Het servet plaats je traditioneel links naast de vorken. Als je geen soep serveert, kun je het servet ook midden op het bord leggen voor een extra stijlvolle uitstraling.
Servetten. Servetten plaats je bovenop het bord, links naast de vorken of links op het onderbord. Zorg er in ieder geval voor dat je gasten het servet makkelijk kunnen pakken. Als ze deze op hun schoot neer willen leggen, hoeven ze niet eerst van alles te verplaatsen.
Het servet op je schoot leggen.
Leg de servet direct na het zitten op uw schoot. Als er een gastheer of gastvrouw is, wacht dan tot hij of zij de servet van tafel pakt en op zijn of haar schoot legt. (Een uitzondering op deze regel zijn buffetmaaltijden, waarbij u uw servet moet uitvouwen wanneer u begint met eten.)
Servet op je schoot
Zodra je gaat zitten, neem je het servet van de tafel en leg je deze op je schoot. Gebruik het servet om je mond af te vegen na elke paar happen en dep je lippen voorzichtig. Als je moet opstaan tijdens het diner, plaats je het servet losjes gevouwen naast je bord.
De volgorde van je water- en wijnglazen bepaal je als volgt. Het waterglas is het grootste glas en plaats je altijd links. Daarnaast schik je de wijnglazen van links naar rechts: eerst het rode wijn glas, gevolgd door het witte wijn glas.
Het servet plaats je traditioneel links naast de vorken. Als je geen soep serveert, kun je het servet ook midden op het bord leggen voor een extra stijlvolle uitstraling.
Tips om je glazen altijd op de juiste volgorde te plaatsen
De glazen staan altijd aan de rechterkant van je bord, boven je bestek. Het grote champagneglas komt het meest links te staan (als je champagne schenkt bij de maaltijd), gevolgd door het waterglas en de wijnglazen.
Leg het servet op een bord met de helft over de rand van de tafel. Zet een klein bord of kommetje op het servet. Wikkel halverwege het overhangend deel een touwtje om het servet en steek er een gras of bloem tussen.
Etiquette regels zijn eigenlijk gedragsregels voor aan tafel. We noemen ze ook wel tafelmanieren.
Laat hem nooit liggen. Je schudt het doekje niet open maar ontvouwt hem rustig en vervolgens leg je de servet bij jezelf op schoot in een rechthoek of driehoek met de plooi naar jezelf toe. (En stop het dus niet in je hemd als slab) In hele luxe restaurants doet de kelner dit soms voor je.
Ben je helemaal klaar met eten, dan leg je je bestek recht tegen elkaar, ietsje naar rechts op je bord. Leg je je horizontaal naast elkaar op je bord, dan betekend het dat je zeer tevreden bent over het diner. Wanneer je niet tevreden bent, dan leg je je bestek kruislings met je mes in je vork op je bord.
Tijdens het serveren blijf je recht zitten. Serveren van voedsel gebeurd links (behalve soep) en afruimen gebeurt dan rechts. Dranken worden altijd rechts geserveerd. Na het bestellen wordt overbodig bestek afgeruimd of extra bestek bijgelegd.
Bij de etiquette hoort ook de stap na het eten. Je laat zien dat je klaar bent met eten door je mes en vork schuin op je bord te leggen. Ze liggen naast elkaar en wijzen naar linksboven, je vork ligt open en je mes met zijn snijkant naar de vork toe.
Leg een servet voor u en vouw ongeveer een derde van het papieren servet naar boven. Vouw het bovenste derde deel naar beneden, draai de servet naar de andere kant en vouw het rechter kwart om. Vouw het rechtergedeelte nog twee keer om. Zo krijgt u een smalle vouw.
Glazen staan altijd rechts van het bord, boven het bestek en in een schuine opstelling. Je begint linksboven met het waterglas, iets rechts daaronder komt het rode wijnglas.
Smakelijk mag je niet zeggen, wel geniet ervan, en als iemand aan tafel niest, antwoordt u het best U niest, dank u voor de attentie.
Door het weglaten van het lidwoord staat nu vooral de fúnctie van de tafel – namelijk als plaats, waar de maaltijd gebruikt wordt – op de voorgrond. Dat is nog wat duidelijker het geval in zinnen als 'Komen jullie aan tafel? ' en 'Je mag nog niet van tafel', waar het lidwoord de moeilijk kan worden toegevoegd.
Gebruik de zijkant van je lepel om de soep te eten. Zorg dat je met de lepel van je af schept. De zijde van de lepel die je lippen als eerste raken wordt daardoor zo minder heet. Want blazen is not done!
Begin met het servet als een vierkant op de tafel te leggen. Vouw het dan dubbel zodat beide punten recht op elkaar liggen. Neem het midden van de onderkant vast met je hand en trek het naar beneden alsof je een boeket bloemen schikt. Omwikkel dit met een ring en je bent klaar!
Ook de positie van het servet ligt namelijk vast. Afhankelijk van eventuele kommen mag het servet op de borden. Anders wordt het servet aan de linkerzijde naast de vorken geplaatst.
Op welke plaats staat het broodbordje op een gedekte tafel ? Het broodbordje komt steeds aan de linkerzijde van het bord te staan, naast de vork. De bovenrand van het broodbordje komt op dezelfde hoogte te staan als de bovenrand van het dekbord.
Met prachtige servetten, een tafelloper of placemats geef je de tafel een feestelijke look. Het servet leg je links, naast de vorken. Op het bord kan ook (13). Je kunt het servet ook nog op een bijzondere manier vouwen of decoreren met bloemen.