Ook in de eerste weken van je zwangerschap kun je last hebben van bandenpijn, de pijn is dan vergelijkbaar met menstruatiepijn. Rond de twintig weken verandert deze pijn in een vervelende en scherpe pijn, die kan uitstralen naar de onderrug, vagina, schaamlippen en het schaambot.
Bandenpijn heeft niks met weeën te maken en zal ook niet regelmatig terugkeren. Het ontstaat meestal vrij plots en kan net zo plots weer afgelopen zijn. De steken zijn onschuldig en verdwijnen vanzelf doordat de banden zich aanpassen aan je baarmoeder.
Je kunt het met name voelen als je plotselinge of intensieve bewegingen maakt zoals: opstaan, niezen, bukken of als je kindje zich omdraait in de buik. Rond en na de twintigste week kan bandenpijn verergeren omdat de baarmoeder dan ineens heel snel gaat groeien.
Aan het begin van je zwangerschap kun je al last hebben van bandenpijn. Het voelt dan als een soort menstruatiekramp. Maar rond de twintig weken zwangerschap kan bandenpijn veranderen in een zeurende en soms stekende pijn in de onderbuik of aan de zijkanten van je baarmoeder.
Maar hoe voelt bandenpijn nou? Vrouwen geven vaak links of rechts onderin de buik een stekende, scherpe pijn aan, net boven de liezen en het gevoel kan doorlopen tot in je schaamlippen, vagina of schaambot. Je hebt ook banden lopen naar je rug en bekken. Ook daar geven vrouwen dit soort klachten aan.
Eigenlijk is bandenpijn een gunstig teken want door het groeien van de baarmoeder worden de banden opgerekt. Deze pijn kan de hele zwangerschap voorkomen, maar de meesten vrouwen wennen eraan, waarna de pijn afneemt. Advies: Probeer plotselinge bewegingen te vermijden, til niet te zwaar en wissel lichaamshouding af.
Bandenpijn is een zwangerschapskwaaltje
Helaas is er niets aan te doen. Doe het wat rustiger aan en til geen loodzware tassen. Ook slim: let op je houding. Als je je bekken naar voren kantelt en je rug recht maakt, 'hangt' de baarmoeder wat minder aan de banden en neemt de pijn hopelijk wat af.
Ga even op de bank of op bed liggen en leg een warme rubberen kruik op de zeurende plek. Je zult merken dat de pijn binnen een half uur wegtrekt. Rust is dan ook erg verstandig wanneer je last hebt van bandenpijn, want vermoeidheid kan de bandenpijn juist verergeren.
Wat voel je bij bandenpijn? De baarmoeder groeit en wordt bovendien uitgerekt. Daardoor komt er druk op de banden die je baarmoeder vasthouden. Dit kan een zeurderige of scherp stekende pijn veroorzaken, rechts en links in de onderbuik, maar ook in de liezen of in je rug.
Vooral de banden die langs de zijkant van je baarmoeder lopen kunnen pijn veroorzaken. Bandenpijn is een scherpe, stekende buikpijn die wat langer aanhoudt (het is dus geen komen en gaan van pijn zoals bij weeën).
Het derde trimester van je zwangerschap (27 weken – bevalling) De derde trimester van je zwangerschap is voor de meeste vrouwen fysiek het zwaarst, maar mentaal rustiger. Je buik wordt groter en kan soms best even in de weg zitten.
Je herkent bekkenpijn en bandenpijn aan pijn tijdens het lopen, pijn in je onderrug die uitstraalt naar je knieën, een beurs gevoel rondom je schaambeen. Wanneer je last hebt van bekkeninstabiliteit lukt het niet meer om op één been te staan, waardoor bijvoorbeeld traplopen pijnlijk of onmogelijk is.
Door de groei van de baarmoeder en onder invloed van hormonen komt er veel druk te staan op de banden. Het uitrekken van de banden veroorzaakt vaak stekende pijn. Meestal houdt dit kort aan en voel je dit vooral bij bewegingen. Bandenpijn voelt vaak erg vervelend, maar kan gelukkig geen kwaad voor jou of het kindje.
In het eerste trimester van je zwangerschap bereidt jouw lichaam zich voor op een groeiende baby. Je baarmoeder groeit en dat kan af en toe voor wat (lichte) krampen in je onderbuik of onderrug zorgen. Veel vrouwen vergelijken deze krampen met typische menstruatiepijn.
Bekkeninstabiliteit herken je aan een of meerdere van de volgende symptomen: Pijn in je bekken; zeurend, brandend of scherp. Deze pijn kan lokaal zijn of uitstralen naar je schaambeen, stuit, liezen, bovenbenen en onderrug. Sneller vermoeid zijn, vooral als je langere tijd in dezelfde houding zit, ligt of staat.
Abnormale pijn in je buik
Hevige pijn in je bovenbuik kan wijzen op zwangerschapsvergiftiging. Ook steeds ernstiger wordende, hevige pijn in je onderbuik kan een teken zijn dat er iets mis is, bijvoorbeeld een loslatende placenta.
Bandenpijn: Bandenpijn is een stekende pijn aan de zijkant van je buik en soms richting je liezen. Het is een onschuldige kwaal waar veel vrouwen last van hebben.
Doe een dutje
Niet altijd eenvoudig op een drukke (werk)dag, maar even na het avondeten of in het weekend: zeker doen. Ga op bed liggen en dut lekker weg. Na een dutje voel jij jezelf een stuk beter. Er is geen tijd gebonden aan een dutje, een half uur kan genoeg zijn en twee uur te kort.
Je baarmoeder ligt onder je schaambeen. Daarom kun je de baarmoeder niet voelen. Aan je baarmoeder zitten links en rechts je eileiders en eierstokken.
Op je zij slapen
Op je rechterzij slapen drukt op de 'vena cava inferior' of je onderste holle ader. Als dat te lang duurt, kan je je duizelig voelen. Om dat te vermijden, draai je je dus beter op je linkerzij. Druk op deze ader heeft geen invloed op de bloedstroom van je baby.
Ook op je rug slapen tijdens de zwangerschap is in principe veilig, maar kan richting eind van de zwangerschap zorgen dat je duizelig en misselijk wordt', weet ze. 'Het gewicht van je baby drukt dan op je grote lichaamsader, waardoor je bloed minder goed naar je hersenen stroomt.
In de laatste fase van je zwangerschap moet je door de druk van de baarmoeder op je blaas vaker plassen. Ook kun je te maken krijgen met maagzuur en kramp in je benen. Soms zit je opzwellende buik in de weg, waardoor je minder goed slaapt.
Je buik 10 weken zwanger
Veel zwangeren kunnen niet wachten tot ze hun buikje kunnen showen, hij lijkt maar niet dikker te willen worden (behalve dan het extra vetlaagje wat je misschien op je buik en heupen gekregen hebt).
Een harde buik is een onregelmatige samentrekking van de spier van je baarmoeder. Dit kan een vervelend gevoel geven, maar kan geen kwaad. Het voelt aan alsof er een harde bal in je buik zit.Het kan ook voelen als een samentrekkend, krimpend gevoel.
Met een buikband zorg je ervoor dat je minder druk voelt op je onderbuik of op je rug. De onderrug wordt door middel van een buikband goed ondersteund en het groeiende gewicht wat op je bekken drukt wordt hiermee aanzienlijk verlicht.