Motorolie is in principe onbeperkt houdbaar, mits de flacon ongeopend blijft. Tegenwoordig worden de meeste oliën verpakt in flacons van stevig kunststof. Deze zijn uiteraard niet onderhevig aan corrosie, in tegenstelling tot de oude blikken verpakking. Roestdeeltjes en vocht zijn funest voor de kwaliteit van olie.
Het product mag gebruikt worden tot de dag die op het etiket of fles/blik staat, maar daarna niet meer. Samen met de vervaldatum moeten de producenten ook een basisbeschrijving geven over de geschikte bewaringsomstandigheden. Zoals we hiervoor al vermeld hebben, vervalt olijfolie niet.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Reacties. Hoewel zonnebloemolie technisch gezien niet verloopt, wordt ze wel ranzig na verloop van tijd. Hoe lang dat is, hangt af van hoe de olie bewaard wordt Als je zonnebloemolie op een koele, donkere plaats bewaart, is ze ongeveer zes maanden houdbaar voor ze ranzig wordt.
LEVENSDUUR VAN SYNTHETISCHE OLIËN
Olie die 100% synthetisch is kan niet oxideren, wat maakt dat ze langer kan bewaard worden en dat tot vijf jaar”, legt Guillaume B uit, verantwoordelijke voor productontwikkeling bij Bardahl.
Oliepeil controleren bij een warme motor
Parkeer de auto op een vlakke ondergrond, zet de motor af en wacht ten minste 10–15 minuten zodat de olie naar het carter terug kan lopen. Veeg de peilstok schoon voordat je gaat meten. Controleer het oliepeil met de peilstok. De olie moet tussen het MIN- en MAXstreepje staan.
Normaal genomen gaat motorolie tussen de 10.000 en 15.000 km mee en wordt vervangen bij een onderhoudsbeurt in de garage. In veel gevallen zie je ook dat je de olie langer kunt laten meelopen, bijvoorbeeld 20.000 of zelfs 30.000 km. Dat is dan een speciale motorolie die ontwikkeld is om langer mee te gaan.
Bewaar de olie lange tijd alleen in de originele verpakking of in glazen containers; Bewaar een open container met olie niet langer dan een maand, zodat de vitamines niet verdwijnen.
Zet olijf- of zonnebloemolie niet in de koelkast. De kou zorgt ervoor dat de olie dikker en ondoorzichtig wordt. Er ontstaan door stolling bovendien vlokjes in de olie. Bewaar de olijf- of zonnebloemolie in een donkere fles in de voorraadkast.
Is er geen inzamelpunt in de buurt? Dan kun je het ook weggooien bij het restafval. Doe het dan in een afsluitbare verpakking, zoals een melkpak of plastic fles met schroefdop, want olie en vetten vervuilen de afvalbak.
De olie of het frituurvet wordt stroperig. De olie of het frituurvet gaat walmen of vertoont schuimbellen langs de wand van de pan. Frietjes en andere gerechten bakken niet langer droog krokant en krijgen een sterke smaak.
Gebruikt frituurvet kun je terug doen in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Ook bakolie of restjes jus mogen hierbij. De afgesloten verpakking kun je inleveren bij het dichtstbijzijnde afvalbrengstation. Bij sommige supermarkten kun je ook oud frituurvet inleveren.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Restjes olie of vet kun je met een vel keukenpapier uit de pan vegen. Als je dat met ongekleurd en onbedrukt keukenpapier doet, mag het papier met vet en al in de gft-bak. Gekleurd papier of papier met opdruk hoort in de vuilnisbak. Grotere hoeveelheden olie en (frituur)vet kun je het beste gescheiden inleveren.
Het eten van bedorven olijfolie zal je niet ziek maken zoals het eten van bedorven vlees dat doet, maar het verliest waarschijnlijk wel alle voedingswaarden en antioxidanten. Ook zal je eten er vreemd door gaan smaken.
Het beste antwoord. Olijfolie kan wel tegen de kou, maar wordt er vlokkerig, troebel, dikker van. De stollingsfase van olijfolie begint namelijk al bij temperaturen die lager zijn dan 15°C. Eenmaal op kamertemperatuur zal de olijfolie weer helder worden.
Hoe weet je of olie nog goed is? De olie is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
'Je kunt bakolie hergebruiken zolang het niet bedorven is of zijn rookpunt heeft bereikt.
Alternatieven voor bakken
Een veelgenoemde vervanger voor zonnebloemolie is arachideolie. Deze olie wordt uit pinda's gewonnen en smaakt daar ook een beetje naar. Verder zijn raapzaadolie, koolzaadolie, olijfolie (absoluut geen extra vierge) en maisolie goede alternatieven.
Zout. Of het nu zee-, tafel-, of Himalayazout is, het kan niet over datum gaan. Wel moet je de smaakmaker en ontsmetter goed bewaren in een afsluitbare pot, maar dat geldt voor bijna alle voedingsmiddelen.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Het beste antwoord. Even zeuren hoor, maar alleen water kan bevriezen. Water of stoffen die water bevatten, bevriezen dus. Olie bevat geen water, en ruwe olie is bovendien een verzameling van grote koolwaterstofverbindingen (vaak 'vervuild' met andere stoffen).
Bij auto's met een dieselmotor ontstaat altijd roet. Deze roet kleurt de motorolie vrijwel direct zwart. Dit komt omdat de motorolie de eigenschap heeft om vervuiling in de motor juist op te nemen en hierdoor is het gelijk zichtbaar.
Als je de olie niet ververst, dan verdwijnen op een gegeven moment deze toevoegingen en krijg je slijtage op bepaalde plekken in de motor. Het gevolg van deze slijtage is dat je óf meer olie gaat gebruiken omdat je vaker moet bijvullen, óf meer benzine gaat gebruiken omdat de motor minder efficiënt werkt.
Regelmatig de olie laten verversen heeft als voordeel dat er minder viezigheid in de olie zit. Daarnaast heeft het verversen als voordeel dat het roestvorming voorkomt en de olie zijn juiste dikte behoud waardoor de afdichting tussen de cilinderwand en zuiger goed blijft.