Een toilet heeft een andere afvoer nodig dan bijvoorbeeld een douche. Waar bij een douche een afvoer met een diameter van 75 millimeter voldoet, moet deze voor het toilet minimaal 110 millimeter zijn. In huizen waar er boven geen toilet zit, is er vaak geen geschikte afvoer aanwezig.
Voor het afvoeren van ontlasting is het gebruikelijk een dikwandige pvc-buis te gebruiken met een diameter van 110mm. Het systeem moet wel belucht worden, anders trekt het vacuüm bij het weglopen van water.
Neem het voorbeeld van een toilet. Hierbij mag de totale lengte van verzamelleiding inclusief de afvoerleidingen van het toilet zelf niet langer zijn dan 8 meter.
Bad: 50 mm, altijd apart afvoeren naar de hoofdafvoerbuis/stijgleiding. Wasmachine: 40 mm, altijd apart afvoeren naar de hoofdafvoerbuis/stijgleiding. Afmasmachine: 40 mm, altijd apart afvoeren naar de hoofdafvoerbuis/stijgleiding.
Voor het toilet heb je een afvoerbuis nodig met een grote diameter van 110 mm. Komen alle leidingen uit op 1 afvoerbuis, dan is het slim om een luchtsnuiver te plaatsen om onaangename geurtjes te vermijden.
Het afschot van riolering bedraagt minimaal 0,5 cm/m (0,5% of 1:200). Volgens NEN 3215 moet het afschot van liggende verzamelleidingen voor afvalwaterrioleringen tussen 5 mm/m en 20 mm/m liggen. Wij adviseren om een afschot van 10 mm/m aan te houden.
Een toiletafvoer heeft een diameter van 110 mm, bij hemelwaterafvoer is dit 70 mm en bij alle overige toepassingen is de diameter 40 mm. Houd er rekening mee dat het hele afvoersysteem van je huis belucht moet worden.
Bijvoorbeeld voor de afvoer van een toilet mag de totale lengte van de verzamelleiding incl. toestelleiding niet meer zijn dan 8 meter met een maximale richtingsverandering van 135° (dus niet meer dan 3 bochten 45°).
De stortbak is een watertank waarin een grote hoeveelheid water wordt verzameld die snel via het waterslot wordt vrijgegeven. Dankzij de zwaartekracht van die grote hoeveelheid water die door de toiletpot spoelt, wordt alles door het waterslot naar het riool gestuwd.
Volg deze stappen om zelf een afvoer aan te leggen: Bepaal de juiste locatie: Voordat u begint, moet u bepalen waar de afvoerput in uw tuin moet komen. Kies een plek waar water zich ophoopt en waar de afvoerput effectief kan zijn. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om water naar de afvoerput te laten stromen.
Gebruik bij voorkeur dikwandige, heetwaterbestendige buizen, ook als de water afvoer in eerste instantie niet bedoeld is voor warm water. Bij nieuwbouw worden vrijwel uitsluitend kunststofbuizen gebruikt. Voordelen hiervan zijn dat je er gemakkelijk andere buizen of hulpstukken kan op aansluiten.
Zorg ervoor dat de afvoer tegen de achterwand aan ligt en de waterleiding van minimaal 12mm tot het reservoir loopt. Houdt in de ruimte 60cm beenruimte en 20cm aan beide kanten over.
Een pvc buis van 40mm in de afvoerleiding vanaf een keuken zal niet vervormen door het hete water. Als er kokend heet water wordt weg gespoeld, is dat doorgaans van korte duur, en daartegen is het materiaal bestand.
Een toilet zonder afvoer wordt ook wel droogtoilet genoemd. Dit komt doordat het toilet geen water gebruikt. De fecaliën en urine worden opgevangen door een onderliggend compartiment. Het is in sommige gevallen ook mogelijk om biologisch afbreekbare zakjes te gebruiken bij een toilet zonder afvoer.
De afvoer moet 23 cm boven de afgewerkte vloerpas komen. Er wordt dikwijls geadviseerd om enkele cm hoger te gaan (is comfortabeler, afhankelijk van jouw eigen lengte).
Zo min mogelijk bochten in afvoerpijp
Op deze manier voorkomt u dat er verstoppingen in de afvoer ontstaan. Bij iedere bocht die het afvalwater door de pijp moet afleggen, neemt het risico toe dat vuil op dit punt ophoopt en een verstopping veroorzaakt.
Bij zand- en veengronden is 80 cm diep de meest gebruikelijke keuze.Bij andere grondsoorten is het belangrijk dat u de vuistregel van minimaal 60 cm, maximaal 80 tot 90 cm aanhoudt. Hoe dieper de drainage soorten liggen, hoe meer water ze kunnen opnemen en afvoeren.
Kwaliteitsproduct van Nederlands fabricaat! Diameter 125mm. Genoemde prijs is dus per buis van 500cm. Afvoercapaciteit van deze buis is 24.6 kuub per uur (bij helling van 5mm per m¹).
Diameter afvoer Pvc buizen
50 mm voor waterafvoer in huis. Denk hierbij aan de gootsteen, toiletten en dergelijke. 75/80 mm die vaak voor hemelwaterafvoer gebruikt worden, denk hierbij aan tuinen. 110/125/160 mm voornamelijk voor riolering werkzaamheden.
Een beluchter op de afvoer zorgt ervoor dat er geen stankoverlast ontstaat door onderdruk in het riool. Wil je meer weten over de beluchting van het riool en hoe dit precies in zijn werk gaat? Hier staat de belangrijkste uitleg.
In tegenstelling tot hetgeen velen denken stelt het Bouwbesluit in het geheel geen eisen aan het afschot van daken.
De diameter van de afvoer van de wasmachine
Sanitair in keuken en badkamer is meestal aangesloten op een afvoer van 40 mm of 50 mm diameter. Meestal wordt bij het aansluiten van een wasmachine een afvoer van 40 mm geïnstalleerd, liever niet kleiner om het risico op verstoppingen of lekkages te voorkomen.
Het gemengde rioolstelsel wordt in Nederland bij zo'n 75% van alle huishoudens toegepast. Bij het gemengde rioolstelsel worden zowel het regenwater als het door mensen gebruikte en verontreinigde drinkwater in het zelfde stelsel opgevangen en afgevoerd naar de RWZI, waar het wordt gereinigd.