In poedervorm blijven steviolglycosiden gewoonlijk 5 jaar houdbaar, mits zij worden beschermd tegen direct daglicht, vocht en hoge temperaturen. Vloeibare stevia is korter houdbaar en blijft stabiel zolang direct zonlicht wordt vermeden.
Daarom is het goed nieuws dat witte en bruine suiker en de poedervorm van de zoetstof allemaal eeuwig houdbaar zijn. Dat komt omdat er geen bacteriën in kunnen overleven. Tip: bewaar suiker in een luchtdichte verpakking, want als er vocht bij komt, krijg je harde klonten.
Na de THT-datum kunnen de meeste producten nog gewoon gebruikt worden. Als je geen afwijkende kleur, geur of smaak waarneemt, kan je het product gewoon gebruiken. Op zoetjes staat (vrijwel) altijd een THT-datum en zijn dus ook na die houdbaarheidsdatum te gebruiken.
De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft Stevia onderzocht en gekeken hoeveel er veilig is om te gebruiken per dag. Om ervoor te zorgen dat het gebruik zo veilig mogelijk blijft wordt dit getal vrij laag vastgesteld. Voor Stevia is dit 4 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag.
De Aanvaardbare Dagelijkse Inname(ADI) voor steviolglycosiden (de zoete stof in stevia) is gesteld op 4 mg per dag per kg lichaamsgewicht. Dit houdt in dat een persoon van 60 kg, 240 mg per dag mag consumeren.
Dat deze zoetstof van natuurlijke oorsprong toch niet helemaal aanslaat, heeft vooral met de prijs te maken: stevia is veel duurder dan suiker. Alsook met de bittere nasmaak: na de zoete suikersmaak volgt een soort dropachtige smaak, die niet door iedereen geapprecieerd wordt.
Conclusie: kan stevia helpen bij het afvallen? Ja, stevia kan je helpen wanneer je wilt afvallen. Al is het alleen al doordat je minder suiker -en daardoor minder calorieën- binnenkrijgt. Of stevia zorgt voor een remming van eetlust of trek, kan heel persoonlijk zijn en zal je dus zelf moeten uitproberen.
Hoewel stevia een E-nummer (E960) heeft, is zuivere stevia is gezonder dan suiker. De zoetstof bevat vrijwel geen calorieën en heeft geen effect op je suikerspiegel. Daardoor blijft je suikerspiegel in balans, waardoor je geen last hebt van vetopslag en minder risico loopt op diabetes type 2.
De minst bittere stevia
De stevia van Beautylin heeft een fijne en zoete smaak. De druppels zijn te gebruiken in koffie of thee, zuivelproducten, koude drank, dressings en voor het maken van jams, limonade en ijs. Eigenlijk voor alles waar normaal suiker voor gebruikt wordt. Het product is te gebruiken naar smaak.
Wanneer stevia in zijn gezuiverde vorm en met mate gebruikt wordt, zal dit geen bijwerkingen veroorzaken.
Witte rijst, basmatirijst en pandanrijst die verpakt zijn in een luchtdichte verpakking kun je eeuwig bewaren. Dit geldt niet voor bruine rijst en zilvervliesrijst omdat deze vetten bevatten die na verloop van tijd ranzig kunnen worden.
Stevia, kokosbloesemsuiker en palmsuiker zijn gezonde natuurlijke zoetstoffen. Ongeraffineerde stropen hebben een hoge glycemische index en kun je het beste met mate eten. Vermijd geraffineerde suikers: deze bevatten geen voedingsstoffen en laten je bloedsuikerspiegel pieken.
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis. Voordeel van zo'n noodrantsoen is dat je er voedzame maaltijden mee kunt samenstellen die vrij goed smaken en bij je voorkeur passen.
Mocht je op zoek zijn naar een goede suikervervanger die geen schadelijke invloeden heeft op je gezondheid, dan raden wij je aan om Sukrin of Stevia te gebruiken. Met deze suikervervangers kun je gewoon lekker blijven bakken en koken zonder je zorgen te maken over je gezondheid.
De supermarkten hebben schappen vol groenten in blik, mede door de lange houdbaarheid. Altijd handig dus om een aantal blikjes bonen in huis te hebben. Gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila blijft in de eeuwigheid houdbaar. Ook als de fles al geopend is geweest.
Normaal gebruik van suiker kan geen kwaad. Datzelfde geldt voor (producten met) zoetstoffen. Suiker en zoetstoffen zorgen beide voor een zoete smaak. Een verschil tussen suiker en zoetstoffen is dat er in zoetstoffen minder calorieën zitten.
Categorie 1: meest pure stevia
Soms verkopen bio winkels de plantjes en ook in sommige tuincentra's zijn ze te koop. Stevia zoetstof kan niet biologisch verkocht worden onder het groene BIO label, hoe tegenstrijdig dit ook mag klinken omdat het gaat om een zoetstof, afkomstig van een natuurlijk plantje.
Stevia en aspartaam zijn allebei veilige stoffen. Dat aspartaam synthetisch is en stevia gewonnen wordt uit een plant wil niet zeggen dat stevia automatisch ook veiliger is. Allebei de stoffen hebben een E-nummer en zijn dus uitgebreid onderzocht op veiligheid voor ze op de markt zijn gebracht.
Die van stevia is dus zo laag als het maar zijn kan. 'Stevia is 200 tot 300 keer zoeter dan suiker. ' Als er klontjes stevia zouden bestaan, zou een klontje stevia net zo zoet zijn als 300 klontjes suiker.
Stevia is een natuurlijk middel en levert geen calorieën en dat maakt deze plant erg gewild. Ik heb haar al een paar jaar en gebruik de blaadjes, zowel vers als gedroogd, in drankjes, thee, toetjes, lekkere garnering op fruitsalade, etc.
De suikervervanger Stevia kan vrijwel overal worden gebruikt. Naast warme dranken zoals koffie, thee of het drinken van chocolademelk, is het ook populair voor jam, cottage cheese gerechten, desserts en bakken. Het maakt niet uit of je zoet met Stevia poeder, tabs, vloeibare zoetstof of gedroogde en geraspte bladeren.
Voor voedingsmiddelen met steviolglycosiden moet er staan: 'zoetstof: steviolglycosiden' of 'zoetstof: E960'. Bij kinderen wordt de aanvaardbare dagelijkse inname sneller bereikt. We raden voor kinderen het gebruik van (kunstmatige) zoetstoffen, ook stevia, af.
Is erythritol hetzelfde als stevia? Beide zijn zoetstoffen. Sukrin is echter minder zoet dan stevia en en heeft geen nasmaak. staat er om bekend een zeer bittere nasmaak te geven in veel baksels.
Het gebruik van Stevia blaadjes is uitsluitend bedoeld voor het op smaak brengen van je thee en infusies. Het blaadje zelf is niet bedoeld om te eten, mee te koken of voor bij het bakken. Voor die toepassingen van deze zoetstof gebruik je best stevia-extract.