Bij hormonale acné veroorzaken veranderingen in de hormonen oestrogeen, progesteron en testosteron onzuiverheden zoals pukkeltjes, mee-eters en een glimmende T-zone. Vooral een toename in androgene hormonen (lees: testosteron) kan de olieproductie van je huid flink opschroeven.
Hormonale acne ontstaat wanneer er een toename van testosteron en een afname van oestrogeen in het lichaam optreden. Je huid reageert hier direct op door de talgklieren aan het werk te zetten. Een overproductie van talg zorgt ervoor dat de poriën verstopt raken en dat er bacteriën ontstaan die acne uitlokken.
Kin acne en de pil
Er zijn maar een paar soorten anticonceptiepillen die weleens worden ingezet voor het behandelen van acne. Raadpleeg hiervoor eerst je huisarts. Deze pillen bevatten oestrogeen en progestageen. Terwijl anticonceptiepillen die alleen progestageen bevatten acne soms kunnen verergeren.
Hormonale acne kan worden bestreden met gerichte plaatselijke behandelingen. Vrouwen kunnen hormonale acne daarnaast bij de basis aanpakken door een anticonceptiepil te slikken. Deze zorgt ervoor dat de hormonen weer in evenwicht worden gebracht en de huid zuiverder wordt.
Wat is hormonale acne en wat kun je ertegen doen? Acne is een ontsteking van de huid rondom de talgklieren. Het ontstaat dus niet voor voeding of een 'vuile' huid. De meeste mensen krijgen het in de puberteit, als je talgklieren onder invloed van hormonen meer talg gaan produceren.
De hormonen Oestrogeen en progesteron spelen niet alleen een belangrijke rol bij onze vrouwelijke cyclus, deze hormonen hebben ook een hele belangrijke rol bij huidveroudering. Het hormoon oestrogeen heeft namelijk invloed op de vorming van nieuw collageenweefsel.
Eetbuien, verandering eetlust. Meer dorst dan normaal, veel urineren. Vocht vasthouden. Spijsverteringsproblemen, opgeblazen gevoel.
Vitamine D kan het aantal ontstekingen van je huid verkleinen. Door een tekort aan vitamine D zou je meer last hebben van acne, zo wordt beweerd. Vitamine D-supplementen worden nu ook aanbevolen bij acne.
Medicijnen kunnen helpen om de acne te verminderen. Het volhouden van de behandeling is erg belangrijk, omdat je meestal pas na vier tot zes weken verbetering ziet. Er bestaan verschillende middelen voor op de huid. Soms zijn tabletten nodig, zoals antibiotica-tabletten.
De pil tegen acne werkt vooral door de afgifte van hormonen. Het hormoon androgeen stimuleert de aanmaak van talg, waardoor acne toeneemt. Een pil met anti-androgeenhormonen kan acne juist tegengaan. Er zijn drie anticonceptiepillen met anti-androgeenhormonen: de Diane-pil, de Yasmin-pil en de Yaz-pil.
Te weinig oestrogeen kan vooral in de overgang voorkomen en dit kan een lange lijst van klachten geven: opvliegers, watten in het hoofd, stemmingswisselingen, depressieve klachten, laag libido, botontkalking, pijnlijke gewrichten en slaapproblemen, om er enkele te noemen.
Een zinkkuur tegen acne bestaat uit de dagelijkse inname van 30 mg zink over een periode van minstens drie maanden.
Heel simpel, het verschil tussen acne en puistjes in het gezicht is dat acne een huidziekte ofwel aandoening is terwijl puistjes (net zoals mee-eters) een van de symptomen hiervan zijn. In het geval van acne zijn de haarfollikels en talgklieren van de huid aangedaan.
Ook een vette huid en acne, een verhoogd libido, hoge bloeddruk, onderbroken slaap en insulineresistentie kunnen het gevolg zijn van een te hoog testosteronniveau. Bij vrouwen uit een teveel aan testosteron zich onder meer in PCOS, onvruchtbaarheid en pijn bij ovulatie.
Oestrogeen en hydratatie
In de huid zitten van nature waterbindende stoffen, zoals hyaluronzuur. Oestrogeen zorgt voor de aanwezigheid van deze stoffen in je huid. Wanneer de productie van oestrogeen daalt, daalt de aanwezigheid van deze stoffen ook, waardoor de huid minder goed water kan vasthouden.
Oestrogeen is verantwoordelijk voor geslachtskenmerken bij vrouwen, vergroting van borsten, baarmoeder en vagina, verbreding van de heupen, een hogere stem en vrouwelijke lichaamsvet. Oestrogeen wordt zowel door mannen als vrouwen geproduceerd en speelt bij beiden een belangrijke rol.
Overmatig wassen, wrijven en masseren is onverstandig. Dat irriteert de huid en helpt niet. Knijp je puistjes niet uit en krab of peuter er niet aan. Hierdoor kunnen nieuwe puistjes en littekentjes ontstaan.
Hoe dat zit: een pil die alleen maar progestativa bevat, kan de talgproductie bevorderen en daarmee acne juist veroorzaken of verergeren. Combinatiepillen, ofwel pillen die ook oestrogenen bevatten, beperken daarentegen juist de stimulans van de talgklieren.
Bananen hebben ontstekingsremmende eigenschappen. De meeste bananen hebben een gemiddelde glycemische lading en kun je beter vermijden als je last hebt van acne. Eet er in ieder geval niet te veel van. Een acne dieet kan je helpen bij het uitkiezen van geschikte voedingsmiddelen als je last hebt van acne.
Hoewel zinkzalf bij verschillende huidklachten verlichting geeft, denk maar aan luieruitslag bij baby's, doet dit product uiteindelijk weinig bij acne. Sterker nog: het kan acne zelfs wat verergeren omdat zinkcrèmes vaak 'zwaar' zijn en de poriën kunnen verstoppen.
Talg en je dieet
Let goed op je dieet – eten waar zwavel in zit, zoals vis, groenten, peulvruchten, eieren en noten helpen om het talggehalte van je huid te verlagen.
Het testen van hormonen kan worden gedaan in een van de vele HealthCheckCenter testlocaties in Nederland. Door een simpele bloedafname heb jij binnen 5 werkdagen inzicht in jouw hormoonhuishouding en kan er zelfs verdiepend onderzoek plaatsvinden bij specifieke hormonale klachten.
De hormonen die bij het afvallen een belangrijke rol spelen zijn insuline, ghreline, leptine, cortisol, oestrogeen en serotonine. Als deze hormonen in balans zijn, zal je merken dat afslanken makkelijker en sneller gaat.
De menopauze test is een speekseltest en brengt zes hormonen in kaart die een rol spelen bij de menopauze. Dit zijn oestradiol, oestriol en progesteron, testosteron, DHEA en cortisol. Het helpt bovendien bij het bepalen van de huidige hormonale situatie. De progesteron test is een speekseltest.
Oestrogeen zorgt voor te veel celdeling. Endometriose, onschuldige knobbeltjes in borsten, vleesbomen maar ook kankers kunnen een signaal zijn dat je lichaam te veel oestrogeen stapelt. Zorg dan zéker voor voeding die je lichaam ondersteunt om een teveel aan oestrogeen af te voeren.