Van nature komen de aaltjes (rondwormen) voor in de bodem. De aaltjes zoeken in de bodem naar larven en poppen van insecten. hierdoor zijn de aaltjes erg geschikt voor het bestrijden van de plaaginsecten waar je last van hebt.
Ze zijn te vinden in alle denkbare habitats, in de bodem van de zee tot de toppen van de Himalaya – en zelfs in insectenlarven. Aaltjes voeden zich met planten, bacteriën, schimmels en zelfs andere nematoden. Aaltjes zijn de natuurlijke vijand van insectenlarven.
Je kunt de Stenema aaltjes tegen rouwvliegjes kopen bij: Biogroei.nl. Bol.com.
ECOstyle Aaltjes tegen slakken 24 miljoen aaltjes - 80 m² Aaltjes tegen slakken zijn specifieke nematoden, die instaan voor een snelle biologische bestrijding van naaktslakken. Deze aaltjes zoeken in de grond naaktslakken op en dringen deze binnen via de ademhalingsopening onder de mantel.
Bij bodemtoepassing kunnen de aaltjes, bij de juiste temperatuur en vochtigheid, ongeveer 2 weken overleven.
Los de aaltjes op in water volgens de handleiding en verdeel met een gieter over het te behandelen oppervlak. Roer het mengsel regelmatig goed door om het bezinken van de aaltjes te voorkomen. Zorg ervoor dat de grond vochtig is alvorens de aaltjes toe te passen.
Aaltjes zijn met het blote oog niet te zien; onder een microscoop wel.
Met aaltjes kun je ze pesticidevrij bestrijden. Je kunt ze kopen en zelf kweken.
Er zijn twee manieren om aan de slag te gaan met deze aaltjes om naaktslakken te bestrijden: kopen of kweken. Je koopt ze in een flesje dat je vaak kunt bestellen via tuincentra. Daarin zit een substantie waarin miljoenen aaltjes leven. Deze kun je vervolgens uitgieten over je tuin.
De meeste slakken zullen onder de grond sterven binnen twee weken na toepassing. Aaltjes tegen slakken kunnen zowel in de tuin, siertuin, kas, bloembakken als op de komposthoop gebruikt worden. De aaltjes werken 6 weken om jouw slakkenpopulatie in de grond op te ruimen.
Larven van rouwvliegjes bestrijden met kaneel
Het tweede bestrijdingsmiddel dat hoogstwaarschijnlijk ergens in je keuken ligt is kaneel. Geen zorgen; kaneel is niet schadelijk voor de plant. Door twee eetlepels kaneel te mengen met één liter gekookt water creëer je een mengsel dat de larven in de grond aanpakt.
Verdun de verpakking aaltjes met de hoeveelheid water die je planten nodig hebben. Weet je niet precies hoeveel dit is? Ga dan uit van ongeveer 200 ml per plant.
Aaltjes, ook wel nematoden (Nematoda) genoemd, zijn wormvormige, microscopisch kleine beestjes van meestal 1-2 mm lang en 0,2 mm dik. Ze zijn nog net met het blote oog te zien. Sterk vergroot zien ze er uit als een soort miniatuur-palingen, met een stompe kop en een in een punt uitlopende staart.
Aaltjes zijn zeer effectieve bestrijders van plagen. Ze zijn microscopisch klein en zorgen ervoor dat het plaaginsect binnen 2-3 dagen dood gaat. Bij een bodemtoepassing van aaltjes vermenigvuldigen de aaltjes zich in het plaaginsect.
Zo bestrijden ze met name naaktslakken, engerlingen, larven van taxuskever, larven van varenrouwmuggen en emelten (larven van langpootmug). De aaltjes of nematoden dringen het schadelijk insect binnen via natuurlijke lichaamsopeningen. Ze infecteren hun prooi met specifieke bacteriën die het schadelijke insect doden.
Aaltjes zijn microscopisch kleine rondwormen die een belangrijk deel van de bodemfauna vormen. Het zijn ongesegmenteerde wormen. Ze zijn maar 1 mm lang en met het blote oog niet zichtbaar. Per m2 kunnen in de bodem wel een miljoen aaltjes leven van nature.
Sterk ruikende planten zijn ouderwetse planten als salie, tijm, Oost-Indische kers, goudsbloem, geranium, lavendel, vingerhoedskruid, viooltjes, varens en klimop. Slakken hebben hier een hekel aan. Daarbij is het verstandig om de planten vroeg in de ochtend water te geven.
Aaltjes productie
Entomopathogene nematoden, zijnde bepaalde insectparasitaire nematoden, worden gekweekt op levende insecten, op vaste voedingsbodem en in vloeistof in grote fermentoren.
Huisjesslakken zijn iets “aangenamer” te vangen dan naaktslakken… Je kan ze doodtrappen of je kan ze ook “verdrinken” in heet water. Giet het op tijd weg want het begint al snel te stinken. Een plank op de grond leggen in de (moes)tuin zorgt er voor dat ze hieronder kruipen om overdag te schuilen.
Hoe zelf aaltjes kweken? Gebruik een zwarte emmer met deksel zodat er geen UV straling in kan, want aaltjes sterven af onder invloed van UV straling. Maak in het deksel van de emmer enkele kleine gaatjes met een nagel en hamer voor de luchttoevoer. Verzamel een 20 tal slakken uit je tuin.
De Steinernema carpocapsae aaltjes (nematoden) zijn inzetbaar als biologische bestrijders van de larven van diverse plaaginsecten. De Steinernema carpocapsae aaltjes (nematoden) is vooral bekend als effectieve bestrijder van de larven van langpootmuggen, of te wel emelten.
Aaltjes zijn microscopisch kleine beestjes. Ze zitten van nature in de bodem, maar je kunt ze ook inzetten op een plant of blad. Het zijn dé natuurlijke vijanden van verschillende plaaginsecten of de larven ervan. Aaltjes zijn de natuurlijke vijanden van mieren.
Aaltjes zijn kleine parasitaire wormpjes, die met het blote oog niet waarneembaar zijn. Ze zijn onschadelijk voor planten en de bodem. Aaltjes zijn echter de meest doeltreffende natuurlijke vijanden van een groot aantal plagen die jouw tuin aantasten.
Het is dus belangrijk dat de bodem vochtig is - en blijft - tijdens de eerste twee weken van de behandeling. Maar de bodem moet ook niet drijfnat zijn, ondanks het feit dat de nematoden zich alleen maar voortbewegen in een vochtige bodem. Ze kunnen namelijk nog steeds verdrinken in een langdurig, te vochtige bodem.
Vochtig weer is er de oorzaak van dat bladaaltjes zich vanuit de grond of vanaf plant verder omhoog over de plant kunnen verplaatsen. In droge perioden is aantasting door aaltjes veel minder. Planten die last hebben van bladaaltjes zijn onder meer: chrysanth, Anemone, aardbei en voorjaarszonnebloem.