Slangen ademen door neusgaten, maar ruiken niet met hun neus. Slangen hechten geurdeeltjes aan hun tong, die permanent vochtig is, zodat de deeltjes blijven plakken.
Amfibieën als kikkers en salamanders kunnen, naast het gebruik van longen, adem halen door hun huid. Ook bloedzuigers en platwormen zijn in staat tot huidademhaling.
Een internationaal team van onderzoekers heeft een meercellig dier ontdekt dat geen zuurstof ademt. Het gaat om een parasiet die behoort tot de stam van de Myxozoa en die Henneguya salminicola heet. De parasiet heeft geen mitochondriaal DNA en zijn mitochondriën zijn niet meer functioneel.
Bijen, mieren en sprinkhanen hebben zuurstof nodig om te overleven, maar insecten hebben geen longen. Ze halen adem via piepkleine gaatjes in hun skelet. Bijen, mieren en sprinkhanen hebben zuurstof nodig om te overleven, maar insecten hebben geen longen. Ze halen adem via piepkleine gaatjes in hun skelet.
Reptielen, vogels en zoogdieren, dus ook mensen, gebruiken daarvoor longen. Als je inademt komt de lucht door je neus of je mond in de luchtpijp. Kraakbeenschuiven houden de luchtpijp goed open. Verderop splitst de luchtpijp zich in twee bronchiën, naar elke long één.
De Afrikaanse longvis zwemt in de winter rond in natte gebieden in en rond de Nijl en het Grote Merengebied van Afrika. In de zomer worden deze gebieden door de hitte erg droog en kunnen sommige wateren zelfs helemaal opdrogen. De longvis houdt daarom een zomerslaap.
De potvis kan tot 90 minuten onder water blijven, op zoek naar voedsel, zonder te ademen. Andere zeezoogdieren, zoals bijvoorbeeld de bultrug, de walrus of de zeekoe (foto onder), kunnen ook makkelijk 20 minuten zonder zuurstof. Tot nu toe was het niet duidelijk hoe deze zoogdieren dat deden.
Vissen houden het graag simpel en hebben een hart met slechts één boezem en één kamer. Hun hart laat bloed rechtstreeks van de kieuwen naar het lichaam stromen, alleen op de terugweg passeert het via het hart.
Hij heeft drie harten, acht poten, en hersenen die over het hele lichaam zijn verspreid. Hij is buitengewoon goed in verstoppertje spelen: kan moeiteloos zeeslangen, platvissen, koraalduivels, ...
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren. Ze weten hun omgeving namelijk te manipuleren in hun eigen voordeel.
Insecten hebben geen longen. Ze ademen via piepkleine gaatjes in hun skelet, dat aan de buitenkant zit.
Vak: biologie. De meeste mensen kunnen hun adem onder water niet langer dan een minuut inhouden. Dan krijgt je lichaam te weinig zuurstof en moet je ademen, anders raak je bewusteloos. Maar door te trainen kun je je adem steeds langer inhouden.
Eerst door de mond of de neus dan door de longen en dan kan er 20 kilo aan lucht in de longen kwijt en dan gaat het er weet via de neus of de mond weer uit. 2. Ademt de tijger net als mensen? De tijger haalt in principe het zelfde adem als de mens want de volgorde van de ademhaling is precies hetzelfde.
Een vis heeft geen longen om dat te doen, maar kieuwen. Water stroomt in de bek van de vis, langs de kieuwen. Daar wordt de zuurstof uit het water gefilterd en komt het in het bloed van de vis. Door de kieuwopeningen stroomt het zuurstofarme water weer uit de vis.
Een kreeft ademt via kieuwen. Kreeften houden het wel even uit boven water, maar moeten onder water zijn om te kunnen ademen.
Kikkers ademen via hun huid
Kikkers leven zowel op het land als in het water. Wanneer ze kopje onder gaan gebruiken ze niet hun longen maar wel hun huid om te ademen. Hun zeer dunne vel is zo goed doorbloed dat het zuurstof rechtstreeks uit het water kan opnemen.
Alle gewervelde dieren hebben rood bloed. Hetzelfde geldt voor zoogdieren, vogels, reptielen en vissen. Maar bij de ongewervelde dieren zijn er soorten die geen rood bloed hebben, zoals wormen en inktvissen. Dat komt doordat deze dieren andere eiwitten dan hemoglobine gebruiken voor het transporteren van zuurstof.
Je vindt ze in alle zeeën en oceanen en kunnen zelfs een korte tijd uit het water leven. Zolang ze hun kieuwen maar nat houden. De meeste octopussen zijn niet giftig.
Ja, vissen bloeden, ze worden soms gezien met gapende wonden, maar er zit nooit een geronnen korstje op. Zonder bloedplaatjes zou een klein bloedinkje een mens al fataal kunnen zijn. Die plaatjes hechten aan de bloedvatwand zodra die beschadigd raakt door een verwonding.
Een mens heeft 1 hart, kwallen en octopussen hebben er 3. Een slijmprik heeft 5 harten (slijmprik is een soort paling) en een worm heeft maar liefst 5 paren van 2 harten. 10 hartjes dus!
Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten en inktvissen. Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen. De grote hersenen Het grootste deel van onze hersenen noemen we (niet verrassend) de grote hersenen.
Het blaasgat is de enige manier voor dolfijnen om adem te halen. Er zit geen luchtpijp aan hun mond verbonden. Een dolfijn kan dus letterlijk stikken met zijn mond wagenwijd open, mocht het blaasgat geblokkeerd zijn. Met het blaasgat kunnen dolfijnen niet ruiken, zij hebben dan ook geen reukvermogen.
Ze halen adem met longen, dus niet met kieuwen en ze zijn warmbloedig. Wat raar is, is dat zoogdieren meestal behaard zijn en dolfijnen zijn dat niet. Ze hebben alleen voor hun geboorte en vlak erna wel haren op hun snuit gehad.
In tegenstelling tot de meeste andere zoogdieren kunnen walvissen niet ademen door hun mond. Hun luchtpijp is echter verbonden met hun blaasgat; walvissen kunnen zo hun mond open doen onder water zonder te verdrinken. De meeste walvissen kunnen hun adem 7-30 minuten inhouden, potvissen zelfs tot wel 2 uur.