Als je 16 of 17 bent en meer dan 4,5 uur werkt, heb je recht op een half uur pauze. Ook heb je recht op extra rusttijden.
Voor uw pauzes gelden de volgende regels: Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze.
Als je 16 of 17 bent, mag je gemiddeld 40 uur per week werken. De tijd die je op school bent telt ook mee als arbeidstijd. Je mag niet 's nachts werken, oproepdiensten doen of overwerken. Ook heb je recht op extra rusttijden.
Als je 15 jaar bent, moet je iedere dag minimaal 12 uur rust hebben. En heb je recht op een pauze van 30 minuten achter elkaar als je meer dan 4,5 uur achter elkaar werkt.
Als je 16 of 17 jaar bent, mag je bijna elk soort werk doen. Maar geen gevaarlijk werk.
Werken ze meer dan 4,5 uren aaneen, dan hebben ze recht op een halfuur rust. Werken ze meer dan 6 uren aaneen, dan hebben ze recht op een rusttijd van een uur, waarvan een halfuur in één keer moet worden opgenomen.
Als deze pauzekorter is dan 15 minuten, dan behoort de pauze tot je werktijd. Als de pauze 15 minuten of langer duurt is het eigen tijd. Voorwaarde daarbij is dat je niet gestoord wordt in je pauze. Als je in je pauze wel opgeroepen kunt worden, dan wordt de pauze beschouwd als werktijd.
Regels werken in de horeca vanaf 16 jaar
Let op: in een periode van vier weken mag het gemiddelde aantal gewerkte uren niet meer zijn dan 40 uur per week. Ze mogen nu ook op zaterdag én zondag werken, zolang er op vrijdag of maandag geen school is. Ze mogen niet voor 06.00 uur 's ochtends werken en niet na 23.00 uur.
Wettelijke pauzes staan vastgelegd in de Arbeidstijdenwet. Iedere werkgever is verplicht om zich aan deze wettelijke richtlijnen te houden. Het is daarom voor een bedrijf niet verplicht om de pauzes vast te leggen in een cao of bedrijfsreglement. Het is echter wel verstandig om dit te doen.
Bijbaan 16 jaar: werken in de zorg
Bij bijbanen in de zorg kan je als jongere vaak flink boven het minimumjeugdloon verdienen. Zo is een uurloon van €9 als 16-jarige bijvoorbeeld best mogelijk in de thuiszorg.
Pauze is geen werktijd. Naast regels voor pauzes zijn er ook regels voor onafgebroken rusttijden per week of per 2 weken.
Pauzes van 15 minuten of langer hoef je niet door te betalen. Een pauze van minder dan 15 minuten is geen pauze en komt voor rekening van de werkgever.
Het is verplicht om het moment en de duur van de pauze in het arbeidsreglement te vermelden. De werkgever die zijn werknemers laat werken zonder de verplichte pauze toe te kennen, riskeert strafsancties. De middagpauze overslaan of een snelle hap achter het bureau nemen om vroeger te vertrekken, mag dus niet.
Leuke vakantiejobs voor iemand van 15 jaar
Gaat zonder probleem. Dat kunnen officiële vakantiejobs zijn, zoals bijvoorbeeld bedrijven schoonmaken, of kranten bezorgen. Jij kiest dan of je een maand of een week werkt, tijdens de zomer- of herfstvakantie. Je kan daarnaast ook klusjes doen.
Je mag beginnen met helpen en werken in de spoelkeuken als je 15 jaar oud bent. Vanaf die leeftijd mag je lichte werkzaamheden doen, zoals: handafwas en poleren. Lees er meer over in dit artikel en bekijk meteen de vacatures.
Je recht op pauzes en rusttijden
Dan heb je recht op minimaal een half uur pauze. Je mag dan ook twee keer een kwartier pauze nemen. Als je meer dan 10 uur werkt staat in de wet dat je minimaal 45 minuten pauze moet hebben.
2. Hoeveel pauze mag je opnemen? ,,Iedereen die 5,5 uur achter elkaar werkt heeft recht op 30 minuten pauze'', zegt Verhulp. Bij een werkdag van 10 uur of maximaal 12 uur heb je recht op minimaal 45 minuten pauze.
Wanneer douchen en omkleden verplicht is voor de werknemer, bijvoorbeeld omdat het noodzakelijk is in het kader van goed arbobeleid – de werknemer werkt bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen – dan zal douchen en omkleden tot de arbeidstijd horen.
Per blok van 4 uur heeft je huishoudhulp recht op 15 minuten betaalde pauze.
Je mag niet langer dan 12 uur per dienst werken en maximaal 60 uur per week. Tussen twee diensten in moet je minimaal 11 uur rust hebben, en je mag niet meer dan vijf dagen achter elkaar werken zonder een rustdag te hebben.
Uw reistijd tussen huis en werk (en terug) telt niet als werktijd.Behalve als u activiteiten uitvoert in opdracht van uw werkgever. Voor beroepschauffeurs telt de reis tussen huis en standplaats niet mee voor het maximale aantal rij-uren per dag.