Zaanse Mayonaise is een landelijk verkrijgbaar merk mayonaise afkomstig uit Nederland en wordt geproduceerd door het familiebedrijf Van Wijngaarden BV in Wormerveer in de gemeente Zaanstad.
Ten eerste een zo hoog mogelijke oliegehalte en ten tweede een unieke combinatie van mosterd, azijn en kruiding waardoor de mayonaise een volle, romige smaak krijgt met een karakteristiek fris zuurtje. In 1959 startten we met het maken van mayonaise, geboren uit noodzaak in eigen keuken. Mayonaise?
Zeer matig. Dit product kan de wekelijkse uitzondering zijn op een verder gezond voedingspatroon. Sauzen zoals Zaanse mayonaise zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding.
Zo kon het goedkoper gemaakt worden. Wij weigerden die concessie te doen, omdat je er dan bindmiddel en smaakversterkers aan toe moet voegen. Dat leidde ertoe dat de detailhandel onze mayonaise niet meer in de schappen wilde hebben. Die afwijzing hebben we aangegrepen om onze Zaanse Mayonaise als A-merk te profileren.
ð Directeur Michel van Wijngaarden vertelt over het ontstaan van dit gouden recept, het hamsteren van Zaanse mayo in de coronacrisis en wat de toekomstplannen zijn van het bedrijf.
Zaanse Mayonaise is een landelijk verkrijgbaar merk mayonaise afkomstig uit Nederland en wordt geproduceerd door het familiebedrijf Van Wijngaarden BV in Wormerveer in de gemeente Zaanstad.
Zaanse mayonaise is een pure mayonaise zonder bindmiddel, stabilisator of hulpstof . Dit recept, dat sinds 1955 onveranderd is gebleven, zorgt voor een unieke pure, romige smaaksensatie. De echte Zaanse mayonaise. Met 80% koolzaadolie voor een volle romige smaak. Rijk aan onverzadigde vetzuren.
Hier maken wij échte mayonaise, met een smaak uit duizenden. Dit doen wij al 4 generaties lang volgens het oorspronkelijke recept, met hoogwaardige, natuurlijke ingrediënten. De onmiskenbare, volle, romige smaak van échte Zaanse mayonaise, is wat ons uniek maakt.
Mayonaise. De groothandelsprijs van mayonaise en andere saladedressings steeg met 33% sinds 2020. De redenen voor ten minste een deel daarvan: een recordpiek in de eierprijzen vanwege de vogelgriep die de afgelopen jaren kuddes leghennen uitroeide en de onverzadigbare vraag van consumenten naar de goedkope proteïne .
Hellmann's óók geen mayo
Dit omdat het minder olie bevat dan de in de Warenwet voorgeschreven minimale hoeveelheid van 70 procent die nodig is om het mayonaise te mogen noemen.
Richtlijn voor een gezond dieet is één eetlepel vetstof per persoon voor de bereiding van een warme maaltijd. Sauzen zoals mayonaise, mosterd, bearnaise, tartaar, Worcestershiresaus zijn vezelarm. Ketchup mag u met mate gebruiken. Eet niet te veel sauzen.
Is mayonaise een dikmaker? Mayonaise bevat inderdaad veel calorieën, gemiddeld zo'n 679 kcal per 100 gram, welke bijna uitsluitend uit vet komen. Als je bij elke maaltijd 2 volle eetlepels mayo toevoegt dan zal je behoorlijk snel te veel calorieën innemen en dus aankomen.
De winnaar van onze mayonaisetest is Hellmann's met een score van 8,4 op 10.
Mayonaise maak je het beste met een plantaardige olie. Je kan eenvoudig zonnebloemolie of arachideolie gebruiken. Wil je voor de gezondste optie gaan, dan kan je in plaats van olijfolie ook mayonaise maken van avocado olie. Avocado olie is de gezondste optie, omdat dit rijk is aan gezonde omega-9 vetten.
De Zaanse Mayonaise is gemaakt met 80 procent plantaardige olie, bevat omega 3, bereid met scharreleieren, rijk aan onverzadigde vetzuren en is glutenvrij.
Hellmann's en Best Foods zijn Amerikaanse merknamen die worden gebruikt voor dezelfde lijn mayonaise, ketchup, mosterd, saus, saladedressing, condimenten en andere voedingsproducten. Sinds 2000 zijn ze eigendom van het Britse multinationale bedrijf Unilever.
Zo is bijvoorbeeld Rusland het land waar de saus het meest geconsumeerd wordt, op de voet gevolgd door de rest van Oost-Europa. En ook buiten Europa, in Chili en Japan bijvoorbeeld, zijn ze dol op mayonaise.
Vette saus
Mayonaise: bevat minimaal 70% vet. Halvanaise: met zo'n 35% tot 40% vet ongeveer half zo vet als mayonaise. Fritessaus: bevat nog wat minder vet dan halvanaise, meestal zo'n 25% maar soms ook maar 5%.
Sauzen zoals Zaanse mayonaise zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Zaanse mayonaise kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Amerikaanse roots
In 1905, twee jaar nadat hij in Amerika was gearriveerd, opende de Duitse immigrant Richard Hellmann een delicatessenzaak in New York. Zijn zelfgemaakte mayonaise, die hij onder meer gebruikte in salades, werd al snel zo populair onder honderden consumenten dat hij deze apart ging verkopen.
Ingrediënten Zaanse mayonaise 50%
raapzaadolie (80%), natuurazijn, scharreleigeel (6%), water, suiker, zout, mosterd (water, mosterdzaad, azijn, zout, suiker), conserveermiddel (kaliumsorbaat), aroma's (bevat soja-eiwit en selderij), kleurstof (beta-caroteen), antioxidant (E385).
Specifiek zacht zure romige smaak, typerend voor de Zaanse mayonaise.
Zaans = zaans is een Noord-Hollands Nederlands dialect dat in en om de zaanstreek wordt gesproken, met name in de dorpen Oostzaan, Westzaan en Assendelft. Ook in de stad Zaandam wordt het gesproken.
Zaanse Dipmix is eenvoudig te bereiden met wat water en, uiteraard, échte Zaanse Mayonaise. Er zijn maar liefst acht smaken ontwikkeld: aioli, cocktail, curry & lemon, groene kruiden, kerrie, paprika & tuinkruiden, peper en sriracha.