Colakruid is een winterharde struik die je in gerechten kunt gebruiken vanwege zijn heerlijke citroensmaak. Ja, citroensmaak. Vandaar dat colakruid ook wel eens citroenkruid genoemd wordt. De struik bloeit van juli tot oktober met kleine gele bloemen.
Eindelijk vond ze een adres waarbij ze haar drie planten kon bestellen: Artemisia abrotanum 'Cola', Thymus vulgaris 'Orange', Stevia rebaudiana oftewel de drie belangrijkste ingrediënten om zelf je eigen cola te maken zonder onnatuurlijke en schadelijke toevoegingen.
Coca komt van Erythroxylon coca, de plant waar de verdovende cocaïne uit gewonnen wordt en cola komt van Cola nitida, de plant waar het opwekkende cafeïne in aanwezig is.
Cola-kruid is een meerjarige halfstruik, die tot 1,5 meter hoog en ca. 30-60 cm breed kan worden. De plant heeft rechtopstaande, vertakte steeltjes en veerachtige, grijsgroene blaadjes.
De samenstelling van Coca-Cola is geheim, maar in elk geval bestaat het uit: koolzuurhoudend water voor de prik maar ook als conserveringsmiddel en smaakversterker. fructosestroop of sacharose als zoetstof.
De bloemen van de kerrieplant worden niet gegeten. Kerriepoeder, zoals wij dat kennen, wordt ook niet van de kerrieplant gemaakt maar is een mengeling van kruiden. De stengels van de kerrieplant kunt u wel gebruiken zoals u tijm gebruikt.
Suiker in vloeibare vorm
Dat zoveel cola niet goed is voor je lichaam, is geen verrassing. "In principe is alle frisdrank gewoon suikerwater: suikers in vloeibare vorm. Teveel daarvan is nooit goed", zegt voedingswetenschapper Jaap Seidell. "Je krijgt calorieën binnen, maar je eetlust wordt er niet minder van."
Coca Cola werd aanvankelijk uitgevonden als medicijn tegen morfineverslaving, indigestie, zenuwaandoening, hoofdpijn en impotentie. Da's een hele waslijst!
Als je cola drinkt heeft dat een flinke invloed op je lichaam. Je krijgt enorm veel suiker binnen, meer dan goed voor je is. De suiker zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel zich in een piek bevindt. Door alle suikers krijg je een instant boost en een gelukzalig gevoel.
in mediterrane pastagerechten of in zelfgemaakte pesto's te gebruiken. Het kruid past ook uitstekend bij dressings voor sla of tomaten en smaakt bovendien bij hartige vis- en vleesgerechten, in sauzen en bij kaas – kort gezegd – overal waarbij ook olijven graag worden gegeten.
Cola bij buikpijn of misselijkheid
Er zijn theorieën die de samenstelling van cola in verband brengen met een antibacteriële werking of medicatie tegen misselijkheid. Maar er is geen wetenschappelijk onderzoek dat laat zien dat cola werkelijk helpt als je misselijk bent of buikpijn hebt.
Het recept van cola is door de jaren heen veel veranderd, maar de kleur van cola is nog nooit veranderd. Vroeger was cola ook bruin. Wel zat dit drankje in een groene fles. Dit verklaart misschien waarom mensen dachten dat cola vroeger groen was.
Die remmers verlagen de opname van erlotinib met 40 tot 50 procent. In zulke gevallen komt cola goed van pas. 'We ontdekten dat een glas cola de maag heel even wat zuurder maakt, waardoor de opname van het geneesmiddel wel lukt en patiënten hun maagzuurremmers kunnen blijven doornemen', aldus Mathijssen.
Koolzuur prikkelt de maag en cafeïne bevordert de stoelgang. Van cola ga je dus boeren en poepen. Bij misselijkheid of een voedselvergiftiging is dat precies wat je wilt: snel die maag leeg. Maar als je diarree hebt met een andere oorzaak, dan kun je beter iets anders drinken.
Cola zero bevat amper calorieën. Wanneer je een glas leeg drinkt krijg je minder dan één calorie binnen. Een groot verschil dus met een normale glas cola want dan kom je toch al gauw uit op meer dan honderd calorieën. Je kan dus wel zeggen dat dit vele malen gezonder is.
Twee glazen cola per dag zouden het risico op nierinsufficiëntie verdubbelen. Zo luidt de conclusie van een studie die waarschuwt voor de nefaste gevolgen van fosforzuur voor de nieren. Cola is een echte suikerbom (één blikje bevat ongeveer zes klontjes suiker, goed voor 150 kcal) en dus allerminst gezond.
Curry is het Engelse woord voor kerrie, afkomstig van kari (Tamil voor 'saus').
Kerrie of curry is in feite een samenstelling van andere specerijen en kruiden. De naam kerrie is afkomstig van het woord kari, wat in Tamil saus betekend.
Kerriepoeder, of kortweg kerrie genoemd, is geen specerij en geen kruid. Het is een verzamelnaam kruidenmixen, die van land tot land anders kan smaken. In India bijvoorbeeld is de kruidenmix vrij pikant en scherp, en Nederland minder pittig.
Lekker verfrissend, zo'n schijfje citroen. Het voegt smaak én kleur toe. Geen wonder dat het bij ieder café en restaurant in je frisdrank, water of thee dobbert. En ook bij alcoholische dranken als gin of tequila hoort een citroentje.
Koolzuur is een andere naam voor koolstofdioxide. In goed afgesloten flessen blijft het koolzuur netjes in de vloeistof. Maar als je de dop eraf draait, hoor je pfffff. En bij het inschenken in je glas zie je belletjes opstijgen.
Op advertenties werden vaak jonge vrouwen geportretteerd, waardoor Coca-Cola onder meer vrouwenemancipatie heeft gestimuleerd. Ook zorgde Robinson er met zijn reclame voor dat Coca-Cola meer bekend kwam te staan als een merk voor de gewone man, waardoor de massa het begon te kopen.
De oorspronkelijk kleur van cola was groen. Dit werd ook een tijdje in deze kleur verkocht maar in 1887 werd er karamel aan toegevoegd om de bruine kleur te creëren. Dank voor de vraag weer een grappig feitje geleerd :-) Toegevoegd na 1 minuut: Kortom het antwoord is groen.
We schrijven 1886 wanneer John S. Pemberton, een arts-apotheker uit Atlanta, beslist om te innoveren. Pemberton wil scoren met een nieuwe drank op basis van plantenextracten. In mei 1886 start hij met de verkoop van een bruin bruisend drankje op basis van siroop en koolzuurhoudend water.