Palingen paren namelijk alleen in zout water en ze keren terug naar de Sargassozee om dit te doen. Eenmaal daar aangekomen, zwemmen ze naar grote dieptes om hun eitjes te leggen. Na het paren sterft de paling en komen uit de eitjes nieuwe larven.
Ze worden pas na 15 tot 25 jaar volwassen en trekken dan naar de Sargassozee om te paaien. Dit doen ze maar één keer in hun leven. Het aantal volwassen palingen dat wegtrekt om te paaien is nog niet de helft van wat het minimaal zou moeten zijn voor een gezonde populatie.
Palingen leggen hun eieren in de Sargassozee
Dat is een stuk van de Atlantische oceaan, tegen de kust van Noord-Amerika. Net voor ze aan hun tocht beginnen veranderen de palingen. Ze worden meer zilver van kleur en krijgen grotere vinnen en ogen. We noemen ze dan zilverpaling of schieraal.
Technieken om te paling vissen
Paling bevindt zich vrijwel altijd op de bodem van het viswater. Daar zoekt hij naar voedsel. Op het menu staan muggenlarven, kreeftjes, wormpjes, slakjes, kleine mosselen, en visjes. Een oud Hollandse manier van paling vissen is peuren.
De palingen worden geboren in de Sargassozee, een ovale regio in de Atlantische Oceaan nabij het eiland Bermuda. De golfstroom voert de larven mee naar het Europese vasteland. Een tocht van een tot drie jaar. Vervolgens zwemmen de jonge palingen de Europese rivieren in om daar volwassen te worden.
In Nederland en België komt de paling in vrijwel alle oppervlaktewateren voor, mits bereikbaar voor jonge paling (glasaal). Dus ook in de gracht in Utrecht of het in slootje achter je huis. Deze paling plant zich voort in de oceaan, vermoedelijk in de Sargasso Zee.
De paling heeft een bedreigde status. Een van de redenen daarvoor is de smokkel van glasaal, oftewel babypalingen. De visjes zijn op de zwarte markt duizenden euro's per kilo waard.
Het paaien van de Europese paling zelf is nog nooit gezien maar we weten wel dat ze op weg naar de Sargassozee soms zigzaggend door het water gaan, van 300 meter diep naar meer dan 1000 meter en weer terug.
De paling komt in grote delen van Europa, het Middellands Zeegebied en Noord-Afrika voor. Door overbevissing is de palingstand flink afgenomen, maar nog steeds vind je de roofvis frequent in Nederland en Vlaanderen. Hij komt in alle oppervlaktewateren voor, van kleine slootjes tot grote meren en rivieren en in kreken.
Het klopt wel dat de paling graag doodaas tot zich neemt maar een paling eet eigenlijk alleen vers dood aas. Het dieet van een paling bestaat hoofdzakelijk uit muggenlarven, vlokkreeften en andere ongewervelde dieren. Kleine kreeften zijnn dan ook een uitstekend aas om mee te paling vissen.
In verband met dioxine en andere gifstoffen in paling (en wolhandkrab) is het vanaf 1 april 2011 voor iedereen (dus ook voor beroepsvissers) wettelijk verboden om in een aantal zoute wateren te vissen met vistuigen die in hoofdzaak gebruikt worden of bestemd zijn om op aal of wolhandkrab te vissen.
Een paling wordt als glasaaltje geboren in de Bermudadriehoek (Sargassozee) en drijft dan in ongeveer 3 jaar terug naar de Europese wateren. Om te paren maken de palingen de reis van 6000 kilometer weer opnieuw terug naar de Bermudadriehoek. Het paren zelf is nog nooit door iemand gezien.
Palingvissen is nachtvissen. In de meeste wateren is paling 's nachts actief en worden ze zelden overdag gevangen.
De volwassen dieren migreren gedurende het hele jaar met een piek in het najaar (september t/m november) vanuit het zoete water naar zee en zwemmen vervolgens zo'n 6.000 km naar het paaigebied in de Sargassozee.
Er zijn nog maar weinig palingen over. Ze worden geboren in de Sargassozee en zwemmen daarna naar meren en rivieren in Europa. Kwekers vissen de kleintjes uit zee en kweken de vissen tot ze groot genoeg zijn voor de verkoop.
We kunnen stellen dat in normale omstandigheden het palingseizoen zowat in april start met warm weer. De zomer is goed voor paling.
Paling is met name gezond door de omega-3 vetzuren die het bevat. Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren in de bescherming tegen hart- en vaatziekten. Vette vis (bijvoorbeeld paling) bevat meer omega-3 vetzuren dan andere vissoorten (zoals tonijn en kabeljauw) en is om die reden gezonder dan magere vis.
Zelf staat de paling op het menu van ondermeer de aalscholver. De grootste vijand van de paling is echter de mens.
,,De boete voor één paling bedraagt 200 euro. In dit geval was de boete zo'n 60.000 euro geweest.
Ook onder water wordt er geslapen in de winter. Palingen gaan niet in een echte winterslaap, maar doen het wel rustig aan. De paling graaft zich in en zoekt niet meer naar voedsel waardoor je hem dan ook niet meer kunt zien. Ze eten weinig en hun stofwisseling wordt langzamer, zodat ze minder energie verbruiken.
Onderzoek aan de universiteit van Leiden heeft aangetoond dat palingen in staat zijn om 6000 kilometer af te leggen.
De paling kan max 80 jaar oud worden met een lengte van 40 cm voor de mannetjes en 70 cm voor de vrouwtjes. Ze leven vooral in modderbodems en leven van muggenlarven, muggenpoppen, tweekleppigen als driehoeksmossel en de exotische korfmossels, vlokreeften en andere kleine ongewervelden.
Vangst voor de kwekerij
Palingen zwemmen in zoet water maar zorgen voor nakomelingen in zee. Paaien heet dat. In zee worden ook de jongen geboren. Deze jonge vissen, glasaal genaamd omdat ze zo doorzichtig zijn, zwemmen terug naar de kust op zoek naar een ingang van de rivieren.
Volgens de richtlijnen is zelfgekweekte paling niet halal.
EPA en DHA dragen bij aan het normaal functioneren van het hart en je zou er 250 mg van moeten binnen krijgen per dag, in gerookte paling zit 0,96 gram EPA en 1,05 gram DHA per 100 gram. Wil je van alles voldoende binnen krijgen via vis dan zou je dus twee gerookte palingen per dag moeten eten!