Je kunt deze kruidenplant namelijk gebruiken om gerechten op smaak te brengen, net zoals de vloeibare smaakmaker in het iconische zwarte flesje met geel-rood etiket. De smaak van het maggikruid is te vergelijken met selderij en wordt vaak gebruikt als vervanger van zout.
Zo'n kruidenbundeltje geeft soepen, sauzen, vleesgerechten en stoofschotels een lekker aroma. Gebruik maggikruid spaarzaam, want het overheerst snel. Je kunt maggi gebruiken in kruidenboter, mayonaise en andere koude sauzen.
Lavas of Maggikruid is gezond!
Daarnaast kan lavas helpen andere klachten te verlichten. De naam zegt het al, Levare, wat is afgeleid van de geslachtsnaam Levisticum, betekent vrijvertaald verlichten. De lavas werkt inderdaad verlichtend bij ongemak, veroorzaakt door een slechte spijsvertering.
En juist in de winter, wanneer het maggikruid boven de grond is afgestorven, is het een heerlijk kruid voor in de snert, bonensoep, stoofschotel en andere winterse gerechten. Er zijn twee makkelijke manieren om lavas te bewaren: drogen en invriezen. Om te drogen knip je enkele stengels tot 10 cm boven de grond af.
Het blad behoudt smaak tijdens het koken. Kan gebruikt worden in salades, sauzen, soepen... Lavas werd en wordt veel gebruikt als geneeskrachtige plant, onder andere om de spijsvertering en urinewegen te helpen. Lavas wordt ook gebruikt als smaakmaker voor mensen die geen zout mogen eten.
Alles van de Lavasplant is eetbaar: de blaadjes, stelen en wortels. Snij bijvoorbeeld de blaadjes fijn en voeg deze toe aan een zomerse salade of doop de stengels met blaadjes in een versgemaakte soep om 'm op smaak te brengen. Je kunt de takjes, net zoals munt, ook gebruiken om thee van te trekken.
Eén blaadje geeft al een typische bouillonsmaak aan uw gerechten. Een lavasplant kan tot 2 meter hoog worden. De blaadjes zijn mooi glimmend donkergroen.
Standplaats. De meerjarige winterharde vaste plant houdt van een zonnige standplaats met een voedingsrijke bodem en moet regelmatig worden gegoten. Zo kan de plant tot 2 meter hoog worden en levert rijkelijk verse kruiden. De winterharde plant heeft geen bijzonder onderhoud nodig en is nogal robuust.
Er zit dus geen verschil tussen lavas en maggiplant. Dit zijn twee namen voor dezelfde plant. Wel zijn er twee soorten lavas: echte lavas en zeelavas.
De plant is wel winterhard, maar tijdens de winter zullen de bladeren afsterven. Knipt u de bladeren in het voorjaar van de plant af, dan worden er nieuwe bladeren aangemaakt. Een Maggiplant zal in de meeste gevallen niet als sierplant worden aangeschaft, maar des te meer voor de geur en als kruidenplant.
Consumptie van het blad werkt eetlustbevorderend en heeft een vochtafdrijvende werking.
De maggi aroma die in de volksmond vaak bedoeld wordt is een product van gist, bonen, smaakversterker en jawel: zout. De smaak lijkt zeer op de smaak van lavas, en daardoor heeft lavas als bijnaam de naam maggiplant gekregen.
Je kunt lavas op dezelfde manier gebruiken als selderij. De stengel heeft veel smaak, zelfs meer dan de bladeren. Je kunt het fijnsnijden samen met andere kruiden voor pesto of een dipsaus, je kunt het mengen door de salade, als dressing op geroosterde groenten en vlees of het toevoegen aan een bouillon.
Knip dan enkele stengels tot 10 cm boven de grond af. Hang ze dan in een bosje te drogen op een warme plek. Na een week of twee kun je de blaadjes van de stelen afhalen en verpulveren tot hele kleine stukjes. Als je een droogoven hebt, kun je die natuurlijk ook gebruiken.
Lavas kan vermeerderd worden door de zaadjes uit te zaaien maar ook door de plant te scheuren. Dat wil zeggen: een deel van het wortelstelsel van de plant af scheuren of steken en dit planten op de plek waar je de nieuwe plant graag wilt hebben.
Levisticum officinale (Maggiplant) bloeit met geelgroene schermen in de periode juli - augustus. Levisticum officinale (Maggiplant) staat graag in de zon - halfschaduw op een niet te droge, voedzame grond. Alle delen van de Levisticum officinale (Maggiplant) worden gebruikt voor gerechten of geneeskrachtig.
De blaadjes zijn mooi glimmend donkergroen. Gebruik lavas bij voorkeur vers. U kan ook blaadjes invriezen voor later gebruik.
Gebruik: Lavas wordt als keukenkruid ook wel het Maggi-kruid of de Maggi-plant genoemd en heet in het Engels: 'Lovage'.
Wanneer en hoe kun je lavas oogsten? Zowel de stengels als de bladeren van de lavas kunnen worden geoogst. Dit doe je door ze af te snijden of knippen. Oogsten kan gedurende het hele groeiseizoen, mits de plant groot genoeg is en er nog een deel blijft staan, zodat de plant verder kan groeien.
Lavasblad wordt vaak gebruikt om stoofgerechten, soepen en sauzen te kruiden. De blaadjes kunnen ook verwerkt worden in een salade of dipsaus. Ook bij asperges wordt lavas vaak gebruikt als smaakmaker, meestal in combinatie met een gekookt eitje – probeer ook maar eens in aspergesoep!
Lavas is vrij makkelijk te kweken, hoewel er opgelet moet worden op slakken, die het malse blad graag lusten. Ook kan de Mineervlieg het blad aantasten, dat dan verwijderd moet worden om uitbreiding te voorkomen.
Lavas is beter bekend als 'maggiplant'. Wrijf een blaadje tussen je vingers, ruik eraan en je denkt meteen aan, juist ja, een flesje Maggi. De inhoud van dat donkerbruine flesje met geelrood etiket heeft alleen niets te maken met de maggiplant, al doet de geur en smaak anders vermoeden.
De wortel van lavas wordt fytotherapeutisch gebruikt. Hij bevat tot 1,7 procent essentiële olie en coumarines, die een vochtafdrijvende werking hebben. Deze hebben vooral een vochtafdrijvende werking en verlichten krampen en winderigheid bij maag- en darmklachten.
Lavasblad heeft een selderijsmaak en wordt vanwege de Maggi geur ook maggikruid genoemd. Lavas poeder is ideaal om in soep of bouillon te verwerken maar is ook geschikt voor vlees- en visgerechten. Gemalen lavasblad heeft een bouillon smaak en is een prima vervanger voor zout.
Lavas: de maggiplant
Zo is 'lavas' een kruid uit de schermbloemenfamilie, dat een zoute, selderijachtige smaak heeft. Deze smaak zit in alle delen van de plant en de plant is in zijn geheel eetbaar.