De geur van valeriaan doet katten denken aan feromonen die worden uitgestoten tijdens de paartijd. Daardoor gaan sommige katten kwijlen, er overheen rollen, kopjes geven of juist als een gek door het hele huis racen. Het versterkt de stemming van je kat.
Valeriaan heeft een kalmerend effect op veel mensen. Op katten heeft het echter een heel ander effect. Zodra sommige katten het kruid ruiken, zijn ze niet meer te stoppen! Ze rollen erin rond, beginnen te kwijlen of spinnen naar het voorwerp dat ze willen.
Kattenkruid veroorzaakt typische gedragsveranderingen. Veelvoorkomende signalen van 'kattenkruid-intoxicatie' zijn een wilde of dronken aanblik, gemiauw, geestdriftig omrollen en gedrag dat men bij seksuele opwinding ook ziet. Een kat 'onder invloed' lijkt het uitstekend naar zijn zin te hebben!
In tegenstelling wat veel mensen denken is valeriaan geen kattenkruid/catnip. Soms wordt er wel valeriaan aan kattenkruid toegevoegd. Niet alle katten reageren op kattenkruid, maar op valeriaan reageren vrijwel alle katten. De meeste katten worden rustig, bijna high, van valeriaan.
Stimulerend middel voor katten
Let daarbij wel goed op, een kat die agressief is kan er dus ook agressiever van worden. Katten die stress ervaren kunnen baat hebben bij valeriaan. Niet alleen de geur kan een kalmerende invloed hebben, maar ook inwendig gebruik werkt in veel gevallen rustgevend.
Om te beginnen: Kattenkruid kan geen kwaad voor je kat! Kattenkruid is een plant, en de catnip dat in kattenspeeltjes zit, zijn gedroogde blaadjes van deze plant. De plant bevat meerdere etherische oliën en één daarvan is nepetalaceton. Deze veroorzaakt de licht hallucinerende werking bij katten.
Simpel gezegd: hij ruikt het spul en wordt meteen gek. Onderzoekers zijn er nog niet uit wat de neurologische verklaring is, maar er wordt gedacht dat de geur van kattenkruid lijkt op die van de geluksgeurstoffen – feromonen – die katten zelf afscheiden. Je kat reageert op de geur met opgewonden en blij gedrag.
Catnip bevat de olie 'nepetalactone', waarvan bekend is dat het een euforisch en bijna hallucinerend effect kan hebben. Aangezien kattenkruid een volledig natuurlijk, veilig en niet-verslavend middel is, wordt dit veelvuldig gebruikt voor kattenspeeltjes.
Katten zijn dol op kattenkruid (catnip). Moet je je daar zorgen over maken? Nee, kattenkruid is niet schadelijk. Zou je kat echter grote hoeveelheden kattenkruid eten, dan kan haar maag van streek raken en kan ze buikpijn krijgen, maar dat komt weinig voor.
Over het algemeen houden katten niet van lawaai, zoals bijvoorbeeld van vuurwerk met Oud en Nieuw of een of ander festival in de buurt. Vaak zijn ze er zelfs doodsbang voor. Ook lawaaiierige feestjes of onweer vinden ze niks. Vaak zoeken ze een rustige, veilige plek op, zoals onder het bed of achter of in een kast.
Als je heel druk bent en je merkt dat je kat stress ervaart van jouw drukke leven, probeer dan een feromonendispenser op te hangen. De feromonen hebben een rustgevende werking op katten. Dit kan net het zetje zijn dat je kat nodig heeft om weer haar rust te vinden, als ze dan nu even niet bij jou op schoot kan liggen.
Ook zijn bij een kat die stress ervaart, vaak de pupillen verwijd, is er onrust en verhoogde waakzaamheid, en zijn er soms overreacties op op zich onbetekenende gebeurtenissen. Verder kan een kat vaker aan zichzelf gaan krabben of likken, of zelfs eigen haren gaan uittrekken.
Katten houden wel van kattenkruid en van gedroogde valeriaan, en naar het schijnt houden ze ook van lavendel en vanille. Lavendel is giftig als katten ervan eten. Eraan ruiken kan geen kwaad!
Katten houden niet van citroengeur. Citroenschillen in de tuin verspreiden helpt ook. Daarnaast hebben de viervoeters een hekel aan stekelige planten, zoals meidoorn en braam. Kattenkruid trekt ze daarentegen juist aan.
Valeriaan is al eeuwenlang in gebruik als kruidenmiddel. Het wordt bereid uit de wortels van de Valeriaanplant. Het is onder andere verkrijgbaar in capsules, dragees, tabletten, tinctuur, druppels en kruidenthee.
Als u uw kat kattenkruid geeft, zorg er dan voor dat u het buiten het bereik van kinderen of andere mensen in huis bewaart. Hoewel het geen giftige stof is, kan het wel hoofdpijn en maagklachten veroorzaken als mensen het eten.
Kangoeroes trippen op papaver, bijen zijn notoire alcoholisten, en zwarte maki's hebben vaak drugskaters van duizendpotensap. Een overzicht van dieren en hun lievelingsdrugs. Mensen hebben veel geleerd door het gedrag van dieren te observeren.
Het lijkt een beetje op munt en kan in het wild wel een meter hoog worden. Vaak wordt het aangezien voor onkruid. Sommige mensen met katten planten expres kattenkruid in hun tuin of houden het binnenshuis in een potje. Kattenkruid maakt een stof aan die voor katten ongeveer hetzelfde ruikt als de feromonen van een kat.
Als je bijvoorbeeld lekker wilt slapen, bevordert kattenkruid mogelijk de slaapbereidheid. Daarnaast kan het kruid de spijsvertering ondersteunen. Zo dragen de verzachtende effecten bij aan een natuurlijke stoelgang. Mensen die regelmatig kattenkruid gebruiken, melden ook talloze andere voordelen.
Naast de smaak heeft kattenkruid licht ontspannende eigenschappen die goed bij die van wiet passen. Gezien deze voordelen is kattenkruid in veel opzichten een van de prettigste tabaksvervangers in je joints. Aan de andere kant verbrandt kattenkruid snel en ongelijkmatig.
Veel katten reageren positief tot extatisch op kattenkruid, ook wel verkocht onder de Engelse naam 'catnip'. Intens snuffelen, kopjes geven of hevig met de wangen of kin langs (het voorwerp met) het kattenkruid wrijven, rollen, kwijlen, je kat kan helemaal van de wereld raken.
Zijn binnenkatten zielig? We geven je gelijk antwoord: nee, je kat is niet zielig. Wel zijn er een aantal zaken waarop je wilt letten: Laat je kat als kitten al wennen aan het binnenleven als dit mogelijk is.
De meest lastige kenmerken van krolsheid voor een eigenaar zijn de geluiden die ze maakt en het sproeien. Krolse katten 'huilen' vaak luid en continu om zo een mannetje te lokken. Vaak besproeien ze ook muren en meubels met sterk ruikende urine om zo hun beschikbaarheid aan katers door te geven.
De gehele plant ruikt duidelijk ranzig. De plant heeft een matig krachtige, onaangename, lichte, ranzige, wat zure geur die doet denken aan zweet. Valeriaan werd in de 16e eeuw gebruikt als parfum en als geurstof aan de was toegevoegd.