Er is simpelweg geen enkele boomsoort die door heel Nederland gekapt mag worden zonder vergunning. Of er voor het kappen van uw boom een vergunning nodig is, hangt helemaal af van de wetgeving die geldt voor het grondgebied waarop uw boom staat. Is dat op het grondgebied van de gemeente, dan is dat de APV.
Voor elke boom met een stamomtrek vanaf 80 centimeter (gemeten op 1,30 meter hoogte) die u wilt kappen, heeft u een kapvergunning nodig. Eerst mochten bomen (dikker dan 80 cm) in particuliere tuinen vaak zonder vergunning gekapt worden. Dit mag nu niet meer.
Hieronder vallen alle bomen die minstens vier meter hoog zijn en op 1,50 meter van de grond een stamomtrek hebben van minstens 40 cm. Ook hier is het kappen van monumentale bomen verboden. Indien de boom ziek of dood is, mag je deze zonder vergunning vellen.
Bomen vellen zonder vergunning = vaak een boete
Dat is niet het geval. Het verschilt per gemeente hoeveel er gecontroleerd wordt, maar de boetes zelf kunnen oplopen tot duizenden euro's! Het is dus zeker de moeite waard om gewoon de legale weg te bewandelen en een omgevingsvergunning aan te vragen.
De straffen die staan op het overtreden van de gemeentelijke regels met betrekking tot houtkap zijn niet mis. In geval van een overtreding loop je het risico op ten hoogste zes maanden hechtenis, een taakstraf of een geldboete van ten hoogste 20250 euro.
Heb ik een vergunning nodig om een boom in mijn tuin te kappen? In sommige gemeenten is er een verbod om bomen te kappen of te verplaatsen. U moet in dat geval een vergunning aanvragen. Soms is een vergunning niet nodig, maar moet u de kap wel melden.
Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat een kapvergunning voor een boom in Nederland gemiddeld € 88,60 kost.
"Een beetje boom is al gauw 8.000 euro waard." Dat een boom grote ecologische waarde heeft is bij de meeste mensen wel bekend. Maar boomtaxateur Joost Verhagen legt uit dat het voortijdig kappen van bomen ook nog eens flink wat geld kost. De kennis over de baten van een boom kan beter, vindt Verhagen.
Wilt u een boom snoeien, verplanten (verplaatsen) of kappen? Dan heeft u meestal een omgevingsvergunning nodig. Met een 'boom' wordt bedoeld: een gewone boom, een conifeer, een hulst of een heel grote struik (heester).
Volgens de wet moet een boom minimaal 2 meter van de erfgrens staan. Een heg of struik moet minimaal 0,5 meter van de erfgrens staan. Soms geldt een uitzondering en mogen bomen en planten toch dichterbij staan. Ga bij problemen eerst in gesprek met uw buren.
Om in het Landelijk Register van Monumentale Bomen te worden opgenomen, moet een boom minstens 80 jaar oud zijn en gezond. Daarnaast wordt gekeken of een boom beeldbepalend is, cultuurhistorisch waardevol of dat de boom een bijzondere soort of cultivar is.
Een Conifeer is zowel een boom als een heester. Wanneer deze laag wordt gehouden doormiddel van snoeien blijft dit een heester zonder stam, echter wanneer de kans wordt gegeven kan de Conifeer uitgroeien tot volwaardige boom.
Stap 1: klim via een ladder in de boom, en zeker jezelf met een touw aan dikke takken. Stap 2: zaag de dunnere takken uit de boom. Dit is vooral van toepassing bij grotere bomen. Stap 3: nu alle dunnere takken eruit zijn ga je vanaf boven aan de dikkere takken uit de boom zagen.
Een boom planten mag vaak wel (een vergunning is dan niet nodig maar er gelden wel specifieke regels), maar kappen dus vaak enkel als er een vergunning is verleend.
Voor de meeste bomen geldt dat u een motorzaag nodig heeft. Takken van kleine bomen zijn nog wel te verwijderen met een handzaag, maar voor de stam heeft u toch echt een motorzaag nodig. Deze apparaten zijn best zwaar en niet erg handzaam. Om een boom veilig te kappen moet u gefaseerd te werk gaan.
Magnesium is een voedingsstof die een conifeer nodig heeft. Wanneer er een tekort aan magnesium is ontstaan in de grond waarin de coniferenhaag staat, kunnen er bruine plekken in de haag ontstaan. Je herkent het magnesiumgebrek doordat de bruine plekken zich vooral onderin en in het midden van de plant bevinden.
Een conifeer mag alleen op het nieuwe hout gesnoeit worden, en niet op oud hout. Afzagen is dus geen optie. En wilt u toch snoeien, dan in Juni, dan heeft u de meeste kans dat ze overleven.
Hoe hoog mag een boom zijn? Daar is gemakkelijk een antwoord op te geven. Zo hoog als de boom kan groeien zonder zwaarwegende en buitenproportionele hinder te veroorzaken. Zo is het en daar zult u het mee moeten doen.
Deze lucht bestaat voor 23 procent uit zuurstof en hiervan halen we per ademteug één derde zuurstof uit, zodat je uiteindelijk jaarlijks op een verbruik zit van dik 700 kilo zuurstof. Een volwassen boom produceert in die tijd 100 kilo zuurstof dus heb je per persoon zeven à acht volwassen bomen nodig.
Indien je één of meerdere bomen in een openbaar bos of privébos wil kappen zonder dat het bos van bestemming verandert, dan heb je hiervoor nagenoeg altijd een stedenbouwkundige vergunning nodig. Je moet meestal ook een kapmachtiging aanvragen bij het Agentschap voor Natuur en Bos.
De Nederlandse wet geeft aan dat in de periode van 15 maart tot 15 september geen bomen omgehakt of weggehaald mogen worden. Vaak moet je bij het rooien van bomen een kapvergunning aanvragen en wordt geadviseerd om het rooien door een professioneel bedrijf uit te laten voeren.
Geldigheidsduur vergunning
Een verleende vergunning is één jaar geldig. Dit betekent dat u na het verkrijgen van een omgevingsvergunning voor de activiteit kappen binnen één jaar ook tot kappen moet overgaan.