De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie, ten tijde van de oprichting ook het Atlantisch Pact genoemd, is een na de Tweede Wereldoorlog opgerichte internationale organisatie op basis van het Noord-Atlantische Verdrag dat in Washington D.C. op 4 april 1949 werd getekend.
1949 - Oprichting op 4 april. Ondertekenaars: België, Canada, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten van Amerika, Denemarken, IJsland, Italië, Noorwegen en Portugal.
De NAVO is een militair bondgenootschap tussen 31 landen uit Europa en Noord-Amerika, met een hoofdkwartier in Brussel. Nederland is ook lid van de NAVO. De NAVO werd in 1949 opgericht – dus kort na de Tweede Wereldoorlog – om de vrijheid en veiligheid van alle landen die lid zijn (bondgenoten) te beschermen.
Elke lidstaat heeft een permanente vertegenwoordiging bij het politieke hoofdkwartier van de NAVO in Brussel. Elke vertegenwoordiging wordt geleid door een “ambassadeur” die zijn/haar regering vertegenwoordigt in het overleg- en besluitvormingsproces van de alliantie.
De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) is in 1949 opgericht als militair bondgenootschap tussen twaalf landen. Met het verdrag wilden de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en andere Europese landen hun gebieden beschermen tegen de communistische dreiging uit de Sovjet-Unie.
Voorlopers van de NAVO
In 1947 sloten Groot Brittannië en Frankrijk het Verdrag van Duinkerken, waarin Engeland en Frankrijk afspraken elkaar militair te steunen bij een mogelijke aanval van Duitsland. In 1948 werd het verdrag in het Pact van Brussel uitgebreid en ook de Benelux-landen sloten zich aan.
#1 Verenigde Staten
De Verenigde Staten heeft het grootste militaire budget wereldwijd en heeft de modernste technologie en wapensystemen. Het leger is goed getraind en heeft een uitgebreid netwerk van bondgenoten. We kunnen dan ook wel zeggen dat de Verenigde Staten het sterkste leger ter wereld heeft.
Wanneer een Navo-land wordt aangevallen, bepaalt de lidstaat zelf hoe die reageert. De aangevallen lidstaat kan ervoor kiezen om niets te doen, om zelf tot een onderhandelde oplossing te komen of om artikel 5 in te roepen. In dat laatste geval komt de Navo in spoedzitting bijeen.
De NAVO is in 1949 opgericht om de Westerse democratieën tegen de toenmalige dreiging van de Sovjet-Unie te beschermen. In essentie is de NAVO een bondgenootschap van politieke democratieën.
Als reactie op de aansluiting van West-Duitsland bij het Westen richten communistische landen in Oost-Europa op voorstel van de Sovjet-Unie in 1955 het Warschaupact op. Dit militaire samenwerkingsblok is bedoeld als tegenhanger van de NAVO en om de Oost-Europese landen sterker aan de Sovjet-Unie te binden.
De Navo is een militair bondgenootschap met een hoop Europese landen maar ook de VS, Canada en IJsland maken deel uit van de Navo. De EU daarintegen een burger bondgenootschap die tot doel heeft samenwerking tussen de lidstaten te bewerkstelligen op economisch en andere gebieden.
De NAVO regelt de wederzijdse verdediging en samenwerking van de legers van de westerse landen. Artikel 5 uit het verdrag vormt de kern. Daarin staat dat een aanval op een van de landen wordt gezien als een aanval op allemaal. Nederland maakt vanaf het begin deel uit van het samenwerkingsverband.
WARSCHAU - Polen zal op 12 maart formeel toetreden tot de Navo. Op die dag zal het land in Washington de lidmaatschapsdocumenten aan de alliantie overhandigen. Dat is gisteren in Warschau bekendgemaakt. Polen wordt daarmee het eerste voormalige Oostblokland dat toetreedt tot het Atlantisch bondgenootschap.
Defensie levert een bijdrage aan de versterkte militaire aanwezigheid in Litouwen, Roemenië en andere NAVO-landen. Deze NAVO-aanwezigheid dient als geruststellende maatregel voor de bondgenoten om buurland Rusland af te schrikken. Nederland levert 390 militairen voor de multinationale battlegroups.
Van de 360.000 manschappen die Oekraïne zijn binnengedrongen, inclusief contract- en dienstplichtig personeel, heeft Rusland er 315.000 verloren op het slagveld.
De NAVO regelt de wederzijdse verdediging en samenwerking van de legers van de westerse landen. Artikel 5 uit het verdrag vormt de kern. Daarin staat dat een aanval op een van de landen wordt gezien als een aanval op allemaal. Nederland is sinds de oprichting lid van het bondgenootschap.
Global Firepower brengt jaarlijks een lijst uit van krachtigste legers ter wereld. Amerika, Rusland en China staan in de top 3. Suriname staat op een na onderaan.
Op de Military Strength Ranking van 2023 staat de Verenigde Staten, zoals gebruikelijk, bovenaan. De ranglijst kijkt naar factoren zoals de beschikbare hoeveelheid militair materieel van een leger, het aantal manschappen, de financiering van het leger en geografische factoren.
Gemeenschappelijke defensie
"Indien een lidstaat op zijn grondgebied gewapenderhand wordt aangevallen, rust op de overige lidstaten de plicht deze lidstaat met alle middelen waarover zij beschikken hulp en bijstand te verlenen overeenkomstig artikel 51 van het Handvest van de Verenigde Naties.
Het aantal EVA/EER-leden nam echter spoedig af: Zwitserland besloot de overeenkomst na een negatief referendum niet te ratificeren, en Oostenrijk, Finland en Zweden traden in 1995 toe tot de EU. Alleen IJsland, Noorwegen en Liechtenstein bleven deel uitmaken van de EER.
De eerste geletterde beschaving in Europa die we op dit moment kennen is de Minoïsche beschaving op Kreta, die daar ontstond rond 3000 v. Chr. Daar werd het Lineair A ontwikkeld. De sedentaire culturen rond het Middellandse Zeegebied breidden naar alle kanten even snel uit en behielden Kreta als centrum.
De Communistische Partij van de Sovjet-Unie kon de veranderingen niet tegenhouden en verloor halverwege 1991 de macht in het land. Hierdoor viel de Sovjet-Unie aan het einde van 1991 uit elkaar. De Verenigde Staten zagen zich daarom als winnaar van de Koude Oorlog.