Waar moet je rekening mee houden? Het is niet mogelijk om voor je nieuwe huis een hypotheek af te sluiten waarmee je alle kosten betaalt. In 2022 kun je maximaal 100% van de marktwaarde van de nieuwe woning lenen.
Als je advertenties voor koopwoningen bekijkt, zie je vaak de afkorting k.k. achter de koopprijs staan. Deze afkorting staat voor kosten koper. Dit betekent dat jij als koper de kosten betaalt voor het overdragen van de woning.
Kosten meefinancieren bij een nieuwbouwhuis
Bij een nieuwbouwhuis kun je het meerwerk laten meefinancieren, hieronder vallen bijvoorbeeld extra stopcontacten of een badkamer die niet bij het huis inbegrepen zijn. Ook kun je de bouwrente meefinancieren. Dit bedrag loopt op tijdens de bouw van je huis.
De kosten koper, vaak afgekort als k.k., zijn de kosten die je betaalt bij de aankoop van een bestaande woning. Dit kunnen bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting of de kadasterkosten zijn. Deze kosten zijn niet inbegrepen in de koopsom van je woning.
Onder de 'kosten koper' vallen overdrachtsbelasting, notariskosten en registratie van de kadastrale rechten. Dit zijn de wettelijk bijkomende kosten bij de aanschaf van een bestaande woning. Ook wel 'verhuisboete' genoemd. Iedereen die een bestaande woning of vakantiewoning koopt, betaalt 2% overdrachtsbelasting.
Kosten koper meefinancieren
Sinds 2018 is het niet meer mogelijk om meer dan 100 procent van de woningwaarde te lenen voor je hypotheek. Dit betekent dat je de kosten koper niet meer kun meefinancieren in 2022. De kosten koper dien je dus te betalen van eigen geld.
Koop je een nieuwbouwhuis? Dan zijn daarnaast nog de volgende kosten aftrekbaar: Bouwrente die je betaalde na het tekenen van het voorlopig koopcontract, maar vóór het tekenen van de hypotheekakte. Kosten voor het bouwdepot.
Extra lenen binnen uw hypotheek
Koopt u een energiezuinige (nieuwbouw)woning? Dan kunt u soms tot € 9.000 extra lenen op uw maximale hypotheekbedrag. Hoeveel hangt af van uw persoonlijke situatie. Vraag uw adviseur naar de voorwaarden.
De aannemer is namelijk al op 1 november begonnen met bouwen en heeft de grond van de gemeente moeten kopen. Deze rente heet "bouwrente" en is niet fiscaal aftrekbaar. Wél kun je deze rente meefinancieren in je hypotheek. De rente die je over die (extra) lening betaalt, is dan wel aftrekbaar.
Neem je geen financieringsvoorbehoud op in het koopcontract en krijg je de financiering niet rond, dan ben je gebonden aan de koopovereenkomst. Als je de woning niet kunt betalen, kan de verkoper de koopovereenkomst ontbinden. In dat geval moet je meestal een boete betalen van 10% van de koopsom.
Het kosten koper percentage is meestal 5 tot 6% van de aankoopprijs van de woning. De precieze hoogte hangt af van de hoogte van de aankoopkosten en financieringskosten. Bij het berekenen van uw maximale hypotheek, ziet u de kosten koper staan als 'Kosten kopen woning'.
Als je de keuken gelijk aangeschaft na de aankoop van een koopwoning, kan de keuken vaak meegefinancierd worden in de hypotheek. Wanneer een nieuwe keuken gekocht wordt als je al een tijd in de woning woont, dan kan de oorspronkelijke hypotheeklening vaak niet meer gebruikt worden.
Op funda zie je achter de vraagprijs van huizen altijd de afkorting k.k. staan, ofwel kosten koper. Dit betekent dat er voor de koper een aantal kosten bij komen, boven op de aankoopprijs.
Hoeveel u kunt lenen, hangt onder andere af van de waarde van uw koophuis. U kunt een hypotheek afsluiten tot 100% van de waarde van het huis. U kunt dus niet meer lenen dan het huis waard is. Een taxateur stelt de waarde vast.
Voor het kopen van een huis, nieuwbouw of bestaande bouw, heb je eigen geld nodig. Waarom? Je kunt maximaal 100% van de marktwaarde (de koopsom) lenen voor de koop van een huis.
Bij nieuwbouw werkt dat anders: hierbij betaalt u in termijnen. Elke keer als de aannemer een bouwfase afrondt krijgt u een rekening. Die rekening betaalt u dan uit een bouwdepot. Koopt u de woning als de bouw al wat verder gevorderd is, dan betaalt u een groter bedrag ineens en minder termijnen.
Bij nieuwbouw weet je van tevoren nooit precies wanneer je hypotheek gaat betalen; dat is afhankelijk van de datum waarop de grond wordt overgedragen. Zodra je de hypotheekakte bij de notaris hebt ondertekend, komt het hypotheekbedrag beschikbaar en moet je elke maand hypotheekrente en -aflossing betalen.
Meenemen in aangifte inkomstenbelasting
De notariskosten voor de financiering zijn aftrekbaar. U kunt ze volledig meenemen in uw aangifte voor de inkomstenbelasting. We hebben het dan over de kosten voor de hypotheekakte, kosten voor een overbruggingskrediet en die voor het Kadaster.
Zo is een bedrag van 250.000 euro haalbaar als je kiest voor een cataloguswoning. Een cataloguswoning is een woning die vaker wordt gebouwd. Het voordeel hiervan is dat bepaalde eenmalige kosten, zoals de kosten voor een architect of bouwkundig tekenaar, gedeeld worden (en dus lager zijn).
Een lening die tot slot ook nog fiscaal aftrekbaar is, is de zogenaamde win win lening of ook wel vriendenlening genoemd. Het gaat om een lening waarbij een particulier geld leent aan een bevriende onderneming of zelfstandige. Denk bijvoorbeeld aan vrienden, familie of gewoon mensen die je onderneming willen steunen.
Een huis kopen zonder eigen geld kan niet meer
Sinds 2018 mag je niet meer dan 100% van de woningwaarde lenen. Het is niet meer mogelijk om de bijkomende kosten mee te financieren. Dit moet je zelf kunnen betalen. Hoeveel geld je precies nodig hebt voor je nieuwe huis hangt af van je persoonlijke situatie.
Uw kosten koper kunt via een consumptief krediet financieren. Door de daling van het maximale hypotheekbedrag financieren steeds meer consumenten de aanvullende en bijkomende kosten waar u mee te maken krijgt als u een huis koopt met een lening. U kunt kiezen voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.
Je moet bij elke aankoop notaris- en registratiekosten betalen. Alleen als de waarde van uw woning hoger ligt dan het totale nodige leningsbedrag, kunt u voor deze notaris- en registratiekosten bijlenen. De lening kan nooit hoger zijn dan de waarde van de woning.