Een slaapsysteem kan de klachten van fibromyalgie nooit helemaal laten verdwijnen maar het kan uw klachten wel behoorlijk verminderen. U zult merken dat u een stuk beter slaapt op een speciaal op uw lichaam aangemeten matras en/of kussen van Medipas.
Daarnaast is het verstandig om voor een matras te kiezen dat goed ventileert en vochtregulerend is. Dit laatste is essentieel omdat fibromyalgie gepaard gaat met ontstekingen. Een goede optie voor mensen met fibromyalgie is bijvoorbeeld een matras van drukverlagend traagschuim of ventilerend koudschuim.
Vermijd zo veel mogelijk de geraffineerde suikers, maar kies voor vezelrijke en volkoren producten, groenten, fruit en peulvruchten. Probeer niet te veel dierlijke vetten te gebruiken, zoals vette vleessoorten. Onverzadigde vetten uit olie, noten, pitten, zaden, vette vis en avocado zijn wel goed.
Mensen met fibromyalgie hebben te maken met een veel hogere spierspanning dan mensen zonder fibromyalgie. De extreme spierspanning kan de oorzaak zijn van de vaak ernstige spierpijn die hoort bij fibromyalgie. Dat is de conclusie uit onderzoek van dr. Ewa Klaver-Król uit Twente.
De pijn komt vooral voor in de spieren, het bindweefsel en in en rondom de gewrichten. U voelt de pijn voornamelijk in nek, schouders, handen, bekken, benen, voeten en rug. Deze pijn is een vorm van spierpijn die u ook voelt bij zware griep, maar u hebt deze bij fibromyalgie elke dag.
Het meest gebruikte medicijn bij fibromyalgie is paracetamol. Het is een pijnstiller met relatief weinig bijwerkingen. Wel is van belang per dag niet meer in te nemen dan zes tabletten (van 500 mg), zeker bij langdurig gebruik. Codeïne kan aan paracetamol worden toegevoegd, het versterkt de werking ervan.
Iedereen kan fibromyalgie krijgen, kinderen, jongeren en volwassenen. Er is geen leeftijd of sekse aan verbonden.
De termen spierreuma en fibromyalgie worden nogal eens door elkaar gebruikt. Hoewel de aandoeningen veel op elkaar lijken, zijn het twee verschillende ziektebeelden. Fibromyalgie wordt echter ook wel 'weke delen reuma' genoemd en kan daarmee worden gezien als een vorm van reuma.
Bij fibromyalgie wordt gekeken naar mogelijkheden en niet naar klachten. Indien u 35% of méér arbeidsongeschikt blijkt te zijn, dan kunt u een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgen.
Aansturing vanuit de hersenen
Misschien houdt fibromyalgie verband met de manier waarop de hersenen je spieren aansturen. Normaal gesproken sturen de hersenen samen met bepaalde hormonale klieren je spieren aan. Bij mensen met fibromyalgie zou deze samenwerking verstoord zijn.
Lichaamsbeweging kan goed helpen bij fibromyalgie. Maak in ieder geval elke dag een wandeling. Bewegen geeft in het begin meer spier- en gewrichtsklachten. Neem daarom een warme douche of warm bad nadat u actief bent geweest.
Mensen die last hebben van fibromyalgie ervaren veel pijn en stijfheid in hun lichaam. Dit kan hen zo belemmeren dat het hun dagelijks activiteiten verstoord, waaronder werken. Door de pijn wordt het soms lastig om goed te functioneren. Het UWV stelt echter dat iemand met fibromyalgie mag en kan werken.
We merken dit aan problemen met de stoelgang zoals diarree of verstopping. In dat geval hebben de schadelijke bacteriën zich te veel vermenigvuldigd. Een disbalans in de darmen kan ontstaan door een infectie, ziekte, bestraling, operatie, verkeerde voeding of medicatie zoals Tramadol en Diclofenac.
Bij fibromyalgie is er geen goede balans tussen de neurotransmitters. Deze verstoring kan worden veroorzaakt door een tekort aan vitamine B1 en B6. Bij fibromyalgie wordt om die reden aangeraden om deze vitamines in supplementen bij te slikken.
Vitamine D
Magnesium werkt ontspannend voor de spieren. Magnesium is daarom een veelgebruikt mineraal door personen met fibromyalgie. Bij fibromyalgiepatiënten komen vaker afwijkende magnesiumwaarden voor.
Behandelingen zijn er over het algemeen op gericht om de klachten te accepteren, voldoende te bewegen en goed je grenzen aan te geven. Ondanks deze behandelingen geven mensen met fibromyalgie over het algemeen hun leven een 5,5.
Door fysieke inspanning, stress en veranderende weersomstandigheden kunnen de klachten erger worden. Naast pijn kunnen mensen met fibromyalgie nog andere klachten ervaren, zoals: chronische vermoeidheid.
Patiënten met fibromyalgie worden niet gediscrimineerd volgens de reglementering van de ziekte- en invaliditeitsverzekering. Deze patiënten komen net zoals patiënten met andere aandoeningen in aanmerking voor terugbetaling van onder meer consultaties bij artsen en courante medische onderzoeken en behandelingen.
Naast pijn hebt u bij fibromyalgie last van stijfheid. Ook bent u vaak moe. Misschien slaapt u slecht door de pijn. Depressieve gevoelens en angsten komen ook veel voor.De oorzaak van fibromyalgie is niet bekend.
Sommige diëten beweren iets tegen jouw klachten te kunnen doen. Maar van geen enkel dieet is wetenschappelijk bewezen dat het tegen fibromyalgie helpt. Overleg met jouw (huis)arts als je toch een bepaald dieet wilt proberen. En let erop dat je geen belangrijke voedingsmiddelen weglaat.
Veelgestelde vragen over fibromyalgie
Kan fibromyalgie overgaan in reuma? Het is mogelijk dat het overgaat naar gewrichtsreuma. Raadpleeg je huisarts of reumatoloog om erachter te komen of dit mogelijk is voor jou.
De behandelingen van het Fibrocentrum worden door alle zorgverzekeraars voor 100% vergoed vanuit de basisverzekering. Wil je voor deze vergoedingen in aanmerking komen dan heb je een geldige verwijzing van de huisarts of medisch specialist nodig. Voor fysiotherapie is er geen verwijzing nodig.
Aandoeningen als fibromyalgie, chronische vermoeidheid en prikkelbare darmsyndroom komen vaker voor bij patiënten met een functionele stoornis. Functionele stoornissen kunnen ook naast een andere aandoening voorkomen.