Allereerst heb je voor het rijden op een Piaggio MP3LT in Nederland een rijbewijs A nodig. Met B mag alleen als je het rijbewijs B al had voor 19 januari 2013. Een Belg in Nederland hoeff geen Nederlands rijbewijs, als hij valt onder deze regel.
Voorbeelden van motorscooters, waarop je met rijbewijs B mag rijden, zijn de Peugeot Metropolis, de Piaggio MP3, de Gilera Fuoco 500 LT en de Qooder.
Het is afhankelijk van wanneer je een autorijbewijs hebt behaald. Mensen die het rijbewijs B vòòr 19 januari 2013 hebben gehaald, kunnen direct wegrijden. Mensen die na deze datum een B-rijbewijs hebben gehaald, hebben helaas pech. Die moeten een rijbewijs A (motorrijbewijs) halen.
Sinds 19-01-2013 is de wet veranderd en vallen de MP3 officieel onder de motorfietsen. Wanneer je vóór deze datum al het rijbewijs B had mag je echter nog steeds met het autorijbewijs zo'n driewieler besturen. Anders mag het alleen nog maar met een motorrijbewijs.
Sinds 1998 kunt u met een 125 cc motor rijden aan de hand van een rijbewijs B.
Motorrijbewijs voor gemotoriseerde driewieler
Als de driewieler een maximum vermogen van 15 kW heeft, is een rijbewijs A1 nodig. Als de driewieler zwaarder is, moet u een rijbewijs A hebben.
Categorie AM is de nieuwe benaming voor categorie A3, en is derhalve vereist voor het besturen van bromfietsen met een maximumsnelheid van meer dan 25 km/u en lichte vierwielers. Bromfietsen met een maximumsnelheid van hoogstens 25 km/u vallen niet onder deze categorie. Hiervoor is geen rijbewijs vereist.
Met een rijbewijs B mag u een auto besturen van maximaal 3500 kg. Is het voertuig zwaarder? Dan heeft u een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) nodig.
Aanhanger trekken met rijbewijs B
Dan mag u met een auto: een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen); een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.
1. Geen rijbewijs. Je hebt geen rijbewijs nodig om met een bromfiets of scooter van maximaal 50 cc te rijden die maximaal 25 km/u haalt. Je moet wel 16 jaar zijn (18 jaar als je een passagier wil vervoeren).
A1: maximaal 125 cc en maximaal vermogen van 11kw, vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,1kw per kg massa. A2: vermogen van ten hoogste 35kw, vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,2kw per kg massa. A: onbeperkt. *De categorie waarmee je mag lessen en examen mee mag doen is afhankelijk van je leeftijd.
Wie langer dan twee jaar het rijbewijs B op zak heeft, mag met een motor of scooter van 125 cc de weg op, op voorwaarde dat die een vermogen heeft van maximaal 15 pk (11 kW). Wie zijn rijbewijs B na mei 2011 haalde, moet eerst vier uur scholing (zonder examen) volgen.
Nederlanders die het rijbewijs B – het autorijbewijs dus – vòòr 19 januari 2013 hebben gehaald, mogen motorrijden zonder A-rijbewijs. Mensen die na deze datum een B-rijbewijs hebben gehaald, moeten alsnog een rijbewijs A (motorrijbewijs) halen.
125 cc: laveren door de file
De meeste 125cc-motoren en scooters hebben een beperkt vermogen van maximaal 15 pk. Dat is goed voor een topsnelheid van 100 à 110 km/uur. Geen snelheid om lange ritten op de snelweg mee te maken (een paar kilometer kan wel). Goed inzetbaar in file- en stadsverkeer op de kortere afstand.
A2-beginners
U bent A2-beginner als u geen rijbewijs A1 heeft. Ook in dat geval mag u theorie-examen doen vanaf 17 jaar. Let op: het theorie-certificaat is maar 1,5 jaar geldig. Vanaf 20 jaar mag u rijles nemen en de praktijkexamens AVB en AVD afleggen.
Bij de eerstvolgende vernieuwing van uw B-rijbewijs krijgt u de categorie T automatisch bijgeschreven. U moet het rijbewijs dan wel voor 1 juli 2025 vernieuwen. Bij vernieuwing van het rijbewijs na 2025 vervalt de T-bevoegdheid.
Het rijbewijs E achter B is verplicht voor het rijden met een combinatie waarvan de maximum toelaatbare massa (leeggewicht + laadvermogen) opgeteld meer is dan 3500 kg in geval van een aanhanger waarvan de maximum toelaatbare massa meer is dan 750.
Alle bestuurders van Landbouw- of bosbouwtrekkers (LBT) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) op de openbare weg dienen in het bezit te zijn van een T-rijbewijs (in de volksmond ook wel trekker rijbewijs). Om het T-rijbewijs te behalen moet je rijgeschikt zijn en slagen voor het theorie- en praktijkexamen.
De categorie B1 geldt voor vierwielers die aan de volgende eisen voldoen: Maximaal 400 kg exclusief passagiers en bagage. Bij bestemming goederenvervoer: maximaal 550 kg exclusief accu bij elektrische voertuigen. Netto-maximumvermogen van maximaal 15 kW.
Wat kost het praktijkexamen auto met aanhangwagen? In 2022 kost dit examen bij het CBR € 122,50. Dit bedrag maakt je rijschool over aan het CBR.
Met het rijbewijs B plus mag je een auto met aanhangwagen besturen met een totaalgewicht (auto + aanhanger) tot 4.250 kilo. Voor een zwaardere combinatie heb je het rijbewijs BE nodig. Voor het behalen van een rijbewijs B+ doe je, naast je rijexamen voor je rijbewijs B, een aanvullende test.
De bromfietsen van klasse A zijn alle voertuigen met twee of drie wielen met een cilinderinhoud van maximaal 50 cc of een elektrische motor waarvan de maximumsnelheid 25 km/u is. Voor bromfietsen van klasse A heeft u geen rijbewijs nodig.
Bromfiets klasse B: rijbewijs A3 nodig.
Dan heb je voor het rijden op een bromfiets een bromfietsrijbewijs (categorie AM2) nodig en voor het rijden op een brommobiel een brommobielrijbewijs (categorie AM4). Voor beide geldt dat je theorie- en praktijkexamen moet doen.