De eerste feministische golf in Nederland liep ongeveer van 1870 tot 1920. Verschillende vrouwenorganisaties streden voor betere vrouwenemancipatie. De activiteiten waren met name gericht op het krijgen van vrouwenkiesrecht, toelating tot et verkrijgen (universitair) onderwijs en betaald werk.
De eerste feministische golf begon in de VS in 1848.
In de negentiende eeuw werden de contouren van een feministische politieke stroming zichtbaar. Feminisme werd een officieel begrip en de eerste feministische golf brak aan in 1850. Speerpunten van de vrouwenbeweging waren gelijkheid in scholing, arbeid en kiesrecht.
Het feminisme komt op voor vrouwenbelangen, streeft opheffing na van ongelijke behandeling van mannen en vrouwen, ijvert voor lichamelijke autonomie van vrouwen en strijdt tegen huiselijk en seksueel geweld.
Masculinisme is een beweging die streeft naar opheffing van (gedeeltelijke) achterstelling van mannen en versterking van de positie van mannen. In die zin is het de mannelijke tegenhanger van het veel bekendere feminisme.
Als vrouw zijnde mocht je vroeger niet naar de bank te gaan en een eigen rekening openen. Dat kon alleen als je toestemming van je man had of een andere mannelijk lid van de familie. Vanaf 14 juni 1956 mochten vrouwen zelf een eigen bankrekening openen. Vanaf die tijd werd een vrouw 'handelingsbekwaam' gezien.
Het feminisme is een maatschappelijke en politieke stroming die streeft naar dezelfde rechten en mogelijkheden voor vrouwen zoals die gelden voor mannen. Dit streven wordt ook wel de emancipatie van de vrouw genoemd. In het feminisme wordt de scheve (machts)verhouding tussen mannen en vrouwen bekritiseerd.
Het feminisme komt op voor vrouwenbelangen, streeft naar juridische gelijkheid, eist lichamelijke autonomie voor vrouwen en strijdt tegen huiselijk en seksueel geweld. Het feminisme kent vele stromingen. Eind negentiende en begin twintigste eeuw protesteerden vrouwen tegen uitsluiting in onderwijs en arbeid.
De tweede feministische golf vond plaats tussen 1960 en 1980. In 1955 zorgde Corry Tendeloo er al voor dat vrouwen niet meer als handelingsonbekwaam werden gezien. Hoewel dit een belangrijke ontwikkeling was, was gelijkheid tussen mannen en vrouwen nog lang geen feit.
Het feminisme is ten einde gekomen toen de 'Wet van Gelijke Behandeling' werd ingediend. Dit gebeurde aan het einde van de jaren '80. Theoretisch gezien betekent dit dat mannen en vrouwen nu een gelijke positie in de maatschappij hebben.
In de loop van de negentiende eeuw groeide bij veel vrouwen de onvrede over hun achtergestelde positie in de maatschappij. Ze eisten betere scholing, recht op betaalde arbeid en stemrecht. De literatuur was bij uitstek het middel om vooruitstrevende ideeën te verspreiden.
In Nederland kan een begin van de 'tweede golf' gemarkeerd worden met de oprichting van Man-Vrouw-Maatschappij (MVM) in 1968, gevolgd door de actiegroep Dolle Mina eind 1969, die in de eerste maanden van 1970 naar buiten trad met ludieke acties.
Vrouwenkiesrecht in Nederland is het recht van vrouwen in Nederland om bij verkiezingen te stemmen en verkozen te worden. Nederlandse vrouwen kregen in 1917 passief kiesrecht en in 1919 actief kiesrecht. Sinds 28 september 1919 heeft Nederland algemeen kiesrecht.
Aletta Jacobs was een belangrijke Nederlandse feministe. Ze streed bijna 150 jaar geleden voor gelijke rechten tussen mannen en vrouwen.
In september 1918 diende het vrijzinnig-democratische Kamerlid Hendrik Pieter Marchant een initiatiefwet in tot instelling van actief kiesrecht voor vrouwen, de 'Wet Marchant'. Onder druk van revolutionaire bewegingen werd deze wet in 1919 aangenomen in Nederland. Deze wet trad in werking op 28 september 1919.
Emancipatie (van het Latijnse emancipatio) is het streven naar een volwaardige plaats in de samenleving vanuit een achtergestelde positie. Dit kan via gelijkgerechtigdheid, zelfstandigheid of de formele toekenning van gelijke rechten, gelijkstelling voor de wet.
De derde feministische golf is de opleving van een hernieuwde vorm van feminisme vanaf het midden van de jaren 1990 waarbij zelf-ontplooiing, keuzemogelijkheden en discriminerende gebruiken uit nieuwe culturen op de voorgrond staan.
Hoe ging Dolle Mina te werk? De actiegroep wist met grote publieksacties de aandacht van media en politiek te trekken voor de emancipatie van vrouwen. De eerste actie was op 23 januari 1970, de bestorming van kasteel Nijenrode, tot dan toe alleen toegankelijk voor mannelijke studenten.
Een belangrijk aspect van de tweede feministische golf is dat feministen zich op programma's en de inhoud van het hoger onderwijs richtten en vrouwenstudies vorm begonnen te geven. Via scholings- en vormingswerk wisten feministen grote groepen vrouwen te bereiken.
Een op de drie noemt zichzelf feminist
68 procent vindt het belangrijk dat er wat gedaan wordt aan de ongelijke behandeling van mannen en vrouwen in Nederland maar men maakt zich minder zorgen over de positie van vrouwen in Nederland (15,3 procent). Een op de drie noemt zichzelf feminist.
Randy: 'Giftige mannelijkheid is wanneer je in de hoek wordt gezet en als minder mannelijk wordt gezien als je gevoel durft te tonen. Daardoor wordt je gedrag soms heftiger. Je voelt sommige dingen niet meer of stopt ze weg, omdat je wil blijven voldoen aan het ideaalbeeld van de man.
De eerste feministische golf vond plaats tussen ongeveer 1870 en 1920. Feministen streefden in deze periode naar gelijke rechten op gebied van (universitaire) scholing, betaalde arbeid en kiesrecht. De boegbeelden van deze golf waren Aletta Jacobs en Wilhelmina Drucker.
Emancipatie is het streven van achtergestelde groepen naar gelijkberechtiging b.v. katholieken, vrouwen, homosexuelen. Feminisme is een ideologische stroming die ervan uit dat we in een mannenwereld leven met mannelijke maatstaven, etc. Vrouwen zijn zonder dat ze dat behoeven te beseffen onderdrukt.
Het feminisme is een verzameling van politieke en maatschappelijke bewegingen of stromingen die streeft naar een gelijkwaardige behandeling van mannen en vrouwen. Dit streven komt voort uit de ongelijke verhoudingen tussen mannen en vrouwen op economisch, politiek, sociaal en persoonlijk gebied.
Hiermee wordt bedoeld dat achtergestelde groepen zich politiek en maatschappelijk gingen organiseren, met name door het oprichten van politieke partijen en vakbonden. De confessionelen en de socialisten waren de belangrijkste emancipatiebewegingen. Ook het feminisme kan als emancipatiebeweging worden beschouwd.