Lisa reconstrueert met drie wetenschappers het leven van de Dodo. De vogel die inmiddels het symbool is geworden van alle uitgestorven dieren. Hij kwam alleen maar voor op het eiland Mauritius.
De dodo (Raphus cucullatus) is een uitgestorven vogel die behoort tot de duifachtigen (Columbiformes) en de onderfamilie van de dodo's (Raphinae). De dodo was een gedrongen vogel met kleine vleugels die niet meer geschikt waren om te vliegen. De dodo kon zich alleen lopend verplaatsen.
Evolutie. De dodo stamt af van dezelfde familie als andere duifachtigen en moet zich zo'n anderhalf miljoen jaar geleden hebben ontwikkeld tot loopvogel toen het eiland Mauritius – de enige plek waar de dodo voorkwam – ontstond. De vogel at waarschijnlijk vis die hij ving door in kleine waterpoeltjes rond te struinen.
Omdat de dodo op de grond nestelde, vielen ook de eieren en de jonge dodos snel aan deze geïmporteerde nieuwe vijanden ten prooi. Ook het kappen van bomen maakte het leven er voor deze bosvogel niet gemakkelijker op. In minder dan een eeuw tijd was de dodo uitgeroeid.
De uitgehongerde Nederlandse zeevaarders die Mauritius bereikten stortten zich meteen op de dieren om ze op te eten. Ook de huisdieren die de Nederlanders hadden meegenomen, zoals honden, stortten zich op de beesten. De smaak van het dier viel echter tegen, het vlees bleek erg taai.
Mauritius. Ze werden ooit gevonden op het eiland Mauritius, maar sinds 1700 zijn dodo's van de aardbodem verdwenen. De bijzondere vogels kunnen echter elk moment een comeback maken.
Dodo Vape pods zijn wegwerp systemen en bevatten elk 2ml en 20mg nic salt nicotine. Ze zijn in verschillende smaken beschikbaar: Menthol: smaakt naar menthol. Strawberry Ice: smaakt naar een fruit mix van aardbeien en ice.
Uitgestorven dieren in de afgelopen tien jaar
Helaas zijn er tegenwoordig nog steeds dieren die van de aardbodem verdwijnen. Recent uitgestorven dieren zijn onder andere: de Tasmaanse tijger, de Berberleeuw, de Gouden pad, de Caribische Monniksrob en de Balinese tijger.
De dodo kwam alleen voor op Mauritius, maar stierf uit aan het eind van de zeventiende eeuw. De vogel woog zo'n 20 kilo, was een meter hoog en kon niet vliegen of zwemmen.
In totaal zijn er wel zo'n 500 miljoen soorten uitgestorven sinds er leven is op aarde. Maar tegenwoordig sterven de soorten véél sneller uit. Het gaat zo snel dat de evolutie dit tempo niet kan bijbenen. Niet alleen door de jacht sterven dieren uit, maar ook omdat de biotoop van de dieren kleiner wordt.
Als het aan de Maori-partij in Nieuw-Zeeland ligt krijgt het land een ander naam: Aotearoa, zoals de oorspronkelijke Maori-bevolking het eiland noemde. "Nieuw-Zeeland is een Nederlandse naam.
Eeuwenlang leefden dodo's ongestoord op het eiland Mauritius, tot de Nederlanders het in 1638 koloniseerden. De Nederlanders zochten eten en de onnozele dodo's bleken een gemakkelijke prooi. Ze beschreven hem als kuifzwaan of wilde kalkoen. Ook noemden ze hem walgvogel, omdat het vlees taai en smerig bleek.
In zijn boek spreekt Quammen zijn vermoeden uit dat de dodo het geluid 'doo-doo' maakte, en naar zijn eigen geluid is vernoemd.
Rond het jaar 1690 stierf de dodo uit, vooral door Nederlands toedoen, was de veronderstelling.
Negen soorten broedvogels zijn in Nederland uitgestorven, waaronder de goudplevier (Pluvialis apricaria) en de hop (Upupa epops). Daarnaast worden volgens de onderzoekerstien soorten ernstig bedreigd, waaronder de velduil (Asio flammeus), dwergmeeuw (Hydrocoloeus minutus) en grauwe kiekendief( Circus pygargus).
De Mauritiaanse zoogdierenwereld is zeer beperkt. Naast de onvermijdelijke geiten, katten en honden komt de mangoest en de tenrec redelijk veel voor.De Hollanders importeerden het Java-hert.Verder leven er nog wilde zwijnen en makaken, een apensoort.
Sterker nog, er zijn maar 2 zoogdieren die niet kunnen zwemmen: Giraffen, maar die zijn zo lang dat ze niet snel in de problemen komen, en mensapen, maar die kunnen het wel leren, denk maar aan mensen! O ja, Nijlpaarden zwemmen ook niet echt, die lopen over de bodem!
Een uitgestorven diersoort terughalen is kansrijk als die kortgeleden is verdwenen of nog net niet. Want dan ligt er tenminste compleet DNA of soms een levensvatbare cel in de vriezer. Daar valt mee te klonen, en dat is iets wat wetenschappers aardig kunnen.
Dodo: uitgestorven door de mens
Een van de dieren die we nooit meer gaan zien is de dodo; deze grote lopende vogel werd aan het einde van de 17e eeuw voor het laatst gezien.
Deense wetenschappers verzamelden verschillende, dood aangespoelde, Groenlandse haaien. Afgaande op hun lengte en koolstofdatering was het oudste dier waarschijnlijk 392 jaar, aldus wetenschappers in het tijdschrift Science. Daarmee is de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier.
Dankzij de bewaard gebleven botten weten we dat de dodo bijna één meter groot was en wel 15 à 20 kilo woog, drie keer zo zwaar als een zwaan! Hij was familie van de duif, al zou je dat niet zo snel denken. Kort na 1700 gingen de Hollanders uit Mauritius weg.
Raphus cucullatus †
De dodo oftewel Raphus cucullatus was een loopvogel die leefde in de bossen op het eiland Mauritius. Het dier was ongeveer een meter hoog en 20 kilo zwaar en kon venijnig van zich afbijten met zijn grote snavel.