Dus als je 30 meter diep duikt, is de druk op jouw lichaam ca 4 bar (één bar luchtdruk + drie bar waterdruk). De kracht die het water dan op je lichaam uitoefent is enorm. Op elke vierkante centimeter van je lichaam werkt een kracht van 40 N. Op je hele lichaam een kracht van ca 700 kN.
Een ongeoefend mens kan van 6g buiten bewustzijn raken als deze langere tijd aanhoudt.
Met 'diepzee' wordt alles dieper dan 4000 meter aangeduid. Hier zijn de omstandigheden extreem. De druk stijgt 1 atmosfeer met elke 10 meter die je afdaalt, en op de diepste plek is de druk 1100 keer hoger dan aan het aardoppervlak. Het milieu is even uitdagend, ontoegankelijk en onherbergzaam als dat in de ruimte.
voor elke 10 meter die je daalt zal er 1 bar druk bijkomen (dit is de waterdruk). Op 10 meter diepte is er dus een druk van 2 bar. Op 20 meter diepte, 3 bar. Op 100 meter diepte, 11 bar.
Stel nu dat wij onze vest opblazen met 6 liter lucht op een diepte van - 20 m (dus eigenlijk met 6 l x 3 bar = 18 barl) om te kunnen zweven. Wanneer wij dan verder zakken naar - 30 m, dan verkleint het volume van mijn trimvest. Via de wet van Boyle-Mariotte weten wij dat p1 x V1 = p2 x V2.
Op het diepste punt – de Titanic ligt op bijna vier kilometer diepte op de bodem van de Atlantische Oceaan – is de druk zo'n 400 bar. Ter vergelijking: in een autoband zit 2 bar, in een persluchtfles die duikers gebruiken 200. "De diepste duik die een mens ooit gemaakt heeft, dus zonder bescherming, was 330 meter.
Stel je duikt met een 10 liter fles gevuld met 200 bar lucht op 10 meter diepte en aan het einde van de duik houd je 40 bar over. Je duikt 50 minuten. In die 50 minuten verbruik je dan dus 200-40 =160 bar.
Om aardwarmte te winnen moeten we dieper de aarde in (500 m tot 4 km); op die diepte heeft het water een temperatuur van 55 tot 120 °C. Dan kan worden gebruikt om je huis te verwarmen zonder dat je een warmtepomp nodig hebt.
De 'ongestoorde' bodemtemperatuur (tussen de 2 en 200 meter diepte) ligt in Nederland ongeveer tussen de 8 °C en 14 °C (met ongestoord bedoelen we, zonder dat er gebruik wordt gemaakt van bodemenergie). Vaak zien we dat de temperatuur in stedelijke gebieden iets hoger ligt dan op het platteland.
In de bovenste meters van de aardkorst heeft de temperatuur van de buitenlucht nog een sterke invloed op de temperatuur van de aarde. Op zo'n tien meter diepte heerst een constante temperatuur van 10° Celsius. Daaronder neemt de temperatuur steeds verder toe.
Zonlicht dringt daar niet door, de temperatuur ligt tussen 0,5 en 3 graden Celsius. Organismen die op deze diepte leven, moeten bestand zijn tegen een enorme waterdruk. Tussen de 3,8 en 4,3 kilometer diepte blijken vooral zachte koralen, zeesterren en schelpdieren te leven.
1 Bar is een druk van 100.000 Pa (100.000 N/m2.) 10 N is 1 kg. (als g = 10 m./s2 wordt genomen). 1 Bar vertegenwoordigt 10.000 kg op één vierkante meter.
Op tien meter diepte oefent het water een bijkomende druk uit van 100 kPa. Dat is ongeveer gelijk aan de normale luchtdruk. Bij iedere tien meter die je verder afdaalt, komt er 100 kPa bij. Op een diepte van dertig meter ondervindt een duiker een totale druk van 400 kPa.
1 g geeft een vertraging a van 9,81 m/s2 aan. Omdat de valversnelling g (aantrekkingskracht van de aarde) ook 9,81 m/s2 is.
In milde gevallen krijg je hoofdpijn, voel je je wat duizelig of krijg je huiduitslag. In ernstigere gevallen krijg je gewrichtspijn, kun je spasmes krijgen en flauwvallen of zelfs overlijden aan de ziekte. De symptomen treden soms al op tijdens de duik of enkele uren later.
Barotrauma, decompressieziekte en verdrinking door het bewustzijnsverlies onder water zijn de belangrijkste ongevallen die kunnen gebeuren. Water is veel zwaarder dan lucht. De druk waaraan je lichaam wordt blootgesteld is daarom groter onder water, en neemt toe met de diepte.
Wanneer je je op 10 km hoogte bevindt, is die afstand 10.000 keer groter. Daar, bovenin de troposfeer, is de temperatuur circa -50°C. Het afstandsverschil van 10 km dat totaal onbelangrijk is voor de afstand tot de Zon, is dus zeer significant voor de afstand tot het aardoppervlak.
In de regel kun je uitgaan van een daling van de temperatuur van 1 graad per 100 meter bij helder weer. Met 1000 meter stijgen zit je dus al aan een temperatuur van 10 graden minder.
Op 2000 meter hoogte ligt de temperatuur rond -10 °C en op 3000 meter rond -20 °C. Aan de zuid- en westkant van de Alpen is meer ruimte voor de zon. Daar waar het nog wel bewolkt is, komt de zon regelmatig door het wolkendek heen.
De temperatuur in de bodem en dieper in de aarde neemt gestaag toe. Op 1-2m diepte varieert de temperatuur nog met de seizoenen maar dieper dan 15m is de temperatuur al zo'n 10-12 C constant. Het zit letterlijk onder onze huizen, maar we gebruiken die warmte nog maar heel weinig.
De temperaturen bereiken een maximum temperatuur van 8 tot 18 graden, op 2000 meter hoogte ligt de temperatuur rond de 0 graden.
Vanaf 500 meter diepte wordt in Nederland gesproken van aardwarmte. Vanaf 4000 meter diepte wordt gesproken van ultradiepe geothermie. Daarbij wordt water met hogere temperaturen omhoog gepompt dan tussen de 500 en 4000 meter het geval is. Voor deze techniek zullen eerst nog pilots moeten plaatsvinden in Nederland.
Dat vroeg de Egyptische duikinstructeur Ahmed Gabr zich ook af en dus deed hij in 2014, na vier jaar voorbereiding, een recordpoging. Die slaagde en sindsdien staat het wereldrecord voor diepste duik ooit op zijn naam. Gabr dook tot een diepte van 332,25 meter in de Rode Zee bij Egypte.
Bij recreatief duiken kun je maximaal tot 40 meter diep duiken. Als basisduiker in open water is de limiet voor hoe diep je kunt duiken 18 meter. Als je dieper wilt duiken, adviseren we je om eerst een duikcursus voor gevorderden te volgen.
18 uur na de laatste duik niet vliegen.