Varkens hebben weinig haar, dus ze moeten de schaduw kunnen opzoeken. Een goed en stevig hekwerk is noodzakelijk, maar ook een stroomdraad werkt goed.
Een volwassen varken heeft het sterkste haar. Ook het klimaat en het jaargetijde zijn van invloed op de kwaliteit. In koudere regio's en in de winter heeft het beest meer bescherming tegen de koude nodig. In de winter weegt het haarkleed van het varken drie keer zo veel als in de zomer.
Wat blijkt: in veel kaassoorten zit stremsel uit de maag van geslachte kalveren. En zo kunnen we nog even doorgaan: in brood zit vaak broodverbeteraar l-cysteine – gemaakt van veren of dierenhaar.
Varkenshaar is de meest gebruikte natuurlijke haarsoort voor verfborstels en kunstenaarspenselen. Ook kleerborstels, schoenborstels, handvegers en zachte vegers voor vloeren zijn vaak voorzien van varkenshaar.
Varkenshaar kwasten gebruikt men voor terpentine gedragen verf, omdat de haren wat stugger zijn. Acryl kwasten hebben soepele haren en dit maakt ze ideaal voor het verven met watergedragen verf. Er zijn varkensharen kwasten speciaal voor verf op terpentinebasis.
Acrylverf (of polymeerverf) is een verf die ten opzichte van andere verfsoorten snel droogt. Dit betekent onder andere dat het overschilderen van een pas gemaakt schilderij gewoon mogelijk is. De korte droogtijd is daarom ook één van de redenen waarom deze verfsoort zo populair is bij schilders.
Een schilderskwast met een diameter van 4 cm heeft een dwarsdoorsnee-oppervlak van pi x 20² mm² = ongeveer 1200 mm². Er zijn dan dus 1200 x 100 = 120 000 haren voor nodig. Bekijk je een kwast waarvan de diameter 2x zo klein is, dan wordt het aantal haren 2² = 4 x zo klein.
Paardenhaar: is een duurzame vezel dat antistatisch is.
Het is zacht, flexibel en slijtvast. Paardenhaar is duur en wordt vaak gemixt met kunststof vezel. In paardenhaar bevinden zich holle buisjes gevuld met lucht.
'Varken en vis in kaas en vruchtensap' Varkensgelatine in geitenkaas, visgelatine in vruchtensap en eendenveren of varkenshaar in brood. Het zit er in, maar volgens consumentenorganisatie foodwatch staat het niet of in bedekte termen op de ingrediëntenlijst.
Een kwast is niet zomaar een bosje haren. Kwasten worden gemaakt van varkenshaar en kunststof haren in verschillende lengtes. Dat is belangrijk, want de kwast moet de verf natuurlijk goed vasthouden en geleidelijk afgeven.
Broodverbeteraars zijn samengestelde grondstoffen die voor de bereiding van brood aan het deeg worden toegevoegd. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat het brood langer vers blijft of dat het luchtiger en malser wordt.
Er bestaan volledig kale varkensrassen en meer behaarde rassen, variërend van een vacht met een enkel opstaand haartje tot een dikke krulvacht.
Varkens zijn net als mensen gevoelig voor verbranding door de zon. Met name de witte (de moderne 'roze', haarloze) varkens verbranden snel, maar ook de meer gepigmenteerde en behaarde soorten kunnen slecht tegen felle zon.
Emulgatoren zoals DATEM (E472e), monoglyceride (E471) en calcium stearoyl lactylate (CSL, ofwel E482) hebben een positief effect op verwerkingskwaliteit, de kruimtextuur en de malsheid. Ze zorgen ervoor dat de gasbelletjes worden opgesloten in het deeg tijdens kneden en rijzen en leveren zo een fijne kruimtextuur.
Varkensvet wordt verwerkt in zeep, wasverzachter, tandpasta, verf, kaarsen, biodiesel en smeermiddelen. Varkenshuid zit in cosmetica, cupcakes, slagroom, cheesecake, tiramisu, als glansmiddel op drop, snoep en appels en in pepermunt.
Een borstel is een gebruiksvoorwerp dat bestaat uit een bundel of bundels haren of vezels die in een houder of aan een blad van hout of een andere stof zijn vastgehecht. Met een borstel kan over een oppervlak geveegd of geschrobd worden om dat oppervlak van stof of ander vuil te ontdoen.
Er zijn ook platte penselen met extra korte of lange haren. Met de extra korte haren kun je wat meer poetsen, omdat je meer stevigheid hebt. Bij een plat penseel met extra lange haren kun je langer door schilderen, omdat dit penseel meer verf opneemt.
Marterhaar en eekhoornhaar zijn de duurste haarsoorten die voor penselen worden toegepast. Het voordeel van deze zachte soorten is dat de verf als die voorzichtig wordt opgebracht zich niet vermengt met onderliggende, nog natte verflagen.
De meeste van die penselen worden gemaakt van natuurlijke haarsoorten, maar niet altijd. Heel vroeger werden penselen ook wel eens van ander materiaal gemaakt. De oude Egyptenaren bijvoorbeeld maakten hun penselen van rietstengels. En tegenwoordig zijn er ook penselen van kunstvezels.
Verschillende soorten kunstnagels
Bij het zetten van kunstnagels kan je kiezen voor gelnagels of acrylnagels. Bij gelnagels wordt de kunstnagel in verschillende laagjes op je eigen nagel aangebracht. Elk laagje moet uitharden onder een UV-lamp of LED-lamp. Gelnagels zijn flexibel.
Onder andere papier, karton, hout, katoen en linnen kunnen dienen als ondergrond voor olieverf, maar niet zonder eerst te zijn behandeld. Een onbehandelde of onvoldoende geprepareerde ondergrond zuigt de olie uit de verf en wordt op den duur door de olie aangetast.
Talens Amsterdam
Amsterdam acrylverf is een prima keuze als je veel verf gebruikt of een goede kwaliteit zoekt voor studiedoeleinden. De verf heeft een hoge lichtechtheid, zodat zelfs na tientallen jaren de werkstukken hun kleur behouden.
Varkens zijn gevoelig voor warmte. Vanaf 20 graden kan het al te warm voor ze zijn. Varkens zweten niet, maar rollen door de modder om af te koelen. Alleen: in de dichte stallen van de vee-industrie is geen modder.
Varkens zweten niet, ze moeten hun warmte dus op andere manieren kwijt raken. Als ze het te warm hebben, gaan ze sneller ademen. Zeker als de hitte blijft aanhouden. Bij hittestress gaan de dieren mesten op de volle vloer en rollen ze zich in de uitwerpselen om zo wat verkoeling te vinden.
– Vernevel water om de varkens af te laten koelen. Let wel op dat de druppels niet te groot zijn. – Zet de ventilator aan bij een temperatuur >28 0 C, maar zet deze ook weer uit bij een luchtvochtigheid >80%. Bij een hoge luchtvochtigheid zie je ook vaak problemen met staartbijten.