goedemorgen , gounmörgen , gounmör'n, gommörgen, g'nmörgen, gommör'n, gemörge , goeden morgen!goedemorgen , goeiemèrrige , goede morgen.
De naam Prullekes Spullekes is echt Brabants, Prulleke een koosnaam voor 'meisje'.
,,'Moh', of 'mogguh', betekent 'goede morgen'. Westlanders korten woorden graag af. Dat maakt het communiceren met elkaar lekker gemakkelijk. Waarom ze 'moh' zowel 's ochtends, 's middags als 's avonds zeggen, is omdat Westlanders liever niet te moeilijk doen.
In Limburg zeggen ze 'Haje'. Dan heb je nog doei, doeg, dag enz.
Haije is een Friese jongensnaam en betekent "verlatijnst". De naam stamt af van Haie.
Dan kan het goed zijn dat je vervolgens 't nus onder'n boom hebt liggen. Want ja, je wilt niet bij iemand blijven die vreemdgaat. Schreeuw jij de hele buurt al bij elkaar als je een klein spinnetje ziet? Dan ben jij een echte drietebuul.
We schrijven de woorden goedemorgen en goeiemorgen aan elkaar als we ze als groet gebruiken. Als er goedemorgen geschreven staat, kan dat ook als goeiemorgen gelezen worden: in gesproken taal wordt gewoonlijk goeiemorgen gezegd. Goedemorgen / goeiemorgen, juf Lies.
Wordt gebruikt in plaats van proost in Wageningen, Leiden, Delft en Den Haag. Ontstaansgeschiedenis varieert per stad. In Delft wenst men dat de volgende ochtend - ondanks de drank - fris zal zijn: een goede morgen of afgekort: moguh.
Houdoe (met klemtoon op de eerste lettergreep) is een Brabants woord dat in grote delen van Noord-Brabant, het zuiden van Gelderland, Limburg en in delen van noord Antwerpen gebruikt wordt als afscheidsgroet.
Op straat is het vooral hallo en hoi wat de toon slaat, en uiteraard mag daarbij de hand worden opgestoken. Nemen mensen afscheid van elkaar, dan is het bekende houdoe (eventueel gevolgd door hè of war) de standaard uitdrukking.
Als je in een hockey team zit, zit je niet op hockey, maar er onder… Mijn vader, mijn moeder, mijn opa hoor je in Brabant niet veel. Ze zeggen daar: 'ons mam of ons oma'. Aangereden betekent in Brabant dat je bent vertrokken en onderweg bent naar de plaats van je bestemming.
Spulleke war, in deze zegswijze betekent war 'nietwaar'.
Voorbeelden: schrijf dus: Brabants i.p.v. Brabans, dialect i.p.v. dialekt, bure(n) i.p.v. buure(n). Hierbij maken we een uitzondering voor woorden waarbij de uitgang klinkt als een stomme e, maar die in het SN geschreven worden met een ij.
mogen , mogen , meugen , (onregelmatig werkwoord) , Vervoeging: Tegenw. tijd, ik mag, je magge (en mag), hij mag, we, jollie, ze magge (en soms meuge). Verl. tijd, ik mog, je mogge, hij mog (en mocht), we, jollie, ze mogge.
' - met het enkelvoud moge dus. In deze zinnen wordt moge als een soort onveranderlijk 'wensend element' in de zin gebruikt. Dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat vormen als moge, leve en neme uit het levende taalgebruik zijn verdwenen: het is goed voorstelbaar dat deze vormen 'verstenen'.
Mogen is hier een zogenoemde aanvoegende wijs. Die komt vooral voor in de derde persoon enkelvoud van de tegenwoordige tijd (Moge het jullie goed gaan!, Men neme een ei, Leve de koning!). Soms, vooral in formeel taalgebruik, is het mogelijk de aanvoegende wijs in het meervoud te gebruiken.
Het is onderdeel van normale omgangsvormen. Goedemorgen zeggen is uiteraard gewoon een vorm van beleefdheid die iedereen wel kent, van een peuter tot een gepensioneerde. Het is een van die kleine uitspraken die gewoon normaal zou den moeten zijn in het dagelijkse leven, zoals ook 'alsjeblieft' en 'dankjewel'.
Uiteindelijk verdween hij halverwege de 20ste eeuw. Nu is de schrijfwijze zonder n bij goedemorgen, goedemiddag en goedendag zelfs de enige correcte spelling.
WNT: Duppert komt van duppen of doppen, in enkele uitdrukkingen gebruikt in de zin voor ogen. Een duppert is eigenlijk iemand die niet goed uit zijn ogen kijkt.
Wat let oe? Wie het kleine niet eert is het grote niet waard.
Lijst van Drentse gezegden en spreuken. Wie niks omhanden heeft, heeft altijd wat te klagen1 / De beste stuurlui staan aan wal. Beter een kaal hoofd als geen hoofd. Beter iets dan niets.