Motoren en auto's zijn waarschijnlijk ook gewoon onzijdig in het Nederlands.
Is het de auto of het auto? Auto is een de-woord, dus het juiste lidwoord is de auto.
Is het 'de auto' of 'het auto'?
Het is 'de auto', want auto is mannelijk. Als je het aanwijst is het 'die auto'.
Als een de-woord mannelijk is, staat er in woordenboeken en spellinglijsten een m achter. Bijvoorbeeld: boom, de (m.). Bij vrouwelijke woorden staat er een v achter, bijvoorbeeld: begroting, de (v.). Als er alleen de achter een woord staat, is het mannelijk én vrouwelijk.
Diernamen als hond, olifant en papegaai hebben van oorsprong een mannelijk woordgeslacht. Er wordt naar verwezen met de mannelijke voornaamwoorden hij, hem en zijn.
Een aantal vrouwelijke woorden is aan de vorm te herkennen: woorden op -de, -te, -heid, -ij, -ing, -ie, -theek, -teit en -nis zijn doorgaans vrouwelijk. Ook de-woorden op -tuur en -schap worden over het algemeen als vrouwelijk beschouwd.
Vereniging is een vrouwelijk woord. Naar vrouwelijke woorden verwijzen we met haar. De vereniging heeft besloten al haar activiteiten stop te zetten.
Betekenis 'he'
hé (tussenwerpsel) 1uitroep om iemands aandacht te trekken2informele begroeting of aanhef hè (tussenwerpsel) 1uitroep van opluchting, teleurstelling, bewondering enz.
Oorspronkelijk was haar een het-woord, zowel in de algemene betekenis 'haardos' als in de betekenis 'elke afzonderlijke haarvezel'. In de betekenis 'haardos' is haar nog steeds een het-woord.We verwijzen ernaar met dat. (1) Deze shampoo beschermt haar dat vaak blootgesteld wordt aan zon en chloor.
In de straat staat een auto.
Goede antwoord: Hij 'Auto' is een mannelijk woord. Sprekers maken relatief weinig fouten bij een woord als 'auto', omdat ze de neiging hebben naar een telbaar woord te verwijzen met het mannelijke voornaamwoord 'hij'.
Zowel de uitspraak 'oto' als de uitspraak 'auto' is goed. Alle hedendaagse woordenboeken vermelden beide uitspraakvarianten. De oudste Nederlandstalige bron waarin auto op schrift voorkomt, dateert uit 1899. Aanvankelijk was de uitspraak 'oto' het gebruikelijkst.
Zelfstandig naamwoord
Ik ga nooit met de auto naar mijn werk. Gemiddeld heeft elk huishouden een auto.
Het woord auto wordt algemeen geïnterpreteerd als verkorting van automobiel; beide zijn echter ontleend aan het Frans. Frans automobile 'zichzelf voortbewegend' [1861; Rey] is een bn. en werd pas zelfstandig gebruikt als verkorting van voiture automobile, letterlijk 'zichzelf voortbewegend voertuig' [1876; Rey].
Een auto of automobiel ('zelfbewegend', namelijk rijtuig zonder trekdier) (automobiel uit Grieks auto- 'zelf' en Latijn mobile 'bewegend') is een zelfstandig voortbewegend, rijdend vervoermiddel.
Ook namen van dorpen en landen zijn onzijdig. Daarom is juist: Bunnik en zijn inwoners, België en zijn bijzondere bieren en Nederland en zijn Deltawerken.
Met: Hé, leg je er meer nadruk op. Hey is ook goed als begroeting.
'hoi' vooral in Nederland zult horen. In Vlaanderen is dat niet zo gebruikelijk. 'hey' vooral in Vlaanderen en in het zuiden van Nederland zult horen. in het centrum van Nederland ook 'hee' en 'hai' hoort.
Bij hè spreek je de e kort uit soort van naar achter en bij hé maak je er een lange ee van. Hè gebruik als je verbaast bent bijvoorbeeld Hè, wat doe je nou? En hé gebruik je meer als een groet of als Hé wat doe je nou?! En bij een groet Hé mens.
College is dus een onzijdig woord. In dit artikel een aantal tips om het woordgeslacht van zelfstandige naamwoorden te herkennen.
Wanneer gebruik je das (het)
Het lidwoord voor onzijdige zelfstandige naamwoorden is het makkelijkst voor Nederlanders om te leren. Bijna alle zelfstandige naamwoorden die in het Nederlands onzijdig zijn, zijn in het Duits ook onzijdig, bijvoorbeeld het boek – das Buch, het gras – das Gras. Er zijn ook uitzonderingen.
Der, die en das zijn Duitse lidwoorden die gekoppeld zijn aan een geslacht. Ieder zelfstandig naamwoord heeft in Duitsland namelijk een eigen geslacht. Bij mannelijke woorden is het lidwoord der, bij vrouwelijke woorden die en bij onzijdige woorden das. De meeste Duitse woorden zijn vrouwelijk.
Mannelijke ezels heten ezelhengsten. Vrouwelijke ezels ezelinnen. Jongen van ezels heten ezelsveulens. Een kruising tussen ezelhengst en paardenmerrie wordt muildier genoemd, die tussen ezelin en paardenhengst heet een muilezel.
Welp definities
(m.) Uitspraak: [ wɛlp ] Verbuigingen: welpen (meerv.)
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen.Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.