Naaldhout vuren en grenen. Naaldhout is hout dat afkomstig is van naaldbomen en wordt ook wel zachthout genoemd. Het hout bevat vaak hars.
Hardhout is afkomstig van bomen en planten waarvan de zaden zijn omgeven of bedekt met fruit. Hardhout wordt ook wel loofhout genoemd. In feite komt naaldhout van bomen en naaktzadigen. De zaden van deze bomen vallen op de grond zonder de vrucht te beschermen.
Met hardhout wordt over het algemeen hout van loofbomen bedoeld en hardhout staat dan ook wel bekend als loofhout. Loofbomen groeien over het algemeen vrij langzaam, waardoor er hout met een hoge dichtheid ontstaat. Niet al het hardhout is ook duurzaam en hard.
Hout afkomstig van naaldbomen, wordt geclassificeerd als zachthout.
Eikenhout. Eikenhout is afkomstig van de Eik en staat bekend als een van de hardste houtsoorten.
Verschil met naaldhout
In fysische eigenschappen is de variatie tussen loofhoutsoorten veel groter dan die tussen naaldhoutsoorten. Het hardste en zwaarste loofhout is veel zwaarder dan het zwaarste naaldhout, terwijl het zachtste en lichtste loofhout lichter is dan het lichtste naaldhout.
Padoek, Afrormosia en Ipé zijn gekend als de beste houtsoorten. Uitgebreide informatie over de houtsoort, zoals bewerkingsmogelijkheden, oorsprong en eigenschappen van het hout vindt u op de pagina's van de houtsoort.
Dennen die uit het noorden komen zijn meestal sterker, stabieler en daardoor ook zwaarder. De ruwe dichtheid van grenenhout is in het gemiddelde bereik, met een gemiddelde van rN 0,52 g/cm³. De hardheid van grenen ligt in het middengebied van alle houtsoorten. Dennenhout heeft een sterke harsachtige geur.
Goedkoop
Vergeleken met andere houtsoorten als Douglas hout is vurenhout vaak het goedkoopste hout om aan te schaffen. Dit komt ook omdat vurenhout het meeste beschikbaar is in vergelijking met de andere houtsoorten.
Naaldhout is afkomstig van naaldbomen die behoren tot de dennenfamilie. In vergelijking met loofhout (hout afkomstig van loofbomen) zijn de meeste naaldhout soorten wat zachter. Bovendien groeien de meeste naaldhoutsoorten recht en hebben ze relatief weinig vertakkingen.
Lariks/Douglashout
Het is een naaldhout, dat vaak een zachthout wordt genoemd, maar kenmerkend aan het hout van de Lariksboom is dat het juist erg hard en massief is. Douglas hout is daarom hardhout.
Grenen is een naaldhoutsoort waarbij het hout afkomstig is van de grove den. De naam van de boom vind je dus niet terug in de naam van de houtsoort. Vaak wordt grenenhout in één adem genoemd met vurenhout. Beide zijn erg populair en de meest gebruikte houtsoorten in Nederland.
Houten constructies
Eiken is een prachtige, eigentijdse hardhoutsoort. Het heeft een authentieke, natuurlijke en rustieke uitstraling.
We hebben eigenlijk 2 categoriën hout: hardhout en zachthout. Vuren en Grenen zijn de meest gebruikte naaldhout soorten in Nederland. Ze zijn relatief goedkoop en vrij makkelijk te bewerken. Voor iedereen die denkt dat hardhout altijd harder is dan 'zachthout', heeft het mis!
In het assortiment van 123hout.nl vindt u twee soorten zachthout waaruit kunt kiezen: berkenhout en elzenhout. De brandduur van zachthout ligt iets lager dan de brandduur van hardhout. Zachthout, zoals elzenhout en berkenhout, brandt ongeveer 1 tot 1,5 uur per blok.
Het verschil tussen Douglas hout en hardhout zit hem ook in de duurzaamheidsklasse. Douglashout heeft duurzaamheidsklasse 3 en gaat wel 10 tot 15 jaar mee! Hardhout heeft een duurzaamheidsklasse 1 is gaat zo'n 25 jaar mee.
Conclusie. Al met al kan er gezegd worden dat er geen houtsoort is die niet werkt. Wel zijn er houtsoorten die minder werken en kunt u het hout beschermen tegen vocht door het te lakken. Hout kunt u zien als een spons.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Dennenhout bevelen we ook niet aan, in de open haard tijd was het een hele vette “nee!” omdat het dennenhars in een open haard niet goed verbrande. In de moderne houtkachel is dat niet meer belangrijk. Toch bevelen wij het niet aan omdat het hout dan wel echt perfect gekloofd en droog (max12% vocht) moet zijn.
Vurenhout en grenenhout is wel het meest gebruikt en prijstechnisch het goedkoopst. Als deze houtsoorten geïmpregneerd worden en ze worden geverfd of in de beits gezet kunnen ze erg lang meegaan. Voor blokhutten en tuinhuisjes van eiken, Lariks of Douglas hout betaal meer maar het is dan ook veel duurzamer.
Dat hangt van de houtsoort af. Bij veel houtsoorten slijt het vanzelf na een tijdje buiten te hebben gestaan. Maar er zijn ook een paar soorten die een paar jaar blijven stinken voordat de lucht weg is.
Hardhout gaat 25 jaar of langer mee. Met name voor uw schuttingpalen die in de grond staan adviseren we hardhout. Geïmpregneerd hout heeft, ondanks dat het onder hoge druk vacuüm wordt geïmpregneerd, een kortere levensduur van 10 tot 15 jaar.