Ruim gezien bedragen de kosten van de aankoop van een woning in Frankrijk zo'n 7,5 à 8,5% van de aankoopprijs. Aankopen met btw zijn duurder, maar worden doorgaans geafficheerd in de aankoopprijs. Lees meer over het koopproces in Frankrijk.
Bij de verkoop van een huis in Frankrijk zijn de notariskosten voor de koper. Deze kosten liggen rond de 7 à 8% en bestaan grotendeels uit belastingen (leges). De notaris mag maar een klein deel hiervan zelf houden.
Het tarief van de registratierechten in Frankrijk bedraagt momenteel 5,09 - 5,80%, afhankelijk van het desbetreffende departement in Frankrijk waar het vastgoed zich bevindt. Dit tarief van 5,80% registratierechten bestaat uit verschillende componenten: Departementsbelasting van 3,60 - 4,50%
Deze is 5,7% van de aankoopprijs en is een deel van de gemiddeld 7,7% aan kosten koper die geldt in Frankrijk. Als het huis boven de 1 miljoen euro te koop staat, geldt een lager tarief dan 7,7%, maar een huis rond de 100.000 euro heeft een gemiddeld tarief van 10%.
Andere zaken die u moet regelen:
Meldt uw emigratie bij uw Nederlandse gemeente, dit kan vanaf 5 dagen voor het emigreren. Regel uw zorgverzekering in Frankrijk en andere verzekeringen. Zeg al uw huidige abonnementen op. Leer Frans om u goed verstaanbaar te maken.
U kunt in Nederland een lening afsluiten voor een tweede huis en die hypotheek gebruiken voor de aanschaf van een huis in Frankrijk. Echter, als u daadwerkelijk wilt emigreren en er van een tweede huis geen sprake is, is het wellicht voordeliger om bij de lokale bank zaken te doen.
De “taxe foncière”(vrij vertaald als de “eigendomsbelasting”): deze belasting betreft het bezit van bebouwde en onbebouwde onroerende goederen. De belastbare basis bestaat uit de kadastrale verhuurwaarde verminderd met een abattement van 50 %.
U hoeft alleen vermogensbelasting in Frankrijk te betalen als het totale belastbare Franse vermogen van uw huishouden meer dan € 1.300.000 bedraagt. Dat wil zeggen de waarde van het Franse huis minus de aftrekbare schulden.
Belastingen voor tweede woning
Voor een woning van minder dan 5 jaar geldt het BTW-regime en betaal je 20%. Is je tweede verblijf ouder dan 5 jaar, dan moet je registratierechten betalen. Het tarief bedraagt in principe 5,09% maar in veel Franse departementen is het verhoogd tot 5,80%.
Woningcorporaties of projectontwikkelaars die zogenaamde 'verkoop onder voorwaarden (VoV)'-woningen terugkopen van particulieren, betalen vanaf 1 januari 2022 geen overdrachtsbelasting meer (dit was dit jaar 8%).
Bij een hypotheek van 100.000 euro en een looptijd van tien jaar moet u dus 10.000 euro per jaar aflossen. Plus de zelfde 2000 euro rente, komt de jaarlijkse betaling op totaal 12000€. En zo kost een hypotheek in Frankrijk 12000 gedeeld door 12, is 1000 euro per maand.
Leg je dit eerste contact met een arts (Docteur), of een notaris of advocaat (Maître), dan gebruik je zijn of haar titel. Wanneer je al langer (beroepsmatig) contact hebt met de persoon aan de andere kant van de lijn, kun je Cher (mannelijk) of Chère (vrouwelijk) gebruiken voor de aanhef.
Een tamelijk veilige regio om te kiezen als u een huis wilt kopen in Frankrijk lijkt me het mid-westen, net ten Noorden van La Rochelle. De Vendee (10), Loire Maritime (11), Maine-et-Loire (7), Vienne (8) Indre et Loire (15) en Ille-et-Vilaine (3e!)
Frankrijk, december 2021: Huishoudens: De prijs is 0.186 USD per kWh. De gemiddelde prijs in de wereld is 0.136 USD per kWh. Zakelijk: De prijs is 0.127 USD per kWh.
Deze manier van zoeken is het makkelijkst te realiseren vanuit de keukentafel in Nederland. Er bestaat geen site als bijvoorbeeld de Nederlandse Funda. Er zijn uiteraard wel sites voor Franse huizen maar u zult zien dat de Franse onroerend goed markt op het internet matig georganiseerd is.
Vakantiewoning in Nederland
De vakantiewoning moet u opgeven in box 3, de woning moet gewaardeerd worden tegen de WOZ-waarde, tenminste als u er zelf 30% van de tijd verblijft. Over de WOZ-waarde (-/- de schuld op de vakantiewoning) moet u 1,2% belasting betalen.
Daarnaast is er de taxe d'habitation, het gebruikersdeel van de onroerendezaakbelasting. Deze is gebaseerd op de huurwaarde en het aantal vierkante meters bewoonbaar oppervlak. Ook hier zijn er weer grote verschillen tussen gemeentes, ook weer variërend van enkele honderden tot enkele duizenden euro's per jaar.
BelgiëBelgië is al sinds jaar en dag populair. Dit land kent geen vermogensbelasting en ook geen vermogensrendementsheffing (box 3). Via een buitenlandse vennootschap (Nederlandse Antillen) en inkoop van aandelen kan de facto belastingvrij inkomen worden gegenereerd.
In 2019 betaalt u maximaal 1,68% belasting over de waarde van uw vakantiehuis. Een vakantiewoning in het buitenland wordt ook meegenomen als belast vermogen in box 3. Om dubbele belastingheffing te voorkomen, verleent Nederland, afhankelijk van het verdrag, een vermindering van belastingheffing.
Als je een huis koopt in Frankrijk, krijg je te maken met allerlei belastingen. De taxe d'habitation is daar één van. Dit is een lokale ingezetenen belasting die je als bewoner moet afdragen (of je nu huurder of eigenaar bent). Het is niet dezelfde belasting als de taxe foncière.
Wonen in Frankrijk wordt gezien als uiterst aangenaam, dit wordt mede veroorzaakt door de relaxte levensstijl, het lekkere eten en het prachtige klimaat. Niet onbelangrijk is het feit dat Frankrijk dichtbij Nederland ligt. Je hoeft het thuisfront niet lang te missen, wat wonen in Frankrijk nog aantrekkelijker maakt.
Ja, dat kan. Een dergelijke hypotheek kunt u waarschijnlijk regelen bij een bank in Frankrijk, maar ook een aantal hypotheekinstellingen in Nederland biedt een "Frankrijkhypotheek" aan. Hieronder verstaan wij een hypothecaire financiering van een huis in Frankrijk door een Nederlandse hypotheekinstelling.
Conclusie: Ruim 22.000 woningen in Frankrijk worden door Nederlanders gebruikt als tweede woning.