Welkom op de donkerste plek van Nederland. Friesland heeft namelijk de minste lichtvervuiling en ook hebben we de enige twee Dark Sky Parks in Nederland. Zin in avontuur? Er is geen betere plek om het donker te ontdekken dan in Friesland. Oktober en November staan in het teken van de duisternis, de sterren en de nacht.
De donkerste plekken voor het bekijken van de nachthemel boven Nieuw-Zeeland vind je in het Mackenzie Basin, binnen het Aoraki Mackenzie Reserve. In dit reservaat vol gletsjers ligt ook de hoogste berg van het land, en het gebied is ideaal voor kamperen en bergbeklimmen.
Als je een Android telefoon hebt, kun je gebruik maken van de Google Sky Map. Op deze kaart worden sterren, sterrenbeelden, sterrenstelsels, planeten en de maan weergeven. Net als bij Star Walk 2 kun je de app naar de hemel richten en kun je vervolgens alle namen van sterren en planten opzoeken.
De meest interessante objecten die kunnen worden waargenomen voor iemand die voor de eerste keer door een telescoop kijkt, zijn de Maan, de planeten, dubbelsterren, sterhopen, sterrenstelsels en andere nevels.
Kort antwoord: Vrijwel tot aan de zogeheten waarnemingshorizon, op 13,8 miljard lichtjaar afstand.
Wil je naast de maan ook nog graag een aantal dichtbijstaande planeten zoals Jupiter en Saturnus observeren? Voor een telescoop met zulke kwaliteiten hebben wij natuurlijk ook een goede tip, namelijk de Bresser Messier AR 90/900 met EXOS1.
This update adds Sightings to SkyView Lite! Sightings will notify you when and where a bright planet or star will be visible at night. To use, go to Search > Sightings then just tap the calendar icon for any event and you'll be notified when to look up, SkyView will guide to its location in the night sky!
Met Night Sky 4 kijk je met je iPhone, iPad of Apple Watch naar het heelal. Door je apparaat naar de lucht te richten, ontdek je planeten, sterrenstelsels en satellieten. Je kunt zelfs inzoomen voor meer details, waarmee je geanimeerde planeten en andere objecten in hoge resolutie te zien krijgt.
Sirius (alpha Canis Majoris) is de helderste ster van de nachtelijke sterrenhemel. Met een schijnbare helderheid van −1,46 is hij bijna dubbel zo helder als Canopus, de helderste ster na hem.
Wetenschappers maakten een kaart met de gebieden waar de Melkweg niet langer zichtbaar is vanaf de aarde. Ook in Nederland is het sterrenstelsel niet te zien. De wetenschappers gebruikten onder meer satellietbeelden om de lichtvervuiling in kaart te brengen.
De Melkweg kan een donkere, zomerse hemel vullen met duizenden sterren. Hij is zo groot dat je hem met het blote oog kunt zien. Ga gewoon naar een donkere, afgezonderde plek. Als je op het noordelijk halfrond bent, kijk dan naar het zuiden.
De beste tijd om de Melkweg te bewonderen is in de maanden augustus, september en oktober. 's Avonds staat de Melkweg dan hoog aan de hemel, vanaf de oostelijke horizon via het punt recht boven je hoofd tot aan de westelijke horizon.
Schiermonnikoog is de donkerste plek van Nederland! De mate van duisternis - bijzonder donkere nachten - wordt in Nederland bepaald door kunstmatige verlichting vanaf de grond. Het licht dat van steden naar boven straalt, kan in een straal van ongeveer 50 kilometer weer naar beneden komen en maakt de hemel helderder.
Orion is een van de opvallendste sterrenbeelden. Vooral Orions gordel, die bestaat uit drie heldere sterren op een rij, is makkelijk te herkennen. Orions gordel wijst recht naar de ster Sirius in het sterrenbeeld Grote Hond.
In streken waar geen of nauwelijks lichtpollutie voorkomt, kan men met het blote oog makkelijk 3000 à 3500 sterren, en een indrukwekkende Melkweg zien. In België valt dit terug tot een gemiddelde van 600 sterren, terwijl er in steden als Brussel, Antwerpen en Gent zelfs geen 100 meer te zien zijn.
En die werkt dodelijk eenvoudig: je richt je telefoontoestel op de lucht, waarna de app op basis van GPS realtime de hemellichamen op je beeldscherm projecteert die op jouw locatie te zien zijn. Je kan bewegen, zoomen en zelfs de tijd terug- en vooruitspoelen.
Beweeg wat in het rond en zie de sterren, de Maan en de planeten zoals je ze bij een heldere nacht zou bestuderen. Zet je deze functie aan dan toont het programma de sterren, Maan en planeten zoals u ze op uw locatie kan waarnemen. Door zelf na te gaan, via de GPS coördinaten, waar u zich precies bevindt.
Met het blote oog of met een goede verrekijker
Je kan op heldere nachten met het blote oog soms al onwijs goed sterren zien en voor een beginner is een sterrenkijker of telescoop echt niet nodig. Maar wat wel fijn kan zijn om mee te nemen of te gebruiken, dat is een goede verrekijker.
De ster met de grootste schijnbare helderheid (afgezien van de zon!) is Sirius, de hoofdster in het sterrenbeeld Grote Hond. Sirius is vooral in de wintermaanden goed zichtbaar. Hij staat linksonder het opvallende wintersterrenbeeld Orion.
Het sterrenbeeld Orion is vanaf november t/m maart goed zichtbaar, dat wil zeggen na 22.00 uur boven de horizon. Kijk naar het Zuiden en je kunt hem niet missen. De maanden januari en februari zijn het best.
Een eenvoudige GoTo-sterrenkijker kun je al kopen voor minder dan 500 euro. Een relatief goedkope telescoop (minder dan 500 euro) toont het heelal in al zijn pracht. Maankraters, de ringen van Saturnus, de schijngestalten van Venus, dubbelsterren, sterrenhopen, melkwegstelsels, allemaal schitterend zichtbaar.
Bij een telescoop zijn er twee zaken van belang. Zo is het belangrijk om een telescoop te kiezen welke een hoogwaardige optiek heeft en een stabiele houder. Grote scopes zijn vaak gemakkelijker om te gebruiken dan de kleinere telescopen. Het is echter gemakkelijker om de kleinere modellen gemakkelijker mee te nemen.
Voor maanobservaties is een kleine telescoop, bijvoorbeeld een refractor-telescoop, een geschikte keuze. Om de beeldkwaliteit van het observeren te verbeteren kun je maanfilters gebruiken zodat het beeld een hoger contrast krijgt.