Dan denk je misschien dat je moeilijk weerstand kunt bieden aan suiker of hier misschien zelfs aan verslaafd bent. Toch kan het zijn dat je brein je in werkelijkheid iets anders probeert te vertellen. Een tekort aan het mineraal chroom zorgt bij de meeste mensen namelijk voor extra trek in zoetigheid.
Als je eet, duurt het een tijdje om de energie uit je voeding op te nemen. Daardoor is je bloedsuikerspiegel vlak na de maaltijd nog niet op peil. Hierdoor geeft het lichaam nog niet het signaal dat het genoeg heeft. Daardoor heb je behoefte aan snelle suikers, zoete dingen.
Oorzaak van drang tot zoetigheid: hersenen
Vet en suiker vinden onze hersenen helemaal geweldig. Het maakt een stofje in de hersenen vrij (dopamine) die je een beetje genot geeft op het moment dat je het eet. Klinkt raar, he? Dat komt omdat we als mens gevormd zijn in de oertijd.
Serotonine na de maaltijd
Wanneer je een grote maaltijd gegeten hebt, maakt je lichaam serotonine aan. Dat is een stofje dat je een ontspannen en blij gevoel geeft. Maar dat stofje zorgt er ook voor dat je meer zin in zoet eten krijgt, omdat suiker je serotonine-level nóg iets verder opkrikt.
Wanneer je naar suiker snakt, schommelt je bloedsuikerspiegel en heeft je lichaam een energietekort. Je kan jezelf dan het beste voeden met onbewerkte koolhydraten (zoete aardappelen, quinoa en wilde rijst) of met natuurlijke suikers uit vers fruit.
Op basis van onderzoek naar eeneiige en twee-eiige tweelingen — die respectievelijk 100% en 50% van hun genen delen — hebben wetenschappers ontdekt dat genen verantwoordelijk zijn voor ongeveer 30% van de reacties van mensen op zoete smaken. Sommige mensen hebben variaties in genen die hun smaakpapillen beïnvloeden, waardoor suiker zoeter smaakt .
Wat je op dat moment ervaart, zijn zogenaamde food cravings. Je verlangt intens naar iets dat bijvoorbeeld zout of zoet is en dat je makkelijk en snel kunt eten. Deze hunkering naar iets lekkers is een signaal van je lichaam.
Doordat het lichaam te veel insuline aanmaakt bij een overdosis suiker daalt je bloedsuikerspiegel en geeft je lichaam een signaal af dat er te weinig suiker in je bloed zit. Het gevolg is dat je zin krijgt in zoet, want zoete producten bevatten veel snelle koolhydraten en leveren dus snel energie.
Suikercravings worden vaak veroorzaakt door onevenwichtigheden in de bloedglucosewaarden . Lage bloedsuikerwaarden kunnen ervoor zorgen dat u naar iets zoets verlangt om deze waarden omhoog te brengen. Andere factoren die een rol kunnen spelen zijn psychologische stress, medicijnen, hormonale onevenwichtigheden en gezondheidsproblemen.
Over het algemeen duren afkickverschijnselen twee tot zeven dagen. Het is dan ook niet gek dat mensen dan weer snel op zoek gaan naar suiker.
Conclusie. Suiker kan je emoties beïnvloeden. Op positieve wijze omdat je het associeert met feestelijke gebeurtenissen en omdat je er kortstondig energie van krijgt. Op negatieve wijze omdat het ontstekingen bevordert waardoor je minder geluksgevoel ervaart, minder weerstand hebt en dus sneller ziek kunt worden.
Het veroorzaakt stofwisselingsstoornissen .
Te veel suiker eten veroorzaakt een stortvloed aan symptomen die bekend staan als klassiek metaboolsyndroom. Deze omvatten gewichtstoename, abdominale obesitas, verlaagde HDL en verhoogde LDL, verhoogde bloedsuikerspiegel, verhoogde triglyceriden en hoge bloeddruk.
En onderzoek toont aan dat een toename van ghreline-niveaus kan bijdragen aan je suikerbehoefte . "Lage serotonine-niveaus kunnen ook hunkering naar suiker veroorzaken," legt Taylor uit. "Dus als je je down of gestrest voelt, kan suiker extra aantrekkelijk zijn."
Intense behoefte om iets te eten waar suiker in zit. Lichte hoofdpijn. Je bent prikkelbaar, kan niets hebben en wordt snel boos. Je bent snel moe.
Suiker zorgt ervoor dat de hersenen dopamine afgeven. Dopamine is een stof die je een gevoel van beloning geeft. En omdat het beloningscentrum in je hersenen wordt geactiveerd, ontstaat al gauw de behoefte aan nog meer suiker.
Hunkeren naar iets, komt vanuit ons oerbrein.Het bedenkt iets wat het wil hebben en vanaf het moment dat we erover denken, komt er dopamine vrij. Dopamine is een stofje dat in onze hersenen vrijgegeven wordt wanneer we bijvoorbeeld gamen, alcohol drinken, drugs nemen en ook suiker of geraffineerde koolhydraten eten.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Vervang koekjes, chocolade en snoep door vers(e) groente en fruit zoals snacktomaatjes, worteltjes, appel of banaan. Of neem een volkoren boterham, handje ongezouten noten of een schaaltje magere of halfvolle yoghurt. Vervang frisdrank en vruchtensap door water, of koffie en thee zonder suiker.
Vervang toegevoegde suikers. U kunt beginnen met het stoppen met suiker door toegevoegde suikers te verwijderen uit voedingsmiddelen en dranken die u het vaakst eet . U kunt bijvoorbeeld thee zoeten met een schijfje sinaasappel of koffie met een beetje melk. U kunt ook pannenkoeken, ontbijtgranen of havermout eten met vers of gedroogd fruit.
Het meest genoemde symptoom van het minder suiker eten is: (lichte) hoofdpijn. Het is helaas een vervelende reactie van je lichaam op het minder binnen krijgen van suiker. Na een paar dagen tot een week zal je merken dat de hoofdpijn afneemt en dat je je weer beter en fitter gaat voelen.