Wanneer de vissen in een natuurlijke vijver zwemmen, is er veel natuurlijk voedsel aanwezig. Deze vissen hoef je enkel bij te voeren. Welk koivoer je hiervoor kunt gebruiken, is bijvoorbeeld Sanikoi. Dit is een wat goedkoper kwaliteitsvoer, maar het beste voer voor koi wanneer het om bijvoeren gaat.
In de natuur vormen zijderupsen een belangrijk aandeel in het voedselpakket van de koi of koikarper. Koivoer bestaande uit drooggestoomde zijderupsen is dan ook het beste voor je koi. Het voer is zeer eiwitrijk en zorgt voor een sterke groei, optimale conditie en een groot weerstandsvermogen.
Maar hoeveel moet u uw koi eigenlijk voeren? En hoe vaak moet u uw koi voeren? Bij een watertemperatuur van boven de 18 graden kunt u uw koi ongeveer 2% van hun lichaamsgewicht aan voer geven. Hierbij is het belangrijk dat u dit niet in één keer geeft, maar dat u kiest voor zo veel mogelijk voedermomenten per dag.
Kleine waterdiertjes en insecten vormen een groot onderdeel van het dagelijkse dieet. Ook kleine visjes en waterplanten vinden ze niet te versmaden. De wilde karper eet dus de hele dag door kleine hoeveelheden voedsel. In onze vijvers kunnen we dit natuurlijk niet nabootsen.
Conclusie: Wel of niet brood voeren aan Koi? Het is prima om brood te voeren aan Koi. Houdt er rekening mee dat brood voornamelijk bestaat uit koolhydraten, wat niet geschikt is als hoofdvoeding voor Koi. Gebruik brood als tussendoortje of extra als aanvulling op een goed Koivoer.
Voer je koi vissen maximaal 4 keer per dag. Het is daarbij belangrijk dat je ze niet meer geeft dan ze in 5 minuten kunnen eten.
Koi zijn echte alleseters, ze zijn dol op zowel dierlijke als plantaardige voeding, zoals waterplanten, algen, muggenlarven, watervlooien, kreeftjes en mosselen.
1 Koi per kuub of 1 Koi per 1000 liter water. Niet meer dan 70 cm lengte aan Koi in de vijver houden.
De meeste en snelste groei wordt behaald in de eerste drie levensjaren van een Koi. Vanaf het vierde jaar vertraagt de groei snel. In ongeveer 8 tot 10 jaar groeien Koi uit tot de maximale lengte. Daarna kun je weinig tot hooguit een enkele centimeter aan groei per jaar verwachten.
Re: Koi samen met goudvis? Alles kan maar eisen aan een koivijver zijn van een heel andere aard als die aan een goudvisvijver. Houd ook rekening met het feit dat een koi een enorme groeipotentie heeft tov een goudvis. Dus het is erg afhankelijk van de situatie wat mogelijk is en wat af te raden is.
(ze 'happen' constant naar de steentjes op de bodem om deze gelijk weer uit te spugen en sinds een paar dagen happen ze de blaadjes van de plantjes en ook deze spugen ze uit. Met bij dit laatste het gevolg dat het water na een dag of twee vol zit met rond dobberende blaadjes.)
Ja, vissen vreten elkaar op. Met een beetje massel kun je de graten nog wel ergens op de bodem vinden.
De meeste vissen kunnen wel een weekje zonder voeding. Wanneer je 1 week of minder op vakantie gaat is het dus in veel gevallen niet perse nodig om iemand in te schakelen die voor de vissen kan komen zorgen. Jonge vissen hebben wel nog dagelijks voeding nodig.
Het wordt aangeraden om je vissen 1 tot 2 keer per dag te voeren. Zorg dat je kleine hoeveelheden voert als je meerdere keren per dag voert. Over het algemeen kun je beter een dagje wat minder geven dan dat je teveel voert.
In bijgevoegde tekeningen kan je dus zien, dat 42 tosai met een bodyshape van 1,7 en een lengte van gemiddeld 15 cm, 120 gram voer nodig hebben per dag. Groeien ze naar 25 cm, dan zie je dat ze naar 500 gram voer per dag over moeten schakelen.
De meeste echte karpers zijn alleseters en hun dieet bestaat in het wild uit verschillende ongewervelde dieren en algen.
Het kan heel lang! Er zijn er die een voerstop houden van 4 a 5 maanden en stoppen al bij een watertemperatuur van 12 graden.....
Koi karpers zijn een zware belasting voor het water. Een goed filtersysteem voor uw koivijver, bestaande uit een vijverfilter en vijverpomp, eventueel uitgebreid met een UV-C filter, zijn daarom essentieel om de waterkwaliteit optimaal te krijgen en te houden voor uw koi.
Slecht voor de vissen én het water
In brood zitten veel voedingsstoffen waar algen goed op gedijen en algen onttrekken zuurstof aan het water. Daardoor wordt de waterkwaliteit slechter en kunnen vissen overlijden. Om dit soort situaties in te voorkomen, roepen ecologen op geen brood meer in het water te gooien.
karpers eten inderdaad graag brood heb dat nog geleerd van in de tijd dat mijn ventje ging vissen. ik zou toch niet te veel brood aan koi geven hoor (gisting) geef ne lekkere regenworm.
Zo eten sommige vissen voornamelijk dierlijk voer (carnivoor) , andere vissen plantaardig voer (herbivoor) en er zijn ook vissen die zowel dierlijk als plantaardig voedsel eten (omnivoor).
Roggen en andere vissen zijn vaak juist een beetje glibberig. Durf jij ze aan te raken? Alleen in het Dolfinarium kun je roggen, haaien en andere vissen uit de Noordzee aaien.