Rode wijn wordt in veel gevallen ongekoeld en dus te warm gedronken. De gemiddelde Nederlander ervaart een kamertemperatuur tussen de 20 en 22 graden Celsius als aangenaam. De geur en smaak van rode wijn komen echter het best tot hun recht bij een temperatuur van 17 - 19 graden Celsius.
De ideale bewaartemperatuur voor wijn ligt tussen de 10 en de 14 graden. Dit gegeven komt van de echte goede, natuurlijke wijnkelders, waar de temperatuur in de zomer een graad of 14 zal zijn en in de winter rond de 10 graden. Het verloop van de temperatuur gaat heel geleidelijk en is dus niet schadelijk voor de wijn.
Het is echter wel belangrijk om je wijn niet langer dan drie maanden in de koelkast te bewaren, aangezien dit de smaak zal aantasten. Twee dagen tot een week in de koelkast kan echter wel prima." Maar ook wijnkoelers kunnen uiteraard gebruikt worden om je wijn te koelen.
IDEALE SERVEERTEMPERATUREN VAN WIJN
Onze gemiddelde kamertemperatuur van 21 graden haalt namelijk vooral de alcohol in de wijn naar boven. Vandaar dat het koelen van rode wijnen, de wijn beter doet smaken.
Wij adviseren een geopende fles rode wijn maximaal 3 dagen te bewaren. Op het moment dat de rode wijn geopend is, komt de wijn in contact met zuurstof. Hierdoor gaat de wijn oxideren en dat heeft weer gevolgen voor de smaak. Soepele rode wijn kunt u beter binnen 2 dagen drinken.
Rode wijn. Rode wijn moet altijd op een donkere en koele plek worden bewaard, zowel voor het openen van de fles als erna. Als de fles open is, blijft deze drie tot vijf dagen goed. Een lichte rode wijn zoals een pinot noir heeft weinig tannine.
Een geopende fles wijn ontwikkelt zich snel: na 3-4 dagen zijn de meeste wijnen geoxideerd. Bij rode wijn is de smaak na 1 dag al niet meer lekker. Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is.
Is de wijn te warm, dan komt met name de alcohol sterk naar boven en verliest de wijn aan fruitigheid. Bij een te koude serveertemperatuur gebeurt het tegenovergestelde; de aroma's zijn veel minder en de smaak is overheersend zuur. Gelukkig is hier makkelijk een en ander in te sturen.
Veel academische studies bevestigen inderdaad dat rode wijn gezond is. In rode wijn zitten namelijk antioxidanten die de hoeveelheid stikstofmonoxide in het lichaam doen toenemen. Dit zorgt ervoor dat bloedvaten zich ontspannen en dat de bloeddruk afneemt.
Je verwacht het misschien niet, maar rode wijn kun je heel goed licht gekoeld drinken. Dat geldt alleen niet voor elke rode wijn! Stevige wijnen zoals een bordeaux of rioja zijn gekoeld niet zo lekker, maar lichte en fruitige rode wijnen zijn hier wel perfect voor.
De rode wijn is dan op dé ideale temperatuur om te drinken. Een lichte, frisse of fruitige rode wijn met soepele tannine kun je koelen. Een stevig en volle rode wijn met meer tannine krijgt juist een wat bittere smaak als je deze lang laat koelen, deze wijnen lang koelen is dan ook af te raden.
Goede wijnen kunnen tegen een stootje. Dus meenemen vanuit een warme omgeving en in een warme auto (hoewel warm, dat valt meestal wel mee) is geen probleem. Heb in de loop der jaren honderden wijnen meegenomen uit warme landen. Nooit teleurstellingen en zeker niet qua transport.
Bewaar uw wijn in een ruimte die een stabiele temperatuur heeft. Temperatuurschommelingen beïnvloeden de staat van de wijn negatief. Leg uw wijn dus niet in de schuur waar het overdag warm wordt en 's nachts juist vriest.
Wikkel de fles, als een mummie, in een paar velletjes nat keuken papier, gaat het nog sneller. Maar let op, zet je wekker. Want je witte of rosé wijn moet je daar niet langer dan 15 minuten laten liggen. Een rode wijn niet langer dan 5 minuten.
De juiste bewaartemperatuur
Wijn kan het best liggend worden bewaard om de kurk niet te laten uitdrogen. Bewaar de flessen in een donkere en relatief koele omgeving waar de temperatuur niet schommelt. Het beste is een bewaartemperatuur tussen de 10 en 13°C, maar iets hoger of lager mag ook.
Als een wijn in aanraking komt met zuurstof, vindt er oxidatie plaats. Hierdoor krijgt de wijn uiteindelijk een soort bruinige kleur. Absoluut een teken dat de wijn niet meer geschikt is om te drinken. Nog een teken dat de wijn niet meer goed is, is als er bubbeltjes zichtbaar zijn.
Wat gebeurt er als je bedorven wijn drinkt? Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is. Echter is de smaak ervan niet lekker.
Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren. Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren. Krachtige rode wijn 3-6 jaar bewaren.
Je overgebleven wijn kun je goed in een stoofgerechten gebruiken, je kunt er saus van maken en je kunt perfect je eigen rode wijnazijn maken. Zo hoef je nooit meer wijnazijn te kopen en heb je altijd je eigen lekkere wijnazijn.
Het is zeker mogelijk wijn in te vriezen, hoewel de wijn wat gaat inboeten qua smaak tijdens het ontdooien. Door het invriezen verhoog je het gehalte water in de wijn. Maar je kan de blokjes ingevroren wijn wel nog gebruiken om bijvoorbeeld sauzen op smaak te brengen.
Een bijzonder kwetsbare of oude wijn (vooral een van 15 jaar of ouder) kan je het beste pas een minuut of 30 voor het drinken decanteren. Een jongere, krachtigere, volle rode wijn - en ja, zelfs een witte - kan een uur of langer voor het serveren worden gedecanteerd.