blijvende pijn of een vol gevoel achter het borstbeen of in de bovenbuik. vaak de hik hebben.
Symptomen van slokdarmkanker treden vaak pas op als de tumor er al een tijd zit. Mogelijke klachten bij slokdarmkanker zijn: moeite met slikken, het eten blijft steken of wil niet goed zakken door de slokdarm, pijn achter het borstbeen tijdens het eten, gewichtsverlies, vermoeidheid en duizeligheid door bloedarmoede.
Een pijnlijk of vol gevoel achter het borstbeen
Een tumor in de slokdarm kan een pijnlijk of drukkend gevoel geven achter het borstbeen. Ook kan het soms pijnlijk zijn als voedsel langs de tumor naar beneden zakt.
Een slokdarmontsteking kan de volgende klachten geven: Slikklachten. Branderige of drukkende pijn achter het borstbeen of in de maagstreek.Pijn in de hals, rug of tussen de schouderbladen.
Na de diagnose kun je de volgende onderzoeken krijgen: Endo-echografie van de slokdarm (EUS) om te kijken tot hoever de tumor door de slokdarmwand heen groeit en of er uitzaaiingen zitten in de lymfeklieren in de buurt. CT-scan, PET-CT-scan en/of MRI-scan om eventuele uitzaaiingen op te sporen.
Om de juiste diagnose te kunnen stellen, moeten er onderzoeken worden uitgevoerd. Voor slokdarmkanker kunnen de volgende onderzoeken plaatsvinden: Lichamelijk onderzoek. Bloedonderzoek.
De meest voorkomende klacht bij slokdarmkanker is het gevoel dat eten blijft hangen of niet goed zakt. Dit heet ook wel passageklachten. Een tumor in de slokdarm kan ervoor zorgen dat eten kan blijven hangen of blijven steken. Je kunt ook het gevoel hebben dat het eten niet goed of langzamer naar beneden zakt.
Bij mensen met uitgezaaide slokdarmkanker gaat de situatie vaak snel achteruit. Van de 100 patiënten met slokdarmkanker in stadium IV zijn er na 1 jaar nog 20 in leven.Na 3 jaar leven er van de 100 patiënten met slokdarmkanker in stadium IV minder dan 5.
Uitzaaiingen op afstand van slokdarmkanker
Dit worden uitzaaiingen op afstand genoemd. Meestal zaait slokdarmkanker uit naar de lever, longen of botten. Soms ontstaan er ook uitzaaiingen in andere organen, zoals de bijnieren of de hersenen.
Slokdarmkanker wordt meestal laat ontdekt, omdat de ziekte in het begin weinig of geen klachten geeft. Hierdoor is een genezende behandeling vaak niet mogelijk. 5 jaar na de diagnose is slechts 25% van de patiënten nog in leven.De 10-jaarsoverleving is maar 19%.
Zeldzame slokdarmkanker wordt jaarlijks bij ongeveer 600 mensen in Nederland vastgesteld en zeldzame maagkanker bij ongeveer 10 mensen in Nederland.
Slokdarmkanker kan op verschillende manieren behandeld worden. De behandeling is meestal gericht op genezen, maar kan ook tot doel hebben klachten te verlichten.
Goedaardige tumoren van de slokdarm zijn zeldzaam. Zij geven per definitie alleen lokale klachten en zaaien niet uit. Behandeling is alleen nodig wanneer er klachten zijn of wanneer er kans bestaat dat er in de goedaardige tumor kanker zal ontstaan.
Gevolgen van slokdarmkanker
De ziekte kan veel invloed hebben op je dagelijks leven. Je kunt lange tijd last hebben van klachten. Niet alleen lichamelijk, maar ook psychisch. Belangrijke gevolgen bij slokdarmkanker zijn leven met een buismaag of een stent en problemen met eten en drinken.
Hierdoor is een curatieve behandeling (gericht op genezing) vaak niet meer mogelijk. Van de patiënten die wel een curatieve behandeling kunnen ondergaan, is na 5 jaar ongeveer 50% nog in leven.Van de patiënten die geen curatieve behandeling meer kunnen krijgen, is na 5 jaar ongeveer 10% nog in leven.
De voornaamste klacht bij een slokdarmontsteking is moeite hebben met slikken. Slikken van vast maar ook van vloeibaar voedsel en zelfs water of speeksel kan pijnlijk zijn. Deze pijn kan branderig maar ook drukkend aanvoelen. Soms straalt de pijn uit naar de rug of de schouderbladen.
Leeftijd. Het percentage patiënten met slokdarmkanker dat ouder is dan 65 jaar bij diagnose is 69%. Bij maagkanker ligt dit percentage hoger: 76%. Bij slokdarmkanker is 8% van de patiënten jonger dan 55 jaar; bij maagkanker is dit 10%.
Slokdarmkanker is een van de meest agressieve kankersoorten die er is. De behandeling is dan ook niet niks: na chemotherapie en bestraling volgt vaak ook nog eens een risicovolle en ingrijpende operatie die veel invloed heeft op de kwaliteit van het leven van de patiënt.
Roken, alcohol en veel vlees eten verhogen de kans op slokdarmkanker. Overgewicht, vaak zeer hete drank drinken, en bestraling (bij bijvoorbeeld borstkanker) vergroten de kans op slokdarmkanker. Bij slokdarmkanker kunt u merken dat het eten niet wil zakken of er is pijn in de bovenbuik.
De pijn kan ontstaan als de tumor drukt op bijvoorbeeld uw darmen of lever. De pijn wordt meestal beschreven als scherp, zeurend of kloppend. Deze pijnsoort is vaak krampend, wisselend in ernst en moeilijk(er) aan te wijzen omdat deze soms op een andere plaats gevoeld wordt dan waar deze veroorzaakt wordt.
Als kanker een traumatiserende ervaring is
Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal. Veel mensen voelen zich angstig en onzeker. Maar als deze gevoelens na verloop van tijd niet overgaan, misschien zelfs erger worden of het dagelijks leven belemmeren, kan er meer aan de hand zijn.
Kanker ontstaat vaak zonder dat je het in de gaten hebt. Gelukkig is het in sommige gevallen mogelijk om de ziekte op tijd op te merken. Dat vergroot de kans op een succesvolle behandeling. Daarom werkt KWF aan manieren om kanker beter en eerder op te sporen.
Pijnlijk en/of vol gevoel in de buurt van het borstbeen. Duizeligheid en vermoeidheid. Hoesten en verslikken.