Als je het in Spanje over de País Vasco hebt dan zeggen de Nederlandstaligen Baskenland. Heb je het over Asturias, Cantabria of Galicia dan zeggen wij Asturië, Cantabrië en Galicië. Andalucía is Andalusië en Cataluña is Catalonië om maar enkele regio's op te noemen.
In Spanje wordt niet alleen Spaans gesproken. Dit land op het Iberische schiereiland heeft nog vier officiële regionale talen. Dit zijn het Catalaans, Galicisch, Baskisch en Aranees. Daarnaast zijn er nog twee verschillende niet-officiële regionale talen in Spanje: het Asturisch en Aragonees.
Als we kijken naar de 17 verschillende autonome regio's in Spanje valt op dat de meeste ingeschreven Nederlanders en Belgen te vinden zijn in de Valencia regio (Comunidad Valenciana) gevolgd door Andalusië, Catalonië, de Canarische Eilanden en de Madrid regio (Comunidad de Madrid).
Het Spaans is de enige officiële nationale taal van Spanje.
De dominante taal is het Castiliaans dat volgens de laatste gegevens door 98,9% van de totale bevolking van Spanje wordt gesproken als eerste of tweede taal. Daarna volgen het Catalaans (17,5%), Galicisch (6,2%), Valenciaans (5,8%) en Baskisch (1,26%).
De twee gesproken talen in Barcelona zijn Spaans en Catalaans. Barcelona is de hoofdstad van Catalunya en daarom wordt het Catalaans door veel mensen gesproken in Barcelona. Echter zowel het Spaans als het Catalaans worden door elkaar gebruikt.
Het Catalaans is de negende taal van de Europese Unie
de gebieden van de Unie waar het Catalaans officieel is (Catalonië, Balearen en de Deelstaat Valencia) een groter bevolkingsaantal dan de gebieden waar vijftien van de eerder genoemde talen officieel zijn.
Strikt taalkundig gezien is het Catalaans dat in Valencia wordt gesproken geen Catalaans maar Valenciaans. Tegenwoordig zijn er in de praktijk echter vrijwel geen verschillen meer en wordt de taal als Catalaans erkend.
Spaans is de nationale taal, terwijl Valenciaans een regionale co-officiële taal is. Dat betekent dat het een taal is die alleen officieel is in de regio van herkomst, dus Valencia.
U mag als inwoner van de EU zo lang in Spanje wonen als u wilt. Gaat u daadwerkelijk emigreren naar Spanje en woont u er meer dan 6 maanden per jaar, dan dient u een 'residencia' aan te vragen. Dit betekent dat u uzelf aanmeldt als inwoner van Spanje.
De Spanjaarden over ons: 'Uit het land van Cruijff'
In het populaire Spanje zijn Nederlanders nooit ongewenste gasten geweest. Ze vallen minder op tussen de roeptoeters uit andere Europese landen. Op Mallorca is de bevolking bijvoorbeeld blij dat Nederlanders zich rustiger houden dan de Britten.
Het Nederlands is een officiële taal in zes landen: in Nederland en België (waar het in het Vlaanderen, het noorden van België, wordt gesproken) en in Suriname, Aruba, Curaçao en Sint-Maarten.
Het leren voor Spaans wordt vaak als moeilijk ervaren omdat het veel verschillende tijden heeft. Daarnaast vinden veel leerlingen de grammatica van het Spaans ook erg lastig. Daarnaast heeft Spaans ook een boel verschillende dialecten.
Het is niet moeilijk te begrijpen waarom Valencia zo populair is onder expats. Naast het heerlijke Spaanse klimaat biedt de regio een fantastische levenskwaliteit. In feite komt Valencia als beste uit de bus op verschillende erkende lijsten, zoals de Top 10 steden voor expats van InterNations.
In 2018 telde de stad ruim 127.000 bezoekers uit Nederland, een plus van 17,2 procent. De stad aan zee is populair vanwege zijn brede culturele- en gastronomische aanbod, 300 dagen per jaar zon, het goede fiets- en sportklimaat en de vliegverbindingen, zegt het verkeersbureau van Valencia.
2. Het Spaans. De tweede meest gesproken taal in de wereld is niet minder dan het Spaans, met een geschat aantal moedertaalsprekers van 460 miljoen. Het is de officiële taal van de meeste Latijns-Amerikaanse landen in aanvulling op Spanje, en van een aanzienlijk deel van de Noord-Amerikaanse bevolking.
In Madrid spreken ze dus duidelijk Spaans en er worden geen andere talen gesproken in deze regio. Bovendien is er in Madrid veel te doen.
In de Comunidad Valenciana wonen in totaal 16.585 Nederlanders en 13.013 Belgen. Deze kunnen onderverdeeld worden in de provincies Alicante met 13.857 Nederlanders en 11.362 Belgen, Valencia met 2.317 Nederlanders en 1.209 Belgen en de provincie Castellón met 411 Nederlanders en 442 Belgen.
In Spanje zelf worden naast de regionale varianten van het Spaans ook nog andere Romaanse talen gesproken: Galicisch, Catalaans, Astur-Leonees, Aragonees en Aranees. Het Baskisch, dat wordt gesproken in een klein deel van noordelijk Spanje, is geen Romaanse en zelfs geen Indo-Europese taal.
De z wordt in Spanje uitgesproken als de Engelse 'th'.In Zuid-Amerika als een 's'.
J: De jota wordt uitgesproken als de h in 'hallo', maar met een raspiger klank; K: Dezelfde uitspraak als in het Nederlandse 'kiwi of 'kajak'; L: Zoals in het Nederlandse 'lamp'; LL: Uitgesproken als de Nederlandse j.
Y- Klinkt als / j / in Nederlands: yo, ayer.Maar als het aan het einde van het woord staat, dan klinkt het als / ie /: Voy, Soy. Z – la Zeta wordt, zoals ik al had gezegd, als een / s / in Amerika en / th / in Spanje uitgesproken. Mijn advies is, hou het simpel en ga voor de Zuid-Amerikaanse uitspraak.