Ook het naschilderen of natekenen van een foto wordt wel als plagiaat gezien.
Niets waardoor je definitief kunt weten of er auteursrecht op rust of niet. Het auteursrecht duurt tot 70 jaar na het overlijden van de maker of als een rechtspersoon de auteursrechthebbende is tot 70 jaar na eerste openbaarmaking. Verder rust er auteursrecht op alle werken die voldoende creatief zijn.
Je mag foto's of filmpjes die je maakt van mensen op straat of op andere plekken waar iedereen mag komen, vaak gewoon gebruiken, bijvoorbeeld op je Facebook of op een website.
Foto's en filmpjes maken en publiceren mag daarom niet zomaar. Want zodra mensen herkenbaar in beeld komen, zijn het persoonsgegevens. En dan geldt de privacywet: de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Het maakt hierbij wel verschil wie een foto of filmpje maakt en wat diegene ermee doet.
Auteursrecht en tekst
Een hele tekst die door iemand anders is geschreven, mag je niet zomaar overnemen. Dit is simpelweg plagiaat. Wel mag je een citaat uit een tekst gebruiken, mits je daarbij de naam en bron van de auteur vermeldt. Het citaat moet ook inhoudelijk relevant zijn en het moet een bepaald doel dienen.
De wet bepaalt dat u als consument voor eigen gebruik alleen kopieën mag maken van auteurs- of nabuurrechtelijk beschermde werken van anderen. Bijvoorbeeld van teksten, muziek of foto's. U moet ze dan wel kopiëren uit legale bronnen. U mag de kopieën niet verder verspreiden of openbaar maken.
In ons land geldt de vrijheid van meningsuiting.Dat betekent dat je je eigen mening mag verkondigen en verdedigen, maar dat betekent niet dat je zomaar mag zeggen wat je wil. Op het internet gelden ook de wetten die in het dagelijkse leven van toepassing zijn.
Vanwege het auteursrecht moet je altijd toestemming vragen aan de maker van een foto, of je die foto mag gebruiken voor een website, folder, tijdschrift enzovoorts.
De algemene regel die geldt is: fotograferen en filmen op de openbare weg en in openbare ruimtes mag. Fotograferen en filmen op de openbare weg en in openbare ruimtes is toegestaan, omdat het valt onder de zogeheten 'vrijheid van informatiegaring'.
Dat gebruiksrecht is zeer ruim omschreven. Wanneer je foto's deelt, plaatst of uploadt, dan verleen je Facebook een niet-exclusieve, overdraagbare, sublicentieerbare, royaltyvrije en wereldwijde licentie om onder meer je foto te gebruiken en te distribueren in overeenstemming met je instellingen voor privacy en apps.
Rechtenvrije afbeeldingen zijn foto's waar géén auteursrecht op rust of waarvan de auteur het goed vindt dat je de afbeeldingen (commercieel) gebruikt. Je mag ze dus gratis of tegen een kleine vergoeding gebruiken. Afbeeldingen zonder auteursrecht zijn vaak ook geschikt voor commercieel gebruik.
Zoek altijd uit waar de afbeelding oorspronkelijk vandaan komt. Is een auteursrechtelijk beschermde afbeelding elders geplaatst (met vermelde toestemming), controleer dan of deze verder verspreid mag worden. Staat er geen expliciete toestemming vermeld, dan is een afbeelding vaak illegaal geplaatst.
Het auteursrecht ontstaat vanaf het moment dat u het werk heeft gemaakt. U hoeft auteursrecht nergens aan te vragen of te registreren. Het kost u niets en is internationaal geldig. Het auteursrecht is geregeld in de Auteurswet .
Foto's maken van mensen en dingen in de openbare ruimte is volledig legaal, maar “het is echt belangrijk om de persoonlijke ruimte van mensen te respecteren. Ook al is het – technisch – mogelijk om iemand te fotograferen, wil niet iedereen dat”, zegt Pidgeon.
In Nederland bestaat 'vrijheid van informatiegaring', als onderdeel van de vrijheid van meningsuiting. Vrijheid van informatiegaring betekent dat het toegestaan is om te filmen en fotograferen in openbare ruimtes.
Aangifte doen bij de politie
Maak via 0900-8844 telefonisch een afspraak met de politie in jouw woonplaats om aangifte te doen. Zorg dat je bewijsmateriaal kunt laten zien. Laat de foto of video dan ook in overleg met de politie van internet verwijderen.
Welke afbeeldingen mag je zonder problemen gebruiken? Als je zeker wilt weten dat je geen problemen krijgt met auteursrecht kies je er voor om te betalen voor het gebruik van een foto. Afbeeldingen kopen kan onder andere bij Getty Images, De Nationale beeldbank, iStockphoto, en Shutterstock.
Auteursrechten gelden alleen voor foto's die origineel zijn, d.w.z. dat de fotograaf creatieve keuzes heeft gemaakt. Hoewel de lat hiervoor laag ligt, zijn sommige foto's nu eenmaal niet origineel genoeg. Die foto's mag je dus gewoon gebruiken.
Ja.Andere mensen bedreigen is strafbaar. Niet alleen als je het uitspreekt, maar ook op sociale media, per e-mail, per brief of als je op internet op iemand reageert.