Alleen als de uitstulping op een zenuw duwt, kan dat hevige pijn in de rug en uitstralende pijn via de bil naar één been geven, soms helemaal tot in de voet. De meeste mensen met een hernia hebben voortdurend felle beenpijn, vooral als ze zitten.
U herkent een hernia aan de volgende klachten
U heeft last van een uitstralende pijn in een of beide benen, de rug en/of de bil. De pijn strekt zich soms uit tot onder de knie. De pijn wordt erger bij persen, hoesten of niezen. De pijn wordt erger als er aan de zenuw wordt 'getrokken'.
Als die gel uitpuilt, kan dat op zenuwen drukken en deze prikkelen. Dat kun je voelen in je rug, bil, onderbeen, voet en soms je bovenbeen. Die zenuwen gaan namelijk van je rug via je been naar je voet. Soms komen deze klachten voor zonder dat er een hernia is.
Een hernia kan in principe overal in de rug voorkomen, maar meestal zit deze in de onderrug tussen de onderste twee lendewervels of tussen de onderste lendewervel en het heiligbeen. Een hoge rughernia komt veel minder vaak voor. Een hernia komt het meest voor bij mensen tussen de twintig en de veertig jaar.
Als de slaaphouding niet optimaal is, hoeft dat bij mensen zonder klachten geen probleem te zijn. Maar bij mensen met een hernia kan een beetje scheef of gedraaid liggen al snel tot extra klachten leiden en het herstel vertragen.
Bij een hernia is het van belang dat je niet gaat stilzitten, maar in beweging komt. Zorg allereerst ervoor dat je je achtereenvolgende zittijd sterk beperkt. Als je moet werken, kun je beter staand werken. Daarnaast is het voor het herstel van de hernia goed om te gaan wandelen.
Welke klachten kunnen optreden bij een hernia? De bekendste symptomen zijn rugpijn en uitstralende pijn in bil of been, die gepaard kan gaan met een ander gevoel (tin- telingen, voosheid), krachtverlies en/of vermindering van reflexen. Niezen, hoesten en persen kun- nen de pijn verergeren.
Een veelvoorkomende vraag is of je kunt wandelen met een hernia. Het antwoord hierop is gelukkig ja! Sterker nog, beweging wordt door specialisten aangeraden om het genezingsproces van de hernia te versnellen. Een goede conditie van de spieren en wervelkolom is belangrijk voor het verminderen van pijnklachten.
Symptomen. Symptomen die bij een beknelde zenuw horen zijn onder andere krachtsverlies en uitstraling van de pijn naar andere gebieden. Ook kunt u last hebben van scherpe, stekende pijn in het aangedane gebied. De pijn kan uitstralen naar het been en in het been kan een slapend gevoel optreden.
Stap 1: Meestal begin je met paracetamol. Als de hernia pijn niet minder wordt kunnen andere middelen zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen (NSAID's) worden voorgeschreven. Stap 2: De pijnmedicatie uit stap 1 wordt uitgebreid met zwakwerkende morfineachtige middelen (zoals tramadol).
Ischias is eigenlijk een verzamelnaam voor allerlei oorzaken die zenuwpijn in de rug veroorzaken. Een hernia zou dan bijvoorbeeld een oorzaak kunnen zijn van ischias. Er is dan sprake van een hernia met ischiasklachten. Hierdoor wordt ischias vaker gezien als een verzamelnaam en niet als diagnose van een aandoening.
Om met zekerheid de diagnose van hernia te kunnen stellen, zal de arts meestal een MRI-scan laten uitvoeren. MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging of een beeldvorming op basis van magnetische resonantie.
Een hernia ontstaat door geleidelijke slijtage van de tussenwervelschijf. De eigenlijke hernia kan dan plots ontstaan door een verkeerde beweging of tijdens het optillen van iets. Hernia' s komen meestal voor op een leeftijd tussen 25 en 50 jaar, vaker bij mannen dan bij vrouwen.
Vaak heeft men last van middenrugpijn met uitstralende pijn naar één of naar beide zijden richting de ribben, borst, schouderbladen en soms ook in de armen. Het uitstralingsgebied is afhankelijk van de locatie van de uitstulping, omdat die bepaalt welke zenuwbaan onder compressie komt te staan.
Hernia klachten
De meeste mensen met een hernia hebben voortdurend felle beenpijn, vooral als ze zitten. De pijn kan verergeren door druk van bijvoorbeeld hoesten, niezen of persen op het toilet. De chemische stofjes die vrijkomen bij de scheur, kunnen een irritatie of een soort 'ontsteking' van de zenuw veroorzaken.
'Hoe meer je beweegt, hoe minder last,' zegt manueel geneeskundige Leo van Deursen. Hij onderzocht pijn bij rugpatiënten en promoveerde hierop. Van Deursen concludeert dat patiënten met lage rugpijn het beste kunnen fietsen.
Fietsen. Fietsen is ideaal voor mensen met rugklachten zoals een hernia. Het is hierbij belangrijk dat het zadel op de juiste hoogste staat, zodat het mogelijk is om met een rechte rug te fietsen. Daarnaast is het belangrijk om niet te lang te fietsen.
Wanneer direct contact opnemen? Als u een hernia heeft en u krijgt plas- of ontlastingproblemen is het belangrijk om direct telefonisch contact op te nemen. De klachten kunnen vertraagd urineren of een vertraagde stoelgang zijn, of juist ongewild verlies van urine of ontlasting.
Pijn in de onderrug en buik is vaak het gevolg van uitstralingspijn. Uitstralingspijn kan veroorzaakt worden door verschillende ontstekingen of door nier- en galstenen. Uitstralingspijn in onderrug en buik is diep, constant, diffuus en schrijnend en verergert vooral 's nachts.
Gaat een hernia vanzelf over? Alhoewel beweging, rust en pijnmedicatie de klachten in een aantal weken aanzienlijk kan verbeteren, geneest een hernia meestal niet uit zichzelf. Wanneer een hernia namelijk onbehandeld blijft kunnen de klachten op den duur verergeren.
Operatie bij een hernia
De chirurg maakt een sneetje van enkele centimeters. Tijdens de ingreep wordt een deel van de tussenwervelschijf en dus de uitstulping verwijderd. In de ruimte die is ontstaan tussen de wervels, vormt zich littekenweefsel, waardoor de wervels niet op elkaar komen te liggen.
Een operatie is namelijk lang niet in alle gevallen nodig of wenselijk. Bij 60 tot 80 procent van de patiënten verdwijnen de klachten die bij een hernia horen vanzelf binnen enkele maanden. Bijvoorbeeld met behulp van fysiotherapie, gedoseerde rust en/of pijnstillers.