Er is een oogst in de zomer en eind herfst. Die laatste teelt is vooral een “bewaarteelt” voor de winter. Daarom is de rode kool nu voordelig en volop verkrijgbaar. Net als witte kool, spitskool en savooiekool is rode kool een zogenoemd sluitkoolgewas.
Wat is seizoensgroente en -fruit? Alle groente- en fruitsoorten hebben een periode in het jaar waarin ze klaar zijn om te oogsten. In Nederland zijn dat bijvoorbeeld asperges in het voorjaar en aardbeien in de zomer. In de periode dat ze worden geoogst en verkocht, zijn het seizoensproducten.
Varieer volop met deze wintertoppers: aardpeer, boerenkool, champignons, knolselder, pastinaak, prei, raap, rode biet, rode kool, savooikool, schorseneren, spruitjes, witloof, witte kool.
De koolrabi is een verdikte stengel van de koolplant. De koolrabi is ontstaan uit een kruising van wilde kool en wilde witte biet. Anders dan koolraap groeit koolrabi boven de grond, het is dus niet de wortel die je eet. Afhankelijk van de soort zijn de knollen bleekgroen of blauwviolet van kleur.
In maart zetten we onder andere bloemkool, selder, pastinaak, prei, radijs, rode biet, savooikool, spinazie, veldsla, witloof en wortelen op het menu.
Is bloemkool gezond? Bloemkool rekenen we tot groente en past in een gezond voedingspatroon. Bloemkool bevat net als andere groentesoorten veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Er is niet één groente die in alle voedingsstoffen kan voorzien.
Rode kool is een zogenaamd sluitkoolgewas, net als de witte kool, spitskool en savooiekool. Er is een verschil tussen zomer en winter rode kool. Zomer rode kool plant je in het voorjaar en kun je eten in het najaar. Winter rode kool plant je juist weer in het najaar en is meer vorst bestendig.
Rode Kool is een typische wintergroente en erg lekker bij een stukje wild of hachee, maar ook door de stamppot of zelfs bij pasta.
"Rodekool staat in de Schijf van Vijf", zegt Lolkje de Vries van het Voedingscentrum. "Maar bij rodekool in pot of blik is het belangrijk om te controleren dat er geen suiker of zout is toegevoegd. Varianten zonder toevoegingen zijn de gezondste keuze.
Geniet in februari van boerenkool, groene selder, knolselder, paddenstoelen, pastinaak, pompoen, prei, raap, rammenas, rode biet, rodekool, savooikool, schorseneer, spruiten, ui, veldsla, witloof, witte kool en wortel.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Hierbij het lijstje met alle seizoensfruit van maart:
ananas. appel. avocado. banaan.
Het loont om de boodschappen op de lokale markt te doen. Je bent gemiddeld goedkoper uit dan bij de supermarkt en je hebt de mogelijkheid om af te dingen. Wil je écht het allergoedkoopst uit zijn, dan is het goed om de prijzen tussen de markt en de supermarkten te blijven vergelijken.
Ga naar de groenteboer in plaats van naar de supermarkt: deze biedt zijn waar vaak goedkoper aan. Koop geen voorgesneden groente en fruit. Dit is onnodig duur. Bij de biologische winkel heb je speciale groente en/of fruit-tassen.
Het gros van de producten (90 procent) is speciaal voor Lidl geproduceerd: Lidl-merken dus. Daardoor heeft het bedrijf meer controle over de productiekosten (en dus de prijzen) én zijn er geen tussenpersonen die voor extra kosten zorgen.
Wanneer in het seizoen
De koolraap is uit eigen land verkrijgbaar van oktober tot en met maart.
De koolrabi heeft dus een lage klimaatbelasting en is daarnaast een gezonde, natuurlijke voedingsstoffenbron: het bevat onder meer calcium, kalium, magnesium, en voedingsvezels is rijk aan vitamine C. Het blad van de koolrabi bevat ontzettend veel vitamine A, dat ook veel in vlees te vinden is.
Je kunt het verpakken in vershoudfolie of in een afgesloten bewaarbakje doen. In de diepvries (bij minimaal -18°C) kun je rauwe koolrabi tot 12 maanden bewaren. Blancheer de koolrabi 2-4 minuten kort voor invriezen. De koolrabi kun je vervolgens in een goed gesloten plastic zakje of bakje bewaren.