelen veroorzaakt epileptiforme aanvallen, onderkoeling en bewusteloosheid.
Een hond wordt sloom, bleek en koud en zal door bloedverlies overlijden. Soms ontstaan er longbloedingen en kan een hond bloed ophoesten. Ook kunnen er bloedingen ontstaan in de urinewegen en kan een hond bloed gaan plassen. Als er een bloeding ontstaat in de buikholte krijgt de hond een dikke buik gevuld met bloed.
Er zijn geuren waar muizen niet van houden. Bijvoorbeeld pepermunt, kamille, lavendel, kruidnagel en chilipeper.
Muizengif met anticoagulantia mag vanaf 2023 niet meer door consumenten worden gebruikt, omdat het schadelijk is voor de natuur. Dit heeft tot gevolg dat consumenten nu al meer muizengif met alfachloralose gebruiken.
Het beste muizengif wat op dit moment op de markt is BSI Block tegen muizen 5x20g. Het kan op alle plekken binnenshuis gebruikt worden. Het is zelfs geschikt voor gebruik op vochtige plekken zoals bijvoorbeeld de schuur of garage. De werkzame stof in dit bestrijdingsmiddel is Difethialon.
In de praktijk is er geen verschil tussen muizengif en rattengif. Beide soorten gif bestaan uit dezelfde werkzame stoffen in vergelijkbare gehaltes. Ratten dienen echter meer van het vergif te eten om eraan dood te gaan. Zowel muizengif als rattengif bestaan vaak uit anticoagulantia.
Gebruik de Kruidvat Muizenlokdoos veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie. De Kruidvat Muizenlokdoos is een kant-en-klaar lokdoosje tegen huismuizen. Elk doosje bevat 2 zakjes van 15 gram lokaas.
Waarom is rattengif verboden? Door onjuist gebruik van rodenticiden (rattengif) in de laatste decennia zijn ratten minder gevoelig en zelfs resistent geworden tegen de biociden die ingezet werden ter bestrijding van ratten. Ook is studie gedaan m.b.t. doorvergiftiging naar andere dieren zoals vogels, katten en honden.
Ook mierenlokdozen, muizengif, onkruidgif, mollengif, slakkengif, vlooienbanden en bepaalde vlooiendruppels (Frontline®) zijn giftig voor konijnen.
Hoeveel rattengif precies dodelijk is voor een hond valt niet te zeggen. Dit hangt af van het gewicht en de grootte van de hond. Daarbij hangt het ook af van de tijd waarin de hond het gif binnenkrijgt. Als een hond de eerste dag(en) overleeft, zal na twee á drie dagen de bloedstolling compleet verstoord raken.
Ze gaan pas op ratten jagen als ze écht honger hebben en er niets anders te vinden is aan eten. De (massale) inzet van katten tegen stadsratten zou dus meer kwaad doen (voor het lokale ecosysteem) dan goed.
Rattengif is een gevaar voor katten
Katten eten onbewust rattengif (Alphanaphthylthioureum), zij het veel minder vaak dan bij de hond. De reden is dat er niet veel katten zijn die graankorrels lekker vinden. Het gevaar bevindt zich wel in het eten van een vergiftigde muizen, dit kan al fataal aflopen voor de kat.
Honden die dode muizen eten, hebben de meeste kans op de ernstigste en gevaarlijkste complicaties. Het gif heeft waarschijnlijk de muis gedood en zal worden opgegeten door uw hond. Secundaire vergiftiging kan zich manifesteren als bloed in de plas of kak van de hond en epileptische aanvallen.
Paracetamol. Paracetamol is vooral voor katten heel giftig, al worden er kleine hoeveelheden toegediend. Er kunnen al symptomen optreden bij 20 mg per kg lichaamsgewicht. Bij honden is een tablet giftig vanaf 100 tot 150 mg per kg lichaamsgewicht.
In veel gevallen bevinden muizen zich overdag op de schuilplaatsen, bij voorkeur op warme plaatsen zoals in plafonds, op zolder of onder koelkasten. 's Nachts komen muizen in de zoektocht naar voedsel te voorschijn. Omdat muizen bang zijn voor mensen zul je niet snel levende muizen zien lopen.
Muizen houden niet van chloor, peper, thee, munt, eucalyptus, ammoniak en waarschijnlijk een heleboel andere, ook chemische geuren. Ze zullen de plekken mijden waar ze iets vies ruiken, maar waarschijnlijk doen ze net als mensen: ze nemen gewoon een omweg om daar te komen waar ze willen zijn.
Door hun sterke reukvermogen zijn ze in staat om versnaperingen op te sporen. Daarnaast kunnen muizen erg goed klimmen en springen. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk op bed komen.