1945: Atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. “Hoe dan ook 'denken we' dat we een manier gevonden hebben om de desintegratie van het atoom te veroorzaken.” - President Harry Truman in zijn dagboek. Op 6 augustus 1945 wierp het Amerikaanse leger een atoombom op de Japanse stad Hiroshima.
De aanvallen met de atoombommen
De Amerikaan Paul Tibbets was de piloot die de eerste atoombom naar de stad Hiroshima bracht. Hij gooide deze atoombom op 6 augustus 1945 op de Japanse havenstad. De bom had de misleidende naam 'Little Boy' gekregen, maar in werkelijkheid was de bom 3 meter lang.
Na de klap ging de seismische schok driemaal de aarde rond. De hitte van de explosie had tot 100 kilometer verderop derdegraads brandwonden kunnen veroorzaken. Afgeworpen boven de Randstad zou dit betekend hebben dat Den Haag en Rotterdam verwoest waren.
De atoombomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki zijn twee luchtaanvallen met atoombommen die in 1945 door de Amerikaanse luchtmacht zijn uitgevoerd. Op 6 augustus werd de Japanse havenstad Hiroshima gebombardeerd en op 9 augustus de stad Nagasaki.
De Verenigde Staten en de Sovjet-Unie spreken af dat nucleaire en conventionele raketten en kruisraketten met een bereik van 500 tot 5500 kilometer vernietigd moeten worden.
Studies laten zien dat jij en maximaal 100.000 stadgenoten gered kunnen worden, ten minste: als je je hoofd erbij houdt en de straling laag genoeg. Het allerbelangrijkst: probeer een fall-out, ofwel radioactieve neerslag, te ontwijken.
Maar Tsar Bomba, die in 1961 werd getest, sloeg alles. De Russen testten hun kernwapenarsenaal op Kazachse steppebewoners en de Amerikanen wilden een nieuw Panamakanaal graven met een bombardement van waterstofbommen. Maar Tsar Bomba, die in 1961 werd getest, sloeg alles.
De kernwapenlijst wordt aangevoerd door Rusland en de Verenigde Staten. Samen hebben ze meer dan 90 procent van de kernkoppen. Ook Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en China staan bekend als nucleaire grootmachten. Verder beschikken Noord-Korea, Israël, India en Pakistan over kernwapens.
De interneringskampen werden door het Japanse bezettingsleger gebruikt om Nederlanders en mensen van andere nationaliteiten, die nog in het land verbleven, te interneren. Er waren krijgsgevangenkampen voor militairen, en kampen voor burgers.
De aarde kan een nucleaire winter tegemoet zien. Waar het dan nog het veiligst is? Op Antarctica. Niet alleen is dit continent overal mijlenver vandaan, het is ook de locatie van 's werelds eerste nucleaire wapenovereenkomst in 1959.
Over de kans op een kernoorlog is weinig zeker. Behalve dat het iets minder onwaarschijnlijk is – nee, lijkt – dat de mensheid zichzelf de komende jaren naar de vergetelheid vaporiseert.
De schokgolf is net het ergste, het is daarnaast ook nog de hitte die ervan afkomt: een kernbom kan zo heet zijn als de zon. Gelukkig gaat veel van die hitte verloren in de lucht, maar alsnog blijft er veel over: als iets door de schokgolf nog staat wat brandbaar is, dan zal dit alsnog opbranden.
De schokgolf verliest zijn kracht snel en raakt meestal na enkele tienden van seconden of uiterlijk na een aantal seconden zwakker. Maar door de enorme snelheid waarmee de schokgolf 'reist' kan er in die periode al veel vernietigd worden.
Met het gooien van de atoombom wilde Amerika het einde van de Tweede Wereldoorlog bespoedigen. Gedurende de oorlog was in Amerika het zogenaamde Manhattan Project van start gegaan, een uitermate geheim project waarbij gewerkt werd aan de ontwikkeling van de atoombom.
De atoombommen op Hiroshima en Nagasaki
Op 6 augustus 1945 gooiden de Amerikanen de eerste atoombom (Little Man) op de Japanse havenstad Hiroshima. Hierbij kwamen direct 78.000 mensen om het leven en liepen nog een 80.000 andere inwoners ernstige brandwonden op.
Binnen een straal van een mijl – circa 1,6 kilometer – vaagden de bommen alles en iedereen weg, op wat gebouwen van gewapend beton na. En de twee bommen die Hiroshima en Nagasaki verwoestten, verbleken in vergelijking met de moderne atoombommen waarover vooral Rusland en de VS vandaag de dag beschikken.
5.977 kernkoppen, genoeg om de wereld te vernietigen. Zoveel nucleaire wapenkracht heeft Russisch president Vladimir Poetin ter beschikking. Is een aanval ermee écht mogelijk, nu hij de wapens schietklaar heeft laten maken? “Als het tot een open militair conflict komt, dan is Europa een realistisch doelwit.
Nee, Nederland heeft kernwapens via de VS in het kader van een NAVO programma gekregen.
Rusland is de grootste kernmacht ter wereld. De wapens zijn er vooral om de grootste vijand, de Verenigde Staten, af te schrikken. De Russische president Poetin heeft opgeroepen om nucleaire 'afschrikkingsmiddelen' op scherp te zetten. Een deel van de 7.000 nucleaire wapens wordt paraat gemaakt.
In de in 1961 uitgeven brochure 'Wenken voor de bescherming van uw gezin en uzelf' werd aangeraden zelf een schuilkelder in te richten. Idealiter in de kelder, anders onder een trap. Als men in een flatgebouw woonde kon een gezamenlijke fietsenstalling misschien wel als bunker dienen.
De Tsar Bomba (Russisch: Царь-бомба; "tsarenbom") is de bekendste bijnaam van de AN602 (АН602), een kernwapen (waterstofbom) dat op 30 oktober 1961, ten tijde van de Koude Oorlog, tot ontploffing werd gebracht door de Sovjet-Unie.
Wordt zo'n bom tot ontploffing gebracht dan kunnen mensen in een straal van 11 kilometer lichte brandwonden oplopen, tot 8 kilometer rondom zijn derdegraads brandwonden mogelijk. Witte kleding helpt nog een klein beetje om de energie van de ontploffing te weerkaatsen, waar donkere kleding absorberend werkt.
Je zult moeten rantsoeneren om te overleven en je uiteindelijk bloot moeten stellen aan de straling (tenzij je in een speciale schuilkelder zit, met voedsel en water). Verwerkte levensmiddelen zijn veilig om te eten, zolang de houder geen gaten heeft en relatief goed intact is.
Al in de jaren tachtig ontdekten wetenschappers dat de grote hoeveelheden fijnstof die door een kernoorlog in de atmosfeer terechtkomen, kunnen leiden tot een zogenoemde nucleaire winter. De roetdeeltjes zullen binnen enkele weken door de wind over de hele wereld worden geblazen.