Voorbeeld uv lamp vijver hoeveel watt
Een (Koi)vijver welke in de zon ligt of overbezetting heeft 10 m3 maal 4-5 is 40-50 watt uv. Het is altijd aan te raden extra uv(c) vermogen te gebruiken.
De gemiddelde levensduur van een UV lamp is circa 1 jaar. Na dit jaar moet u eigenlijk een nieuwe kopen. Als u de lamp de hele zomer heeft gebruikt, is het het beste om de UV lamp in het voorjaar, jaarlijks te vervangen om een heldere vijver te houden.
Bepaal het aantal liters inhoud van uw vijver. Per 1.000 liter vijverwater heeft u gemiddeld 3 Watt UV nodig. Als u een vijver heeft met alleen koi, kunt u volstaan met 2 Watt per 1.000 liter. Voor vijvers met vissen en planten heeft u normaal 4 Watt per 1.000 liter nodig om de vijver goed helder te krijgen.
Een amalgaamlamp heeft een langere levensduur van circa 13.000 uur. Hoewel de lamp na deze periode nog steeds werkt, zal de desinfecterende waarde vanaf dat moment snel afnemen.
UV lamp vijver: de werking
Een UVC lamp zorgt ervoor dat het vijverwater wordt blootgesteld aan ultraviolet licht. Hierdoor worden eencellige zweefalgen gedood en ben je, in combinatie met een geschikt vijverfilter, verzekerd van een heldere én gezonde vijver.
Kan een vijver zonder filter? Ja, een vijver kan gezond en in balans blijven zonder dat je een uv-filter of pomp gebruikt. De waterplanten vormen namelijk de natuurlijke filter om het water schoon te houden en vrij van algen.
Het controleren van de werking van de lamp voer je heel simpel uit bij een UV-C filter met een controlevenster. De meeste UV filters die tegenwoordig verkrijgbaar zijn, beschikken over zo'n venster. Als je kort door het venster kijkt, kun je eenvoudig zien of de lamp nog werkt.
Een UV-C Lamp wordt ook vaak een UV vijver lamp genoemd en gaat ongeveer 10 tot 12 maanden mee. Het is belangrijk dat deze in goede staat verkeert en dient elk seizoen vernieuwd te worden. Het kan zijn dat de UVC lamp in uw vijver nog wel brand, maar na een seizoen geeft deze bijna geen UV straling meer af.
Wat kan ik doen om mijn vijver weer helder te maken het biologisch evenwicht te herstellen? In het geval van een nieuwe vijver of waterverversing kunt u het enkele weken aanzien of uw planten en bacteriën het goed gaan doen en het water daardoor vanzelf weer helder wordt.
De uv-filter moet altijd na de pomp worden geïnstalleerd. Bij pompgevoede filters zoals oeverfilters, wordt de uv-unit vóór de filter geplaatst. Bij gravity filters zoals meerkamerfilters, wordt de uv-filter direct achter het filter of de pomp geplaatst, dus vóór de overloop naar de vijver.
Azijn is natuurlijk een wondermiddel om aanslag van wanden en je filter schoon te maken. Ook algen zullen door een hoge dosering azijn vernietigd worden.
Zout in de vijver tegen algen
Als je zout in de vijver doet tegen algen, gaat de biologische balans aangetast worden of zelf helemaal verdwijnen.
Slib is voeding voor waterplanten
En net zoals met je gazon, zorgt ook deze kalk ervoor dat 'mest' (lees: slib) wordt omgezet in voeding. Alleen is de mest in je vijver net iets anders: het slib op de bodem fungeert als voeding voor je planten. De kalk helpt dus mee om het slib om te zetten tot voedsel.
De vijverbodem inrichten met grind op de bodem is een veel voorkomende oplossing maar gebruik hiervoor altijd gewassen grind. Het aanbrengen van vijveraarde in de vijver zorgt voor een goede voedingsbodem voor de beplanting in de vijver. Gebruik nooit bemeste tuinaarde in de vijver.
Je hebt geen vergunning nodig wanneer je de (zwem)vijver aanlegt in de buurt van je woning, met uitzondering van je voortuin. Voor de wetgever betekent dat een straal van 30 meter rond je woning. Heb je een grote tuin en leg je de vijver op 50 meter van je woning, dan heb je een vergunning nodig.
Naast de pH waarde is ook de GH-waarde erg belangrijk. De waarde geeft aan hoeveel mineralen zoals Magnesium en Calcium er zich in het water bevinden. Een juiste GH waarde komt de helderheid van je vijverwater ten goede en het bevordert je plantengroei. Een goede GH waarde voor de vijver ligt tussen de 7 en 13 GH.
In een mooie, natuurlijke vijver leven niet alleen kikkers, padden en salamanders. Maar ook libellen, waterkevers en wantsen houden wel van zo'n plasje water. Voor andere dieren is het een plek om te badderen en te drinken. Heb je nog een plekje over?
Oorzaken van troebel of groen water in de water
Een nieuw aangelegde vijver waarbij het water nog niet helemaal in biologisch evenwicht is. Het water van de vijver is onlangs ververst. De zuurstofplanten zijn uitgewerkt. De vijver ligt de hele dag in de volle zon.
Groen vijverwater wordt veroorzaakt door een minuscuul kleine zweefalg die zich explosief snel vermeerdert. Bijkomende effecten zijn een lage KH-waarde, een hoge pH-waarde en stagnatie in de groei van de zuurstofplanten. Groen vijverwater komt veel voor in jonge vijvers met voedselrijk water.
Een blijvende oplossing is een UV-C filter, de ultraviolette straling doodt zweefalgen, ziektekiemen en schimmels. Resultaat is kristalhelder water en een gezond vijvermilieu voor vissen en planten, de zweefalgen worden verwijderd én voorkomen.