Gebruik dan een spuitfles gevuld met een mix van schoonmaakazijn en water. Dit is hét wondermiddel tegen vuil en kalk in de badkamer. Spuit de voegen met het mengsel in en laat het ongeveer 30 minuten intrekken. Haal vervolgens een spons over de voegen heen en spoel het goed af met water.
Azijn is niet slecht voor tegelvoegen. Sterker nog, het is een van de meest effectieve middelen tegen kalkresten. Maar pas met azijn wel op bij gekitte voegen, want kit kan wel aangetast worden.
Je kunt de voegen verven in wit, in zwart en natuurlijk in andere kleuren. Daarvoor kun je gebruik maken van de meest gebruikelijke verfsoorten, die je normaal gesproken bijvoorbeeld op de muur aanbrengt. In de kleur die je wilt, aan te brengen in twee lagen voor een goede dekking.
Het waterdicht maken van een voeg ook wel impregneren genoemd doen wij met het Seal Guard afdichtmiddel voor voegen en tegels in spuitbus. Deze spuitbus is eenvoudig in gebruik, en is erop gericht voegen te beschermen tegen het indringen van bijvoorbeeld water.
Het impregeren van de gevel kan bijvoorbeeld al na circa 2 weken; ook na het impregneren kan namelijk het drogingsproces van de voegen doorgaan. Voor het schilderen van de buitengevel raden we aan om iets langer te wachten: schilderen kan na 2 tot 4 weken.
Voor waterdichte voegen adviseren wij Eurocol 706 Speciaalvoeg Waterdicht (WD).
Bevochtig een klein stukje met een plantensproeier en laat dit ± 5 min. inwerken. Verwijder Voegenfris met een natte spons van de tegels. Als Voegenfris goed hecht in de voegen kan het gehele oppervlak schoongemaakt worden.
Tulipaint Voegenverf is een Nederlands product en de nummer 1 in Europa dat speciaal is ontwikkeld om tegelvoegen te verven. Tulipaint voegen verf kan gebruikt worden om zowel de voegen van wand- als vloervoegen te verven. Uw voegen worden niet alleen schoon, dankzij de unieke formule van Tulipaint blijven ze dit ook!
Met de Alabastine Voegenfris kunt u voegen in vochtige ruimtes zoals keuken, toilet en badkamer omkleuren en opfrissen. Dit product is eenvoudig aan te brengen door het ingebouwde sponsje, hecht alleen op de voegen en is na 3 weken schrobvast.
Willen de kalkaanslag of andere vlekken maar niet verdwijnen? Vul een plantenspuit met warm water en azijn en spuit de badkuip hiermee in. Laat een kwartier inwerken. Neem de kuip dan met een natte microvezeldoek of zachte spons met azijn af en spoel goed na met water.
“Baking soda is basisch en azijn is zuur”, legt Bock uit. “Wanneer je ze mengt krijg je voornamelijk water en natriumacetaat. Maar eigenlijk voornamelijk water.” Maar azijn kan er ook voor zorgen dat de soda gaat schuimen. Wanneer je het mengsel in een gesloten container bewaart kan het mengsel zelfs exploderen.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Heb je een terras van betontegels of natuursteen? Dan raden wij af je terras schoon te maken met schoonmaakazijn en zelfs natuurazijn raden we af, omdat het nadelige gevolgen kan hebben op je bestrating. Azijnzuur breekt namelijk kalk af. In zowel natuursteen als beton zit veel kalk.
Gebruikt geen Alkalische schoonmaakmiddelen (denk aan: C. Bang, Chloor, Bleekmiddel, Antikalkmiddelen of iets dergelijks) omdat die de kitvoegen laat uitdrogen en de schimmelwerendheid laat verdwijnen. Gebruik een vriendelijk schoonmaakmiddel zoals Ajax, Andy, of schoonmaakazijn tegen kalkaanslag en schimmelvorming.
Voegenverf wordt vooral gebruikt voor het verven van wand- en vloervoegen in de badkamer en keuken, dit zijn vaak vochtige kamers waar voegen sneller vuil worden. Overigens kunt u de Voegenverf van Tulipaint natuurlijk ook gewoon in de huiskamer gebruiken!
Met de voegcoating en speciale applicatie kun je de bestaande voeg laten zitten en de voegen herstellen. De voegcoating beschermt de voeg ook tegen schimmel. Vooral voegen in de badkamer en dan specifiek de voegen in de douche, gaan in de loop van de tijd verkleuren of laten los.
Een sopje van wasverzachter of groene zeep met warm water is ook geschikt om tegels en voegen te reinigen. Wrijf met een doekje de tegels en de voegen weer stralend schoon. Met een mix van azijn en water zijn de voegen ook goed schoon te maken.
Als je oranje vlekken in je douche hebt, dan gaat het waarschijnlijk om kalkaanslag veroorzaakt door een te grote hoeveelheid mineralen als magnesium en ijzer in je water. Zelfs als het water helder lijkt oxideren de mineralen door de lucht en blijven ze aan de zeepresten in de douche plakken.
Mix een gelijke hoeveelheid zuurstofbleekmiddel met warm water, laat het oplossen en breng dit aan op de voegen. Je kunt het er direct opsmeren of je kunt het er met een plantenspuit opspuiten. Schrob de voegen schoon met een oude tandenborstel, spoel het af met koud water en veeg de tegels vervolgens droog.
Neem een kleine hoeveelheid mortel en veeg dit met een troffel over het oppervlak van de tegels. Gebruik een mortelspreider om het te verspreiden. Gebruik lange, opwaartse diagonale slagen en werk het gelijkmatig in de voegen tussen de tegels. Doe dit totdat alle voegen zijn gevoegd.
Deze 24 uur dient ervoor om de lijm goed te laten uitharden. Snel doorwerken is belangrijk, voegmiddel droogt snel. Zorg er dus voor dat u het op tijd van de tegels afhaalt.
Een fundamentele richtlijn die je misschien kan helpen: Als je een warme tegelkleur hebt gekozen is het raadzaam ook een warme voegkleur kiezen. Dan harmoniseren de tegel en de voeg veel beter. Natuurlijk geldt ook het omgekeerde: bij een koele tegelkleur past een koele voegkleur!
De keuze is helemaal afhankelijk van wat jij mooi vindt en waar je de focus op wilt leggen. Een witte tegel met een donkere voeg zal bijvoorbeeld de aandacht trekken. Dit is prachtig, maar kan wat druk ogen in een kleinere badkamer. Dan is het misschien beter om voor een lichte voeg te gaan.