1. Kruiden en specerijen. Om de eventuele flauwheid die je ervaart door minder zout te eten te compenseren, kun je wat extra kruiden of specerijen toevoegen. Goede smaakmakers zijn bijvoorbeeld: peper, knoflook, basilicum, thijm, rozemarijn, oregano, chilipeper, paprikapoeder en koriander.
Zeekraal is te verkrijgen in poedervorm. Het groeit in zout water en heeft daarom een zoute smaak. Doordat het minder natrium bevat dan gewoon zout, is het een stuk minder schadelijk.
Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Een vermindering van 4,5 gram zout (1,8 gram natrium per dag), verlaagt de bovendruk met 2 mmHg. Dit positieve effect is ongeveer 2,5 keer groter bij mensen met een verhoogde bloeddruk.
Zoutvervangers bestaan niet écht. Wel zijn er diverse mogelijkheden om minder (natriumhoudend) zout in het eten te doen en toch de volle smaak te krijgen. Of beter zelfs: een nog vollere smaak! Gewoon door slim kruiden en specerijen te gebruiken.
Herbamare® bevat niet minder zout dan ander kruidenzout. Volgens het recept van Herbamare® wordt 2/3 zeezout vermengd met 1/3 verse ingrediënten. Aangezien kruiden en groenten veel water bevatten, loopt het zoutgehalte na het droogproces op tot meer dan 90 %.
Voor je gezondheid zijn zoutsoorten als Himalayazout of Keltisch zeezout niet beter of slechter dan gewoon keukenzout. Deze zoutsoorten bevatten soms wat mineralen, maar in zulke kleine hoeveelheden dat het weinig met je gezondheid doet. Het is zeker geen reden om meer zout te gaan eten.
Nestlé's MAGGI gaat voor minder zout. Zout speelt een belangrijke rol in voeding op het gebied van smaak, textuur en houdbaarheid. Nederlanders krijgen echter nog steeds meer zout binnen dan het door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen maximum van 6 gram per dag.
“Grana Padano bevat twee stoffen genaamd isoleucine-proline-proline (IPP) en valine-proline-proline (VPP). Deze kunnen voor ontspannen bloedvaten en een lagere bloeddruk zorgen”, aldus hoofdonderzoeker Giuseppe Crippa. “Ze hebben ongeveer dezelfde werking als verschillende soorten bloeddrukverlagende medicijnen.
Herbamare wordt gemaakt op basis van artisanaal gewonnen zeezout, kelp en 12 verse, biologisch geteelde groenten, kruiden en specerijen. Dat zorgt niet alleen voor een volle en pittige smaak. Het is ook een gezonde mengeling. De groenten en kruiden uit Herbamare hebben namelijk een positief effect op je gezondheid.
Zelfs hartpatiënten en mensen met hoge bloeddruk mogen dit zeezout gebruiken (maar moeten vervolgens wel alle andere soorten bewerkt zout, natrium en tafelzout uit hun dieet schrappen).
Wel eten: verse, onbewerkte producten
Onbewerkte groente, fruit, aardappelen, rijst, pasta, vlees, kip, kalkoen en vis kunt u prima gebruiken in uw dieet. Ook brood, melk en melkproducten zoals yoghurt en zure room kunt u gewoon blijven gebruiken.
Mensen die weinig of geen brood eten of brood zonder gejodeerd zout, zoals veel biologisch brood of een deel van het thuisgebakken brood, lopen het risico op een jodiumtekort. Bij een jodiumtekort gaat de schildklier trager werken en opzwellen (krop).
Welke kaas bevat minder zout? Alle jonge kazen, en dan met name de boerenkazen, hebben een lager zoutgehalte. Dit geldt bijvoorbeeld voor Maaslander, maar ook voor Emmentaler 45+ kaas, Milner, hüttenkäse, Leerdammer kaas en Goudse boerenkaas.
Licht gezouten vleeswaren zijn fricandeau, kalkoenfilet, kipfilet, lichtgezouten rookvlees en rosbief. U kunt ook zelf vers vlees zonder zout bereiden met gebruikmaking van kruiden en specerijen. Bijvoorbeeld rosbief, lever, gehakt(ballen), kip, tong etc. Er zijn ook enkele soorten natriumarme vleeswaren te koop.
Te weinig zout (minder dan 6 gram per dag) is volgens een nieuwe studie ook niet goed voor het hart. Of je nu een normale bloeddruk hebt of een verhoogde bloeddruk, te weinig zout zou het risico op hart- en vaatziekten verhogen. De meeste Belgen eten meer dan 6 gram zout per dag.
Verse, onbewerkte vis bevat weinig zout. De meeste kant-en-klare vleesvervangers bevatten veel zout. Vegetarische producten naturel, zoals tofu en tempé, bevatten weinig zout. Kant-en-klare maaltijden bevatten erg veel zout.
Fleur de Sel bevat bijzonder veel mineralen en spoorelementen, zoals magnesium. Daardoor is het veel gezonder dan het zout dat we doorgaans kopen in de supermarkt. Het gehalte aan natriumchloride (keukenzout) is bovendien het laagst van alle zouten en is daarmee het zachtste en “vriendelijkste” zout ter wereld.
Zorg voor voldoende jodium in je voeding en gebruik gejodeerd zout. Om aan voldoende jodium te komen is het vooral voor niet-broodeters van belang om gejodeerd zout te gebruiken in hun voeding. Dus bakken en braden met gejodeerd JOZO zout is een aanrader.
Olijfolie, avocado en noten vallen bijvoorbeeld in die categorie, net als andere gezonde vetten. Er is echter ook een groep met producten die gezonder en slanker lijken dan ze zijn. Dat zijn de zogenaamde stiekeme dikmakers.