Waar zijn de wolven in België? Momenteel telt België één wolvenroedel in Vlaanderen en één in Wallonië. In Wallonië heeft zich ook een mannetjeswolf gevestigd, waarschijnlijk is hij nog steeds op zoek naar een vrouwtje. In Vlaanderen wordt de roedel geleid door het beroemde koppel Noëlla en August.
Wist je dat er in de Belgische Ardennen veel verschillende wildparken te vinden zijn? Dierenliefhebbers kunnen hier dan ook hun hart ophalen. Herten, reeën, everzwijnen, maar ook wolven, vossen en wasberen: je hebt de kans om al deze prachtige dieren in het echt te zien.
Onze Belgische wolven zijn Euraziatische wolven uit twee populaties. Naya, Noëlla en August komen uit de Duits-Poolse populatie. Drie van de Waalse wolven die in 2020 en 2019 hun intrede maakten, komen uit de italo-alpine populatie, die via Frankrijk tot bij ons komen. Dit wijst DNA-onderzoek van het INBO uit.
De allereerste wolf werd er gespot in de Naamse Ardennen. “We tellen dus minstens negen verschillende wolven in Wallonië tot nog toe, waarvan er zes vandaag nog zeker aanwezig zijn.”
Wolven in België
Op 2 januari kwam ze vanuit Nederland binnengewandeld in Vlaanderen (in de gemeente Bocholt) en op 13 januari werd het bekend gemaakt via de media. Het is de eerste zekere waarneming van een wolf in Vlaanderen sinds het dier uitgeroeid werd aan het begin van de twintigste eeuw.
Komt u in de natuur een wolf tegen, blijf dan kalm en houd afstand. Een wolf zal u normaal gesproken niet benaderen. Komt de wolf te dichtbij, ga dan hard praten en maak gebaren. Houd honden aan de lijn.
Komt een wolf toch te dichtbij, ren dan niet weg. Maak jezelf groot, maak gebaren of maak herrie om ze af te schrikken. Loop desnoods langzaam achteruit om meer afstand te nemen. Loop een wolf niet achterna.
Toch zijn er nog heel veel wolven in Europa, Azië en Noord-Amerika. In Rusland leven de meeste wolven, tussen de 10.000 en 20.000.
Het verspreidingsgebied van de wolf wordt echter kleiner en verschillende ondersoorten van de wolf zijn reeds uitgestorven. De laatste jaren zijn er meer waarnemingen in Duitsland, Nederland en Frankrijk. Begin 2018 stak een gezenderde wolvin de grens met Vlaanderen over.
Er leven momenteel meer dan 10 wolven in de Limburgse home range waar Bosland een groot deel van uitmaakt: wolf August, wolvin Noëlla, naar schatting nog 2/3 welpen uit 2020, naar schatting nog 2 welpen uit 2021 en met zekerheid 9 welpen uit 2022.
Wolven voeden zich vooral met wild, zoals reeën, edelherten, everzwijnen, konijnen en hazen, maar ook muizen, ratten en vogels. Vinden ze een gemakkelijkere prooi, zoals onbeschermd vee of loslopende huisdieren, dan durven ze die ook aan te vallen.
Zeven roedels hebben hun territoria op de Veluwe: in het gebied van de Noordwest-Veluwe, Noord-Veluwe, Noordoost-Veluwe, Midden-Veluwe, Park de Hoge Veluwe, Zuidwest-Veluwe en Zuidoost-Veluwe. Twee andere roedels leven in Midden-Drenthe en in het grensgebied Fryslân-Drenthe-Overijssel.
Wolven eten met name grotere wilde hoefdieren waarbij ree het belangrijkste aandeel van het dieet vormt. Daarnaast worden zwijnen, edelherten en damherten gegeten, maar ook kleine dieren zoals muizen, ratten en bevers.
“De Ardennen is dé locatie bij uitstek om grofwild te zien”, aldus Frederik. “Het zit er allemaal: edelhert, bever, everzwijn, vos… Vooral als de schemering invalt op het einde van de lente maak je de beste kans om wild te zien aan de rand van het bos of op wegjes tussen de velden.
Er leeft een groot aantal knaagdieren of kleine zoogdieren in de Ardennen,zoals konijnen, hazen, eekhoorns, mollen, ratten, muizen, egels, hermelijnen en de grotere marters.Ook de bunzing, de fret, wezel en de muskusrat komen veel voor in de ardennen.
De Westhoekwolf, die dinsdag voor het eerst gezien is in Proven en donderdag in Merkem, is nu ook gezien in Roeselare. Verschillende mensen hebben dat onafhankelijk van elkaar laten weten aan het Meldpunt wolven.
Amerika. In de VS is het Yellowstone National Park in de staten Montana en Idaho de allerbeste plaats om wolven te spotten. In Yellowstone zijn de roedels relatief groot waardoor je ze gemakkelijker kunt spotten dan elders ter wereld.
In de natuur heeft de wolf geen vijanden. De mens is voor hem veel gevaarlijker. Door verkeer en illegale afschot zijn inmiddels meerdere wolven overleden.
Bijna het hele jaar rusten en slapen wolven in het gras of tussen de struiken. Maar is het paarseizoen eenmaal begonnen, dan verhuist de hele roedel naar de buurt van het hol. Daar bevalt het vrouwtje van de puppy's of pups en verzorgt ze.
Aanvallen door wolven op mensen komen tegenwoordig nauwelijks nog voor. Tijdens de laatste 50 jaar van de vorige eeuw zijn er in Amerika, Europa en Rusland samen slechts 17 slachtoffers gevallen, waarvan de helft dan nog betrekking had op gevallen van hondsdolheid die toen nog heerste.
De reden waarom de mens op wolven jaagt zijn divers: bescherming van mensen en vee, opbrengst van de huid, sport en vermaak. De jacht op wolven dateert van circa 14.000 jaar geleden, wanneer wolven een bedreiging gaan vormen voor nederzettingen van de neolithische mens.
Keffen en blaffen zijn geluiden die wolven maken als er gevaar dreigt. Grommen doen ze als ze geïrriteerd zijn (bijvoorbeeld als ze hun prooi willen beschermen). Janken doen wolven als ze het niet naar hun zin hebben.
Wolven hebben er een hekel aan afgeschoten te worden. Wolven hebben vooral een gruwelijke hekel aan ezels.
Je hoeft je geen zorgen te maken, want de kans dat de wolf je aanvalt is heel klein, zegt Jansman. "Sommige mensen zeggen: geniet en maak een mooie foto. Het is een hele unieke ervaring. Je hoeft er echt niet bang voor te zijn." Als een jonge wolf op afstand een stukje meeloopt, is dat dus natuurlijk gedrag.
Allereerst: de kans dat je een wolf tegenkomt is klein. Hoeveel wolven er exact in ons land rondlopen, is niet helemaal te zeggen. Niet iedere wolf laat zich zien. Maar volgens de tellingen zijn er in Nederland zo'n 30 tot 35 wolven.