Affligem blond is een van de meest bekroonde Belgische bieren. Zacht en rijk van smaak gevolgd door de rondheid van tropische vruchten. Wat er goed bijpast? Lekkere stukjes fuet worst en mini-augurken.
Gebakken of gegrild ð Bier met gebrande mout
Dat is dus niet zo, en eigenlijk zou je bij een simpele saté dus (naast een simpel pilsje) ook prima een porter of stout kunnen serveren. De stevige smaak van het bier zorgt ervoor dat de smaak van je gegrilde stuk vlees omhoog wordt gehaald.
Donker bier
De bekendste donker bieren zijn de dubbels, stouts en gerstewijnen. Donker bier zoals St. Bernardus Abt 12 combineert heerlijk met gekruide Mexicaanse gerechten, gerijpte kaas, chocolade, wildgerechten en gegrild vlees. De stevige bitters vallen mooi weg tegen het hartige vlees.
Je kunt allemaal verschillende bieren nemen, bijvoorbeeld een blond, een dubbel, een tripel. Je leert dan veel over de verschillende bierstijlen. Je kunt er ook voor kiezen om allemaal dezelfde soorten bier te nemen. Zo ervaar je de verschillen.
Tripel bier gaat goed samen met een pesto dip. Vul de tafel met stokbroodjes, nootjes en crackertjes en dip het lekker in de pesto. Daarnaast is vis ook een goede keuze bij Tripel bier. De zware smaak van Stout bier heeft iets weg van de pure chocolade smaaksensatie.
Tripel LeFort van Brouwerij Omer vander Ghinste is tijdens de World Beer Cup in Nashville verkozen tot beste Tripel. Een mooie bekroning voor dit speciaalbier dat sinds 2016 wordt gebrouwen.
Dubbel bier is over het algemeen donker waar tripel goudblond is van kleur omdat het geen gekarameliseerde suiker in de mout bevat. Tripel bevat meer koolzuur dan dubbel bier en heeft een hoger alcoholpercentage.
De prijs van de bierproeverijen is €8,50 voor een Hemelse Proeverij & €14,00 voor een Helse Proeverij en €21,50 voor een High Beer.
Organiseer liever wat vaker een bierproeverij, dan dat je op 1 avond ineens 10 verschillende bieren serveert. Wij adviseren om per keer voor 5 of 6 bieren te kiezen.
De "klassieke" Mexicaanse bieren, zoals Corona, bevatten typisch Mexicaanse grondstoffens zoals mais en/of rijst. Mexicaanse bieren bevatten weinig hop. De bieren hebben daardoor een zeer lichte, zachte smaak. De alcoholpercentages liggen veelal rond 4,5% - 5%.
De vuistregel is: bieren met een lichtere kleur zoals pilseners en pale ales combineer je met lichte gerechten, zoals salades of lichte voorgerechten. De donkere, zwaardere bieren zoals stouts drink je bij de zwaardere, rijkere gerechten.
Maar als je in de mood bent om eens wat anders te proberen, raden wij aan om er een pale ale of ipa bij te drinken. En het brandende gevoel op je tong vanwege een pittige thai curry verzacht je prima met een imperial ipa.
Zeker als het vlees wat gekruid is, is een IPA een prima keuze. Wat dacht je van de Jopen Mooie Nel of de Laguntias IPA. Hou je wel van een donker bier, dan is Dubbel een prima keuze. De La Trappe Dubbel, de Grolsch Volle Dubbel of de Grimbergen Dubbel zijn ook fijne partners van bijvoorbeeld goed gegaarde spareribs.
Bij een pittig gerecht (het soort waarbij de vlammen uit je mond slaan) kun je ook beter geen bier met een hoog alcoholpercentage drinken, want dat is vragen om ellende. Door de vele alcohol krijgt je het alleen maar nog heter, beter drink je dus een biertje dat de pittigheid verzacht, zoals een stout of een porter.
Tripel is aan te raden als u gegrilde kip, tonijn of geroosterde groenten op het menu heeft staan. Karamelachtig bier, zoals een donker bockbier en amber, is smaakvol in combinatie met gegrilde zalm. Herfstbock gaat perfect samen met een stoofschotel met veel uien, deze combi versterkt de smaak.
De Nederlandse onderzoeker Eric Claassen van de Vrije Universiteit claimt dat sterk bier heel gezond is voor je darmflora vanwege de aanwezige bacteriën. Sterk Belgisch bier zoals Hoegaarden, Westmalle Tripel en Echt Kriekenbier zijn rijk aan probiotica.
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
Een standaardglas alcohol blijft ongeveer 1,5 uur in je bloed. Ieder extra glas is 1,5 uur extra. Dit is de tijd die het lichaam nodig heeft om één glas af te breken.
Hoe lang duurt een bierproeverij? De standaard proeverij bestaat uit vijf gangen en duurt rond de tweeënhalf uur. Als er meer of minder bieren gedronken worden, rekenen wij een ongeveer een kwartier per bier.
De standaard proefhoeveelheid van elk bier is 10 à 12 cl, ofwel grofweg 1 flesje van 33 cl wat met 3 personen gedeeld wordt. In mijn proeverijen probeer ik daarmee wat ruimer om te gaan en een hoeveelheid van 1 flesje per 2 personen te hanteren.
Een bierproeverij gaat hetzelfde als iedere andere proeverij, of het nu whisky is of wijn. Wikkel de flesjes bier in aluminiumfolie of papier. Zo kunnen alle aanwezigen blind proeven en raden om welke bieren het gaat. Neem 4, hooguit 5 verschillende bieren van dezelfde categorie.
Leffe Bruin is een bier van hoge gisting, met een alcoholpercentage van 6.5%. Dit Belgische abdijbier is een speciaalbier in de stijl 'dubbel'.
Een Quadrupel is vergelijkbaar met een Dubbel, maar een stuk zwaarder. Quadrupel is de jongste bierstijl in het rijtje Blond, Dubbel, Tripel, Quadrupel. Brouwerij Koningshoeven was de eerste die een bier deze naam meegaf. Derhalve is dit bier - La Trappe Quadrupel - de stijlicoon geworden.
Maar wat kenmerkt de stijl? Hier zijn geen regels voor, in principe kan alles, maar in de praktijk brouwen de trappisten traditionele bovengistende bieren met een vrij hoog alcoholpercentage, boven de 5%. Vaak is er een bruin bier en een blond bier, aangeduid als „dubbel” en „tripel”.