Vervluchtigen of sublimatie is de directe faseovergang van een stof uit de vaste fase naar een gasvormige fase (zie echter onder Zuiveringsmethode). Zo kan bijvoorbeeld ijs in strenge winters, bij erg droog weer, vervluchtigen tot damp, waarbij de vloeibare fase wordt overgeslagen.
naar boven drijven, vervlugtigen, de vaste deelen van een ligchaam (b.v. kwikzilver) door vuur in de hoogte drijven, om die dan in den helm weder op te vangen, en door koude te laten stollen.
Sublimeren is van een vaste stof naar een gasvormige stof gaan, zonder eerst vloeibaar te worden (bv. een geurblokje). Desublimeren is het omgekeerde (bv. wit gras in de winter zonder dat het gesneeuwd heeft).
Smelten en stollen
Een goed voorbeeld van deze twee faseovergangen vind je in een kaars. Als je een kaars aansteekt, wordt het kaarsvet heet en smelt het. Als dit kaarsvet over de rand van de kaars druipt, wordt het heel snel weer vast. Dan stolt het.
Rijpen is de overgang van een stof van gas- naar vaste fase. Andere benamingen zijn neerslaan, verrijpen, desublimeren en vervasten. Normaal gaat de overgang van gas naar vast in twee stappen.
Textielfolie voor op katoen
Zo kunt u bijvoorbeeld katoenen shirts of kleding met een donkere kleur voorzien van een full colour print door gebruik te maken van een special folie: sublimatieflex. U sublimeert dan direct op deze folie waarna deze wordt aangebracht op de katoenen kleding.
Sublimatie is een chemisch proces waarbij een stof van vaste fase direct overgaat naar gasvormige fase. De vloeibare fase van de stof wordt hierbij overgeslagen. Voor bedrukking van materialen of producten, wordt sublimatie gebruikt om een print als het ware "in te bakken" in de oppervlakte van het materiaal zelf.
Sublimering (Duits: Sublimierung) is een term uit de psychologie, die voor het eerst werd gebruikt door Sigmund Freud. Hij doelde hiermee op het omzetten van oerdriften in sociaal of maatschappelijk geaccepteerde vormen.
Oblomovisme staat voor het ziekelijk onvermogen tot handelen dat de titelfiguur Oblomov kenmerkt. Het oblomovisme werd vaak verbonden met de Russische volksaard.
Sublimatie is een speciale print techniek die veel gebruikt wordt voor het personaliseren van mokken, wit polyester textiel en andere ceramische of polyester items. Een belangrijke voorwaarde voor sublimatie is dat dit alleen direct op witte of lichtgekleurde polyester items kan (minimaal 65% polyester).
Zelfs leer is mogelijk… In vergelijking met een sublimatie printer, hoeft het product niet voorzien te zijn van een polyester coating en kan er ook op donkere ondergronden bedrukt worden. U kunt dus op diverse producten bedrukken waaronder hout, metaal en diverse andere materialen.
Sublimatie op canvas is een populaire manier om kunstreproducties te produceren, dankzij de zeer mooie resultaten die men hiermee kan behalen. Het is dan ook een ideale manier om uw interieur op te fleuren met een prachtig stukje kunst.
Met sublimatie creëert u een foto op hout met levendige kleuren dat ook nog eens kras vast is. Dit komt doordat de inkt in de coating trekt. Als u gaat sublimeren op hout is het wel belangrijk dat de ondergrond voorzien is van een polyester coating.
Nieuwe met polymeer behandelde materialen zijn speciaal ontwikkeld voor kleurstof sublimatie toepassingen. Denk aan aluminium, messing, glas, glasvezel, acryl, kunststof en hardboard plaatmaterialen.
Bevriezen. Het bekendste stolproces is dat van vloeibaar water tot ijs: bevriezing. Zuiver water heeft een stolpunt van exact 0°C. Bij het bevriezen vermindert de dichtheid van water: water zet uit bij bevriezing.
Bij het absolute nulpunt zijn alle stoffen vast. Voor elke stof kun je het vriespunt en kookpunt opzoeken. Toegevoegd na 23 uur: Ik word terecht gecorrigeerd dat helium zelfs rond het absolute nulpunt bij een normale druk nog vloeibaar is.
Zuiver zoet water zal bij een luchtdruk van rond 1013 hPa bij 0,0 graden Celsius inderdaad de vaste vorm gaan aannemen. Echter is dit een optimale situatie die in de natuur vrijwel nooit voorkomt. Water die opgeloste zouten bevat, zoals zeewater, bevriest veel later.
Vorming van rijp
Rijp kan ook ontstaan doordat de waterdamp bij afkoeling eerst als dauw neerslaat en daarna bevriest. Dit wordt rijm genoemd.
Sneeuw is een vorm van neerslag die bestaat uit ijskristallen, welke bekend staan als sneeuwvlokken. Het is een weersverschijnsel in een vaste vorm van water, oftewel ijs.
Van water kennen we de drie fasen heel goed: vast (ijs en sneeuw), vloeibaar en gasvormig (waterdamp).