Tegenwoordig wordt er op basis van de lichtbehoefte gewerkt. Men plaatst licht waar het nodig is. Neem bijvoorbeeld de keuken: in plaats van het volledige plafond met inbouwspots vol te hangen, plaatst men enkel spots boven het kookeiland en aan de keukenkasten.
Om optimaal gebruik te maken van de roterende functies van inbouw of opbouwspots is het belangrijk dat de spotjes ca. 50 cm van de muur worden geplaatst. Zo benut je optimaal de mogelijkheid om de lichtbron te draaien en te kantelen en zitten de lichtbundels niet te dicht tegen de wanden.
Hoeveel LED spots heb je nodig? Zoals je waarschijnlijk al weet is het aantal spots dat je nodig gaat hebben sterk afhankelijk van hoe groot je keuken is. Heb je een keuken die iets kleiner is dan kunnen 3 a 4 spots van 5 Watt al ruimschoots voldoende zijn.
Voor afzonderlijke inbouwspots wordt vaak een onderlinge afstand genomen tussen de 80 en 150 centimeter. Wanneer je voor inbouwverlichting (met name halogeen inbouwspots) kiest is het belangrijk om rekening te houden met de warmte-ontwikkeling van het plafond. Dat komt omdat halogeenspots veel energie verliezen.
Tegenwoordig wordt er op basis van de lichtbehoefte gewerkt. Men plaatst licht waar het nodig is. Neem bijvoorbeeld de keuken: in plaats van het volledige plafond met inbouwspots vol te hangen, plaatst men enkel spots boven het kookeiland en aan de keukenkasten.
Eigenlijk is die regel van 10 lichtpunten voor een lichtkring er ook maar, omdat het AREI voorschrijft, dat je op 1 kring maximum 10 stopcontacten (multi wordt geteld als 1) mag hangen, waarbij een lichtpunt geteld wordt als een stopcontact.
Het ezelsbruggetje 1W = 1m2
Wat hier staat is dat voor elke vierkante meter je 1 Watt aan LED-verlichting nodig hebt. Dit gaat uit van een standaard luxwaarde van ongeveer 200 in een standaard ruimte, bijvoorbeeld een woonkamer.
Hier kan sfeerverlichting dan goed aan bijdragen. Kies voor verlichting met een warme lichtkleur (2200K-2700K) en dimbare lampen. Om de keuken een luxe uitstraling te geven is een LED strip perfect: mooi voor bijvoorbeeld onder de keukenkastjes of in een koof.
Respecteer een minimum afstand tussen kast en licht
Respecteer steeds een minimum afstand (± 15 cm) tussen kast en licht, hiervoor zijn verschillende redenen: Vooral halogeenspots geven nogal wat warmte af. Als ze te dicht bij een kast gemonteerd worden, kan deze verkleuren.
Als je kasten boven je aanrecht hebt, kun je je keukenverlichting het beste onder de kasten plaatsen. Zo kun je het werkoppervlak verlichten en tegelijk het licht uit je ogen houden. Je kunt fluorescentiebuizen, halogeenlampen, of LED stripverlichting gebruiken voor taakverlichting onder de kasten.
Boven een aanrecht
Het handigste is om deze lampen minimaal 180 centimeter van de vloer te hangen of 75 tot 85 centimeter van het aanrecht. Pas er wel voor op dat je dit armatuur niet te hoog hangt, zodat je constant in het licht kijkt.
De Europese unie adviseert 300 - 500 lux in de keuken. Het aantal lumen wat nodig is per vierkante meter wordt uitgedrukt in lux. 1 lux = 1 lumen per vierkante meter. Is je keuken bijvoorbeeld 10m² dan heb je 300x10 = 3000 lumen nodig om je keuken goed te verlichten.
Concreet kom je tot het volgende voorbeeld: stel inbouwspot 2 cm hoogte : spot valt 1 cm diep dus komt 1 cm boven het plafond + spot 5,5 cm + GU10 fitting 1 cm = 7,5 cm - dikte plafondplaat (bijvoorbeeld 2 cm). Dan is 5,5 cm de totale inbouwhoogte.
Bepaal waar je de inbouwspots in het plafond wilt plaatsen en maak daar gaten door middel van een gatzaag. Let hierbij goed op de zaagmaat van de inbouwspot. Een goede overeenkomst tussen de zaagmaat en de gatzaag zorgt ervoor dat de spotjes strak tegen het plafond komen te hangen.
Een LED strip is hier uitstekend geschikt voor onder uw keukenkast! Onze Yphix LED strips zijn bovendien ook goed te dimmen. U kunt zo goed switchen tussen fijn werklicht en sfeerlicht onder uw keukenkastjes, dit kan middels een muurdimmer, touch dimmer en radiografische afstandsbediening.
Als vuistregel heb je tussen de 1000 en 3000 Lumen nodig voor verlichting boven het aanrecht. Dit aantal varieert echter naar gelang de grootte van je keuken en hoeveel verlichting je voor specifieke taken nodig hebt.
Boven de eettafel is een sfeervoller licht vaak gewenst, waardoor het Lumen rond de 1000 tot 1500 genoeg is. Dit dient echter wel hoger te zijn als je aan de keukentafel werkt.
Zo'n lichtpunt in het midden van de zitkamer is een probleem want decentralisatie is de oplossing. Een lichtpunt hoort niet in het midden van die ruimte. Lichtpunten horen aan de wand of op een denkbeeldige lijn de wanden volgend, zo'n 70-100 cm weg van de wand afhankelijk van de grootte van de ruimte.
Doorlussen inbouwspots met lasklemmen en beschermdoosje
Hierbij komt het stroomdraad aan en gaat in de connector. De 2e uitgang van de connector gaat naar de lamp die je hier wil aansluiten en de 3e uitgang van de connector gaat naar de volgende lamp. Het is mogelijk om dit te doen aan de hand van losse lasklemmen.
Wordt een CC-led verkeerd aangesloten, dan brandt de led in het algemeen door zodra de stroom wordt aangesloten. Wordt een CC-led aangesloten op het moment dat er al stroom op de kring staat, dan is schade aan een of meer leds aannemelijk.
De meest gebruiksvriendelijke manier om spots te installeren, is met de Wago Lasklem. We verkopen drievoudige Wago Lasklemmen in onze webshop. Deze kun je gebruiken om 2 of 3 kabels aan elkaar te verbinden. Je kunt de kabels ook met kroonsteentjes verbinden, echter wordt het dan een iets minder eenvoudige klus.