https://www.klusbeter.nl/handig/begrippenlijst/schroefdraad/ Draairichting Veruit de meeste schroefdraad is rechtsdraaiend, dat betekent, dat rechts om draaien, dus met de klok mee, dicht- of vastdraaien is.
Als je het woord DROL onthoudt, draai je altijd in goede richting! Onthoud dat DROL voor deze letters staat: Dicht Rechts, Open Links.
Proost! Linksom is los, rechtsom is vast... net als met schroeven en -draaier.
Wanneer de roest de schroefdraad van de bouten en moeren heeft bereikt, dan is er geen betere manier om het los te maken dan WD-40 Specialist Super Kruipolie. Breng het aan op de bout en tik er vervolgens met een hamer op. Dit helpt de kruipolie om de bout los te maken zodat je deze gemakkelijk kan verwijderen.
Draaien in wijzerzin, met de wijzers van de klok mee. Draaien in wijzerzin (Vlaanderen), met de klok mee of rechtsom (Nederland) draaien is een manier om een draairichting aan te geven, in dit geval zoals de draaizin van een klok met wijzerplaat: 12 → 3 → 6 → 9 → 12.
Een kraan gaat altijd rechtsom dicht (met de klok mee) en linksom open. De letters: DROL is hierbij een handig ezelsbruggetje. Dicht Rechtsom. Open Linksom.
Het gebeurt iedereen wel een keer: een schroef die dolgedraaid raakt. Een dolgedraaide schroef kan door twee dingen ontstaan: door kapot schroefdraad of een kapotte schroefkop. En in beide gevallen is de schroef nauwelijks nog fatsoenlijk los te draaien met een schroevendraaier.
4. Secondelijm op de schroefkop. Een veel onderschatte optie is om de schroef los te krijgen door gebruik te maken van secondelijm. Soms is het eenvoudig om veel meer grip te krijgen door superlijm aan te brengen op de schroefkop en de schroevendraaier vast te lijmen op deze schroefkop.
Vandaag laat ik zien hoe je een linkse tap gebruikt. Deze wordt ook wel een schroefverwijderset of schroefextractieset genoemd en is ideaal om doorgedraaide of kapotte bouten of schroeven te verwijderen.
Trappers en slijpmachines
De belangrijkste toepassing van linkse draad vinden we bij een as die ofwel van twee kanten wordt aangedreven, ofwel aan twee zijden iets aandrijft. Zo hebben trappers aan een fiets voor de ene trapper een linkse en voor de andere trapper een rechtse schroefdraad.
Anti-inbraakschroeven zijn speciale schroeven die maar in één richting gedraaid kan worden. Door de One-Way schroefkop kunnen anti inbraakschroeven niet terug gedraaid worden. Deze schroeven kunnen met normaal gereedschap ingedraaid worden. Anti inbraakschroeven worden vaak bij inbraakbeveiliging gebruikt.
Metrisch (M) / Linkse schroefdraad (L)
De meest voorkomende schroefdraad is die waarbij de schroef naar beneden beweegt wanneer hij met de wijzers van de klok mee gedraaid wordt (rechtsdraaiend).
Een slotbout is een bout met een gladde ronde kop met daaronder een vierkant deel en schroefdraad. Op de schroefdraad past een moer waarmee debout wordt vastgedraaid. De RVS slotbout wordt in het hout gestoken en zo kan de moer vastgedraaid worden zonder dat de kop meedraait.
Spray het verroeste oppervlak in met WD-40, spray genoeg zodat goed kan intrekken. Laat het ongeveer 10 minuten intrekken. Het product zal snel in het onderdeel kruipen en je helpen het onderdeel los te maken. WD-40 Multi-Use Product verwijdert geen roest, maar beschermt alles wel tegen roestvorming.
Draai de krik met de hand alvast zo hoog dat hij nog net onder de auto past, dat scheelt weer krikken. Draai dan alle bouten van het wiel een halve slag los (linksom, tegen de klok in). Niet helemaal losdraaien!
Draait iets rechtsom dan wordt meestal bedoeld dat de bovenkant naar rechts gaat en de onderkant naar links. Dat is dezelfde richting als waarin de wijzer van een klok draait.
Op het noordelijk halfrond zien we de zon van oost naar west langs het zuiden aan ons voorbij trekken. De schaduw die een zonnewijzer hierdoor werpt, draait van links naar rechts. Logischerwijs heeft men bij de ontwikkeling van de mechanische klok dezelfde draairichting aangehouden.
Een beluchter komt voor bij een wasmachinekraan. Op deze kraan wordt zowel de wasmachine als de vaatwasser aangesloten. Omdat de wasmachinekraan voorzien is van een beluchter wordt deze kraan ook wel een beluchterkraan genoemd.
Een sokkentang is een tang die lijkt op een waterpomptang alleen is de sokkentang wel groter dan de waterpomptang. Daarnaast wordt de sokkentang doormiddel van een moer op één been van de tang in positie gedraaid. Ook deze tang werkt met een hefboomprincipe.
Je hebt speciale 'grip' boortjes welke je tegen de klok in laat draaien met een boormachine. Hierdoor krijg je de imbusboutjes meestal weer los. Je kan er ook een sleufje in dremelen waardoor je hem met een rechte schroevendraaier eruit kan draaien.
Borgmoeren zijn moeren met een veiligheid. Dit is een veiligheid die ervoor zorgt dat de moer niet zomaar los kan raken. Dit maakt dit model zeer geschikt om te gebruiken bij bevestigingen waar veel trillingen zijn. Er zijn ook borgmoeren te bestellen die voorzien zijn van een blauwe ring.