Witte peper geeft een 'aardse' smaak en wordt daarom vaker gebruikt bij groenten, vis, blanke vleesgerechten en in sauzen. Zwarte peper kan perfect bij rood vlees, stoofpotjes en soepen terwijl rode peper door de zoete smaak juist weer heerlijk is bij fruit of in een dessert.
Voor witte peper wordt de rijpe bes in stromend water geweekt zodat de schil er gemakkelijk afgaat. Het binnenste, witte deel, houd je dan over. Zwarte peper smaakt pittig. Witte peper heeft ook de aromatische pepersmaak, maar is wat scherper.
Betere opname voedingsstoffen
Zwarte peper ondersteunt niet alleen de verwerking van je eten, het zorgt er ook voor dat je bepaalde voedingsstoffen beter uit dat eten op kunt nemen. Wie regelmatig peper eet, haalt bijvoorbeeld beter vitamine B12, bètacaroteen en selenium uit zijn voedsel.
Witte peper ontstaat uit de rijpe bessen van de peperplant. Deze bessen worden geweekt in water. Daardoor gaan ze gisten. De bessen barsten open en de korrel komt tevoorschijn.
Om lichte gerechten niet te ontsieren maar wel wat pit mee te geven, kun je dus kiezen voor witte peper. Waar zwarte peper je eten vooral pit geeft, zorgt witte peper ook voor een aardse smaak. Vooral Aziatische chefs kiezen daarom voor de witte peper, die goed combineert met specerijen als komijn.
Rode peper
Daar laten producenten de bes aan de plant rijpen, om ze vervolgens in te maken of te drogen. Hierdoor hebben de rode peperbolletjes een kruidige, haast bloemige smaak. Qua scherpte zitten ze tussen witte en zwarte peper in. Heerlijk bij sauzen, tomatengerechten, vlees, gevogelte en vis.
Kampot peper heeft een unieke kruidige smaak en wordt daarom beschouwd als een van de beste pepers ter wereld.
De tomaat, paprika, komkommer en peper zijn vanuit culinair en tuinbouwkundig oogpunt groenten, al zal een enkele purist blijven roepen dat het vruchten zijn.
Roze peper heeft echter geen pittige pepersmaak maar een zacht aromatische, bijna zoete, aangenaam pikante smaak. Roze peperkorrels zijn licht en zijn van binnen bijna hol. Gebruik ze om salades, lichte sauzen, vis of vissoep op smaak te brengen.
4 seizoenen peper is een veel gebruikte mix van zwarte, witte en groene peper en roze peperbessen. Dit mengsel van verschillende pepers geeft een pittige en licht exotische smaak af. Je kunt het gebruiken in tal van gerechten. Zo versterkt het de smaak van vlees en maakt het je soep en puree wat pittiger.
Goed voor je darmen
Volgens aHealthyLife stimuleert peper de afgifte van enzymen door je darmen en alvleesklier. En dat is dan weer goed voor je spijsvertering. Ook kan zwarte peper helpen als je diarree hebt.
2 Chili's kunnen je helpen bij het afvallen
In de Journal of Proteome Research hebben onderzoekers ontdekt dat chili kan helpen bij het afvallen, doordat chili ervoor zorgt dat er minder vet opgeslagen kan worden in jouw lichaam. Ook dit komt weer door het pittige stofje in het pepertje: capsaïcine.
Een gezonde lever: dit moet je vermijden
Ook scherpe kruiden en specerijen, zoals kaneel, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper, koekkruiden en speculaaskruiden, kosten de lever veel moeite om te verwerken. Vermijd ook het best gebakken, geroosterd, gerookt en gefrituurd voedsel.
Pittig eten verlaagt je bloeddruk
In peper zit ook capsaïcine, een stofje dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor een gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper staat ook bekend als goede helper bij een verkeerd cholesterolgehalte.
Steakpeper is gekneusde witte (en soms ook zwarte) peper. De peperplant groeit van oorsprong vooral in India, maar wordt nu ook geproduceerd door Indonesië, Maleisië, Brazilië en Vietnam. Wereldwijd wordt ongeveer 140.000 ton peper per jaar geproduceerd.
Welke peperkorrel moet gebruikt worden in de pepermolen? Gebruik een verse, harde peperkorrel met een maximale doorsnede van 4 mm. Roze peperkorrels geven olie af waardoor het maalwerk dichtslibt en kunnen daarom niet alleen gebruikt worden. Echter, het kan wel in combinatie met zwarte, witte of groene peperkorrels.
Witte peper ontstaat als ze de zwarte peper in water laten weken. In het water wordt het harde, zwarte buitenlaagje zacht en gaat de kern gisten, waardoor het schilletje openbarst en alleen het witte deel overblijft.
Piper nigrum of zwarte peperplant is een ideale kuipplant. De van oorsprong uit Zuid India afkomstige exoot groeit daar in het tropische gedeelte van het land. Het hartvormige blad van de zwarte peperplant is fris groen van kleur. Op het oudere blad verschijnen kleine zwarte puntjes aan de onderkant van het blad.
Carolina Reaper – 2.2 miljoen SHU
Op de Scovilleschaal, die de 'heetheid' van pepers meet, scoort de Carolina Reaper gemiddeld al 1.569.300 eenheden, maar er zijn dus uitschieters die de 2,2 miljoen behaalt hebben en is daarom uitgeroepen tot de heetste peper ter wereld. Het is echt geen pretje om deze peper te eten.
Je kunt pepers bewaren in een goed afsluitbaar potje gevuld met wat azijn in de koelkast. Zo blijven ook half afgesneden exemplaren wekenlang goed. Je kunt pepers ook in de vriezer bewaren.
Pepers kopen
Er zijn veel verschillende soorten pepers te koop. Over het algemeen geldt hoe kleiner de peper, hoe scherper. En hoe rijper (rood of geel) hoe milder van smaak. Kleine groene pepertjes zijn dus het scherpst.
Jalapeño SHU 2.500-8.000
En van de meest populaire pepers. Jalapeño pepers worden onrijp en groen geplukt. Hij is mild en heeft een fruitige smaak.
Madame Jeanette (Capsicum chinense) is een hete, gele chilipeper-cultivar die oorspronkelijk uit Suriname komt. Deze peper is zeer heet, 125.000 tot 325.000 op de Scovilleschaal. De smaak is enigszins fruitig en doet denken aan mango en ananas.
De Tellicherry is het kroonjuweel onder de zwarte pepers. Zijn naam kreeg het van de havenstad van Thalassery in Kerala, aan de Malabarkust in Zuid-India. Tellicherry wordt algemeen beschouwd als een van de fijnste (en meest gezochte) peperkorrels van de wereld – en hij past enkel bij topgerechten!