Zijdehoenders hebben meer een harige vacht dan gewone veren, waardoor ze bij regen kletsnat - en dus verkouden - kunnen worden. Ook al vinden zijdehoenders het heerlijk om door de regen te lopen, is een goede (droge!) schuilplek erg belangrijk.
Ze zijn handtam te maken. De hoenders kunnen tegen extreme temperaturen, vooral tegen de kou. Ze kwamen waarschijnlijk van oorsprong uit het Himalayagebergte.
De meeste zijdehoenders slapen op de grond en gaan niet op stok, maar het is mogelijk ze dit aan te leren. Plaats de stok in dit geval niet te hoog zodat ze eenvoudig kunnen opstappen.
Kippen zijn in principe ''alles-eters''. Ik geef de kippen in de basis: kippenkorrel, gebroken mais, luzerne en fijnere zaden.Fruit, yoghurt en karnemelk is super gezond en vinden ze heerlijk. Vaak is het zo dat wat een kip niet kent dat eet hij niet maar met wat vlokkreeftjes erbij leren ze het vanzelf te eten.
Kippen zijn gevoelig voor wind, regen en tocht. De beste plek voor het hok is dus een wind- en tochtvrije plek, met zowel wat zon als schaduw en die tevens rustig ligt. Een plek in de ochtendzon, dus de voorkant van het hok gericht naar het zuidoosten, is een prima plek.
Als u kippen houdt dan is het handig om te weten dat kippen doorgaans slecht tegen wind, regen of extreme warmte kunnen. Niet alleen kunnen dergelijke omstandigheden stress veroorzaken, maar ze kunnen ook gezondheidsproblemen opleveren, zoals onderkoeling of oververhitting.
De eieren zijn net zo goed eetbaar als van andere kippen, ook het vlees is heel fijn van structuur, al heeft het een donkere kleur.
Legkippen leggen ongeveer 5-7 eieren per kip per week, dus bijna 1 per dag. Een sierkip legt een stuk minder eieren, maar het hangt van het ras af hoeveel dit er precies zijn. Dit kan verschillen van 2 eieren tot 4 eieren per week. De Zijdehoen legt bijvoorbeeld maar zo'n 100 eieren per jaar, dus ongeveer 2 per week.
De hennen worden vrij gemakkelijk broeds en zullen dus proberen op hun eitjes te blijven zitten. Dit houdt in dat je dus kans hebt op zijdehoender kuikens als je ze niet vlug wegneemt. Hun bevedering zorgt ervoor dat ze niet kunnen vliegen. Zijdehoender kan je dus houden in een lage omheining.
Een echte topper op het gebied van bodembedekking voor het kippenhok is hennepvezel. Deze bodembedekker bevat heel weinig stof en absorbeert vocht en geurtjes heel erg goed. Hennepvezel absorbeert namelijk twaalf keer meer vocht dan stro en vier keer meer dan houtvezels!
Kippen vinden het heerlijk om in de zon een zandbad te nemen, dit is ook nog gezond voor ze. Een bodem van zand is ideaal voor zowel het scharrelen als het badderen. Net zoals bij gras is het wel belangrijk om de nagels van de kippen in de gaten te houden.
Kippen kunnen in de winter tegen de kou. Ze zijn bestand tegen temperaturen onder het vriespunt, omdat hun verenkleed hen beschermt. Toch mag het ook niet te koud zijn voor je gevederde tuinvrienden, want dat heeft invloed op hun welzijn. Je neemt dan je voorzorgsmaatregelen om ze te beschermen.
Het zijdehoen is een erg rustige kip, wat haar een populair huisdier maakt. Je kan het zijdehoen ook makkelijk handtam maken, zodat je haar zonder problemen kan oppakken. Deze kippen zijn niet enkel rustig naar mensen toe, maar ook naar andere kippen zullen ze niet snel agressief reageren.
Om een gezin van vier van eieren uit eigen tuin te kunnen voorzien, moet je minstens drie tot vier kippen houden. Wie ook af en toe de buren of vrienden blij wil maken met eieren, kan beter rond de zes kippen nemen.
Sommige kleine kippenrassen , zoals krielen of zijdehoenders, hebben niet veel ruimte nodig. Als je een kleine achtertuin hebt, kan een kleiner ras misschien een oplossing zijn. Vergeet niet dat je minstens één vierkante meter buitenruimte per kip nodig hebt voor zowel rassen van standaardformaat als kleinere kippen.
Een kip legt eieren vanaf ongeveer 20 weken oud. Geef haar als voorbereiding vanaf haar 18e week legvoeding. Daarin zit meer kalk dan in, wat de eiproductie stimuleert en ondersteunt. Je merkt dat je hen voor het eerst een ei vormt doordat ze een rustig en donker plekje opzoekt om zich terug te trekken.
Kippen beginnen rond de 20 weken met het leggen van eieren. Sommige kippen leggen één ei per dag, maar er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel eieren een kip legt. Dit kan aan de leeftijd liggen of aan de periode van het jaar, want met meer daglicht leggen ze meer eieren.
Overdag scharrelen ze hun eten bij elkaar. Dit dieet bestaat uit zaden, insecten, wormen en plantjes. Verder houden kippen hun vacht en huid schoon en parasiet vrij middels stofbaden. De stuitklier bij de staart een verzorgende functie van de veren.
Zijdehoenders zijn geen productieve legkippen, gemiddeld leggen ze twee tot vier eieren per week. Hierdoor worden ze geclassificeerd als sierras, dat meer bekend staat om haar uiterlijk en persoonlijkheid dan om de eierproductie. Zijdehoenders leggen kleine witte of crèmekleurige eieren.
De kippen blijven binnen als het hard regent en hebben een betonnen plaat waar ze droge voeten kunnen houden. Omspitten van de grond helpt niet altijd, zeker niet als je op vette kleigrond zit en de grond volledig verzadigt is. Wat je structureel kan doen is een poel graven in de ren, als deze groot genoeg is.
Voor de REM-slaap moet een paard echter ook gaan liggen. Schapen en geiten slapen zo'n 4-5 uur per dag. Varkens daarentegen slapen, net als mensen, zo'n 8 uur per dag. En kippen zelfs 12!